Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

SUA vor fi alături de RM în procesul de integrare europeană

|versiune pentru tipar||
PLDM / 21 mai 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Programul vizitei pe care preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, o întreprinde în SUA, în perioada 18–24 mai, a inclus şi întrevederi cu congresmenii Ted Poe şi Tom Cotton. Oficialii americani şi-au exprimat susţinerea deplină pentru aspiraţiile europene ale Chişinăului, consolidarea suveranităţii şi integrităţii şi angajamentul de a promova cauza Republicii Moldova pe agenda priorităţilor externe ale SUA.

În cadrul întâlnirilor cu cei doi oficiali, accentul a fost pus pe chestiuni de securitate regională legate de criza ucraineană şi rolul Federaţiei Ruse în tensionarea situaţiei la frontiera Republicii Moldova. Asistenţa SUA în contracararea unor presiuni, inclusiv economice, din partea Moscovei, odată cu avansarea ţării noastre pe calea europeană este necesară şi greu de subestimat, a punctat Vlad Filat. În acest sens, liderul PLDM a subliniat oportunitatea continuării programului COMPACT al Corporaţiei

“Provocările Mileniului” în domeniul asigurării independenţei energetice a Republicii Moldova.

Congresmanul Tom Cotton, care este un susţinător puternic al democraţiilor tinere, a menţionat că nimeni nu poate împiedica dezvoltarea Republicii Moldova conform propriei alegeri.

“Trebuie să rezistaţi tuturor presiunilor, inclusiv celor de sorginte kgb-istă, iar SUA vor fi alături de Republica Moldova în depăşirea provocărilor în faţa procesului de integrare europeană”, a spus Tom Cotton.

În SUA, Vlad Filat a abordat probleme de securitate

În cadrul vizitei întreprinse în SUA, preşedintele PLDM, Vlad Filat, a avut o întrevedere de lucru cu asistentul-adjunct al Secretarului de stat pe Politici de Apărare al SUA, Evelyn Farkas.

Discuţiile au vizat domeniul de securitate regională, în contextul situaţiei din Ucraina, şi provocările la care este expusă Republica Moldova în acest sens.

Vlad Filat a subliniat că tensionarea situaţiei în Ucraina se reflectă direct şi asupra ţării noastre, Republica Moldova având nu doar o frontieră comună cu lungimea de 1.200 km, dar şi aspiraţii similare: de a-şi păstra suveranitatea şi integritatea teritorială şi a construi un viitor european.

Criza din Ucraina şi acţiunile întreprinse de Federaţia Rusă provoacă îngrijorare şi generează tensiune, astfel că se impun acţiuni de regândire a sistemelor de securitate regională, a menţionat Vlad Filat.

Totodată, liderul PLDM şi-a exprimat speranţa că situaţia din Ucraina va reveni la normalitate, cu respectarea dreptului internaţional şi a dorinţei poporului ucrainean de a urma cursul european de dezvoltare. În acest sens, rolul comunităţii internaţionale şi al SUA este unul enorm.

În cadrul discuţiei a fost reiterată importanţa colaborării Republicii Moldova şi SUA în materie de securitate.

Vlad Filat: Statele mici pot face lucruri mari

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, aflat în vizită în SUA, a ţinut un discurs public la Consiliul Nord-Atlantic, întitulat “Building Momentum Moldova”. În faţa a peste o sută de diplomaţi, oficiali din Guvernul şi Congresul SUA, lideri ai ONG-urilor şi organizaţiilor internaţionale, Vlad Filat a pledat cauza Republicii Moldova, în contextul dreptului suveran de a-şi construi un viitor european.

“Republica Moldova este o ţară mică, dar valorile pe care le împărtăşim şi pentru care luptăm sunt imense: libertate, democraţie, demnitate, suveranitate şi pace. Republica Moldova îşi doreşte un viitor marcat de aceste principii, adică un viitor european, şi vom insista pe dreptul nostru suveran de a înainta pe calea aleasă, cea de integrare europeană”, a menţionat Vlad Filat.

În discursul său, liderul PLDM a evidenţiat că drumul spre Europa a însemnat promovarea unor reforme ample, deloc simple, în toate domeniile. Începând cu 2009, guvernarea proeuropeană este antrenată plenar în îmbunătăţirea condiţiilor sociale, combaterea sărăciei şi a şomajului, rata căruia este încă mare; reformarea justiţiei şi lupta cu corupţia, care rămâne o provocare majoră pentru ţara noastră. De asemenea, o atenţie sporită este acordată sistemului de educaţie. Au fost adoptate o serie de reforme în domeniu, inspirate din modele europene, urmează a fi adoptat un nou Cod al educaţiei, care va consolida calitatea învăţământului.

În context, Vlad Filat, a mulţumit SUA pentru suportul politic şi susţinerea esenţială oferită în modernizarea sectoarelor economiei, în reformarea sistemului de justiţie, combaterea corupţiei, etc. Totodată, în contextul securităţii regionale şi a ultimelor evenimente din Ucraina, Vlad Filat a accentuat că Republica Moldova mizează în continuare pe rolul de lider puternic pe care SUA îl au în regiunea noastră, pentru respectarea dreptului internaţional şi a dorinţelor suverane ale ţărilor de a-şi decide propriul curs de dezvoltare, fără constrângere exterioară.

Vlad Filat a menţionat în discursul său că, după semnarea Acordului de asociere, Republica Moldova aşteaptă semnale ferme că Europa este gata să ofere şi o perspectivă clară de aderare la UE, astfel ca, în cel mai scurt timp, să obţinem statutul de ţară candidat, iar în termen de un deceniu să devenim membru al comunităţii europene.

Preşedintele PLDM a spus că deschiderea şi prietenia manifestată de SUA şi Europa sunt apreciate în Republica Moldova. “Eu nu pot să vă spun astăzi ce poate oferi mica noastră ţară în semn de răspuns pentru tot sprijinul acordat, dar sunt sigur că acesta va fi unul pe măsură, poate mult mai mare decât noi toţi ne putem imagina. Realităţile demonstrează că statele mici pot face lucruri mari, pot scrie istorie”, a menţionat Vlad Filat.

La rândul său, directorul executiv-adjunct al Consiliului Nord-Atlantic, Damon Wilson, a evidenţiat rolul liderului PLDM în debarcarea regimului comunist de la putere în Republica Moldova şi construcţia statului de drept, liber şi democratic, cu un viitor european, fapt pentru care Consiliul NATO i-a decernat, în 2011, premiul pentru Pace, alături de senatorul John McCain.

Sursa: www.pldm.md

TLDM a preluat experienţa Suediei în campaniile electorale Academia Succesului — la Colegiul Pedagogic “Gheorghe Asachi”