Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Moldova urmează să semneze Acordul de Asociere cu UE pe 27 iunie 2014

|versiune pentru tipar||
PLDM / 13 mai 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy i-a adresat Premierului Iurie Leancă invitaţia de a semna Acordul de Asociere, inclusiv Acordul de Liber Schimb, pe 27 iunie 2014, la Bruxelles, în cadrul unui summit extraordinar UE-RM. La ceremonia de semnare vor fi prezenţi liderii celor 28 de ţări membre ale UE.

De asemenea, oficialul european l-a invitat pe Iurie Leancă pe 29 mai la Aachen, Germania, pentru a participa la ceremonia de decernare a premiului Charlemagne.

La rândul său, Iurie Leancă i-a mulţumit lui Herman Van Rompuy pentru aceste invitaţii, pe care le-a calificat drept un semn de susţinere şi încurajare.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy se află pentru a doua oară la Chişinău.

Vlad Filat s-a întâlnit cu Herman Van Rompuy

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a avut azi o întâlnire la Reşedinţa de stat cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, sosit în vizită în Republica Moldova.

În cadrul întâlnirii au fost puse în discuţie realizările pe care le-a făcut ţara noastră în parcursul său european, dar şi obiectivele majore pe care şi le propune pentru viitor şi anume — statutul de ţară-candidat pentru aderare la UE.

La fel, a fost făcut un schimb de opinii despre situaţia politică din regiune, probleme de securitate, provocările atât externe, cât şi interne.

În cadrul discuţiei, Herman Van Rompuy a reiterat sprijinul UE pentru dezvoltarea şi modernizarea Republicii Moldova, pentru avansarea ţării noastre pe calea integrării în comunitatea europeană.

Valeriu Streleţ: Suntem pregătiţi să semnăm Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană

Preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ, a fost invitatul emisiunii “Ochiul Public”, în cadrul căreia s-a discutat despre parcursul european al Republicii Moldova. Streleţ a declarat că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană urmează să fie semnat la sfârşitul lunii iunie curent.

“Coaliţia de la guvernare este pregătită pentru a semna Acordul de Asociere şi partea componentă a acestuia — Acordul de Liber Schimb, dar şi pentru ratificarea acestor documente. Ulterior, vom purcede la implementarea acestor documente, care conţin importante capitole de politici ce implică reforme, schimbări şi ajustări care ne apropie de standarde înalte de viaţă, prosperitate şi siguranţă, de care se bucură europenii astăzi”, a spus Valeriu Streleţ.

Totodată liderul fracţiunii liberal-democrate a menţionat faptul că acordul va fi şi ratificat de către Legislativul de la Chişinău, în decurs de două săptămâni de la semnare şi ulterior parafat, până la finele sesiunii de primăvară-vară.

“Am toată încrederea că ratificarea va avea loc într-un timp nu prea îndepărtat, imediat după semnare, cred că în termen de maxim zece zile. Este nevoie de puţin timp pentru a pregăti procedurile necesare, raportul comisiei de profil. Şi am toată încrederea că voturile necesare pentru ratificarea Acordului se vor găsi. La fel cum am încrederea că procedura de ratificare de către celelalte 28 de parlamente ale statelor membre ale UE, de asemenea, va decurge într-un ritm rapid şi fără tărăgănări”, a completat Streleţ.

Cât despre parafarea Acordului de Asociere în Parlament, vicepreşedintele PLDM a specificat că aceasta se va produce până la sfârşitul sesiunii actuale, adică până la finele lunii iulie.

Sursa: www.pldm.md

Valeriu Ghileţchi întreprinde o vizită de lucru în Nicosia, Cipru AMLD din Chişinău a sărbătorit Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali