Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat a participat la inaugurarea noului bloc chirurgical de la SCR

|versiune pentru tipar||
PLDM / 6 mai 2014 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Astăzi, 6 mai, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a participat la deschiderea oficială a noului bloc chirurgical de la Spitalul Clinic Republican. Blocul dispune de 16 săli de operaţie, 75 de paturi de terapie intensivă, laboratoare de urgenţă, bancă de sânge, încăpere pentru neutralizarea deşeurilor medicale — toate echipate conform ultimelor tendinţe globale ale ştiinţei medicale.

Lucrările au demarat în decembrie 2011, la iniţiativa ex-premierului Vlad Filat, costul total al proiectului fiind estimat la circa 44,5 mln de euro. Construirea acestui bloc operator după standardele internaţionale, cu cele mai avansate tehnologii, reprezintă o nouă etapă de dezvoltare a chirurgiei, o deschidere de noi orizonturi şi oportunităţi în tratamentul chirurgical.

“Acest bloc reprezintă un exemplu în plus că avem capacitate să ne propunem obiective îndrăzneţe şi să le realizăm. La fel, este un exemplu reuşit de implementare a unui proiect în comun cu partenerii de dezvoltare: Uniunea Europeană, Banca Mondială, Austria şi Japonia. Mă bucur că am reuşit. Mă bucur că Moldova merge înainte”, a spus Vlad Filat.

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, a declarat că, datorită aparatajului performant, numărul de intervenţii chirurgicale se va majora de la 16 mii la 25 mii pe an, iar durata de spitalizare se va micşora de la opt la cinci zile, prin implementarea metodelor mini-invazive de tratament.

Prezent la eveniment, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, şi-a exprimat speranţa că acest edificiu, dotat la zi, va contribui la “atingerea unuia dintre cele mai importante obiective pentru sistemul medical — păstrarea în ţară a doctorilor cu performanţe deosebite”.

La ceremonia de inaugurare, Vlad Filat a întâlnit-o pe Victoria Ghirghircic, fetiţa care a suportat un transplant de ficat la Bucureşti, s-a interesat despre starea ei de sănătate şi a discutat cu mama Victoriei.

După inaugurare, liderul PLDM a vizitat sălile noului bloc chirurgical de la Spitalul Clinic Republican.

Sursa: www.pldm.md

TLDM Edineţ a fost gazda Academiei Succesului cu Vasile Bumacov Chiril Lucinschi — invitat al Academiei Succesului la Bălţi