Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat: Avem nevoie de SUA pentru a continua parcursul nostru European

|versiune pentru tipar||
PLDM / 20 mai 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a avut o întâlnire de lucru cu Lyn Debevoise, director pentru Europa de Est, Consiliul de Securitate Naţională al SUA. Tema discuţiei a vizat provocările în domeniul securităţii Republicii Moldova, în contextul evenimentelor din Ucraina, şi acţiunile de viitor în acest sens, precum şi sprijinul acordat de SUA pentru asigurarea stabilităţii în regiune şi, implicit, în Republica Moldova.

De asemenea, Vlad Filat a vizitat Institutul Republican Internaţional (IRI), unde a susţinut un discurs în faţa unui grup de diplomaţi, experţi în domeniul securităţii în Europa de Est şi manageri de programe din cadrul organizaţiilor active în această regiune.

Vlad Filat a declarat că vizita pe care o întreprinde în SUA este direct legată de aspiraţiile europene ale Republicii Moldova.

“Sunt aici, astăzi, pentru că ne legăm speranţele de Statele Unite şi de rolul de lider puternic pe care îl au SUA în regiunea noastră. Avem nevoie de sprijinul SUA în efortul de a ne păstra independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială, dar şi de a ne decide propriul curs de dezvoltare, fără constrângeri din afară. Avem nevoie de Statele Unite ale Americii pentru a continua parcursul nostru european”, a spus Vlad Filat.

Referindu-se la realizările înregistrate în calea europeană de dezvoltare, liderul PLDM a specificat că Republica Moldova este singura ţară din cadrul Parteneriatului Estic cu un guvern de coaliţie, iar aceasta, în parte, a asigurat reuşita reformelor.

“Nu este uşor să guvernezi în coaliţie pentru că, iminent, apar divergenţe politice. Au fost momente când aceste divergenţe au generat probleme reale, de exemplu, atunci când tensiunile din cadrul coaliţiei au provocat demiterea guvernului, în 2013. Dar cel mai important este că noi am avut capacitatea să depăşim aceste probleme, suntem pe deplin solidari în determinarea noastră de a crea un viitor european pentru Republica Moldova”, a menţionat Vlad Filat.

În contextul evenimentelor din Ucraina, liderul PLDM a subliniat că scrutinul de duminică va constitui un moment critic, iar Occidentul trebuie să fie gata să sprijine guvernul de la Kiev în perioada imediat următoare.

Congresman american: SUA vor continua să fie alături de Republica Moldova

Aflat în vizită în SUA, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a avut o întrevedere cu Joe Pitts, influent congresman din cadrul Comisiei pentru Energie şi Comerţ a Camerei Reprezentanţilor, care a înregistrat recent Grupul politic de sprijin al Republicii Moldova în cadrul Congresului SUA.

Joe Pitts este autorului proiectului de rezoluţie a Congresului SUA “În susţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova” (Rezoluţia H. Res. 562), în urma adoptării căreia ţara noastră va beneficia de un sprijin dinamic şi necondiţionat în asigurarea integrităţii şi securităţii, precum şi în construirea viitorului său european.

Joe Pitts a remarcat schimbările pozitive înregistrate de Republica Moldova în ultimii ani, determinarea cu care sunt implementate reformele, fapt ce a condus la poziţionarea ţării pe agenda priorităţilor politicii externe a SUA. Congresmanul a subliniat că, în contextul unor bariere ce ar putea apărea în calea integrării europene, Republica Moldova are nevoie de un sistem eficient de securitate, iar SUA vor continua să ne fie alături. Joe Pitts a menţionat că dialogul strategic dintre SUA şi Moldova, iniţiat în luna martie a.c., va spori cooperarea bilaterală şi va oferi tot cadrul instituţional şi legal pentru un sprijin dinamic al Republicii Moldova în parcursul său european.

Vlad Filat i-a mulţumit politicianului pentru implicare personală în susţinerea Moldovei europene si democratice şi pentru promovarea în Congresul SUA a rezoluţiei cu privire la suveranitatea şi integritatea teritoriala a Republicii Moldova.

Joe Pitts este membru al Congresului SUA din 1997, reprezintă statul Pennsylvania în Camera Reprezentanţilor şi este copreşedinte al Grupului politic de sprijin al RM în Congresul SUA (Moldova Caucus).

Vlad Filat: Menţinerea Republicii Moldova pe agenda priorităţilor SUA este un lucru crucial pentru ţara noastră

În cadrul turneului politic pe care îl întreprinde în Statele Unite ale Americii, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, s-a întâlnit cu Adjunctul Secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland.

În cadrul discuţiei, au fost abordate probleme vizând înaintarea Republicii Moldova pe calea integrării europene, realizările înregistrate în acest parcurs, inclusiv implementarea reformelor şi dezvoltarea economică a ţării noastre. În acelaşi timp, o atenţie aparte a fost acordată provocărilor de securitate atât interne, cât şi externe, la care este expusă Republica Moldova în perioada de până la semnarea Acordului de asociere, dar şi pe termen mediu, în perioada pre-electorala şi, totodată, în contextul tensiunilor din Ucraina şi din întreaga regiune.

Victoria Nuland şi-a exprimat încrederea în succesul integrării europene a Republicii Moldova, menţionând ca ţara noastră a înregistrat progrese în promovarea reformelor, în dezvoltarea infrastructurii, dar cea mai importantă realizare a cetăţenilor este faptul că pot circula liber în UE. În acest sens, Victoria Nuland a apreciat efortul PLDM şi al preşedintelui Vlad Filat în procesul de promovare a agendei europene a Republicii Moldova.

Adjunctul Secretarului de stat al SUA a subliniat importanţa informării corecte a cetăţenilor despre avantajele enorme pe care le aduce integrarea europeană, insistând asupra unei comunicări mai strânse şi dinamice cu populaţia din stânga Nistrului, inclusiv în contextul apropiatei semnări a Acordului de asociere şi de liber schimb. La fel, Victoria Nuland a menţionat că SUA sunt interesate în diversificarea resurselor energetice ale Republicii Moldova.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a exprimat recunoştinţă oficialului american pentru suportul constant acordat de SUA şi a stăruit asupra necesităţii de a continua proiectul COMPACT MCC care, în versiunea sa extinsă, ar conduce la consolidarea independenţei energetice a Republicii Moldova.

În acelaşi timp, Vlad Filat a declarat că menţinerea Republicii Moldova pe agenda priorităţilor SUA este un lucru crucial pentru ţara noastră.

Sursa: www.pldm.md

Deputaţi instruiţi în Statele Unite ale Americii TLDM s-a întâlnit cu reprezentanţii fundaţiei germane Hanns Seidel