Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat s-a întâlnit cu directorii şcolilor moldoveneşti din stânga Nistrului

|versiune pentru tipar||
PLDM / 31 martie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a avut azi o întrevedere cu directorii şcolilor cu predare în grafia latină, care activează în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. La întrevedere a participat şi ministrul Educaţiei, Maia Sandu.

Discuţia s-a axat pe situaţia complicată în care activează aceste instituţii de învăţământ, impedimentele create de către administraţia transnistreană în desfăşurarea procesului educaţional, intimidările şi presiunile la care sunt supuşi atât cadrele didactice, cât şi elevii şi părinţii lor.

Vlad Filat a calificat încercările de obstrucţionare a procesului instructiv-educativ drept barbarisme care nu au nimic în comun cu spiritul timpului în care trăim. “Numai în societăţi înapoiate şi marginale mai pot avea loc presiuni asupra copiilor, pentru a-i forţa să renunţe la limba şi la scrisul lor. Vom folosi toate căile de comunicare pentru a-i determina pe funcţionarii de la Tiraspol să lase în pace şcolile moldoveneşti din regiunea transnistreană”, a spus Vlad Filat.

Totodată, Vlad Filat a subliniat că şi locuitorii de pe malul stâng al Nistrului, şi cei de pe malul drept — sunt cu toţii cetăţeni ai Republicii Moldova, iar instituţiile statului urmează să găsească modalitatea pentru a-i proteja şi a le asigura toate drepturile, inclusiv dreptul la educaţie.

În zona de est a Republicii Moldova activează opt şcoli cu predare în limba română.

Sursa: www.pldm.md

Soroca s-a alăturat campaniei “Împreună pentru o Moldovă Europeană” Instruiri pentru staff-urile electorale teritoriale