Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat întreprinde o vizită de lucru în raionul Cahul

|versiune pentru tipar||
PLDM / 25 iunie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Agenda politică a PLDM este axată strict pe obiective care au drept scop să asigure avansarea Republicii Moldova pe calea integrării europene. Afirmaţia a fost făcută de preşedintele PLDM, Vlad Filat, în cadrul întâlnirii cu locuitorii din comuna Cucoara, raionul Cahul.

În context, liderul liberal-democrat a vorbit cetăţenilor despre Planul 2020 al PLDM care este unul realist, cu acţiuni concrete şi măsurabile.

“Avem patru obiective strategice de realizat până în 2020 pentru ca ţara noastră să progreseze constant: să edificăm un sistem de educaţie calitativă, să creăm oportunităţi pentru apariţia mai multor locuri noi de muncă, să consolidăm statul de drept, fără corupţie, şi să asigurăm viitorul european al Republicii Moldova. Integrarea în marea familie europeană este un obiectiv, realizarea căruia va aduce beneficii la nivelul întregii ţări”, a spus Vlad Filat.

Liderul PLDM a amintit despre dreptul realizat al cetăţenilor de a circula liber în Europa, dar şi un alt succes de răsunet pentru Moldova — semnarea pe 27 iunie a Acordului de Asociere şi celui de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

“Perioada în care vom intra în câteva zile, cea de post-semnare a Acordului de Asociere, necesită abordări complexe. Fiecare acţiune pe care o vom întreprinde trebuie să fie încadrată într-un tot întreg, iar fiecare rezultat intermediar trebuie să ducă la un scop final, clar stabilit. PLDM şi-a stabilit etapele intermediare, dar şi scopul final, iar acesta este un viitor liber, democratic, european, prosper al cetăţenilor Republicii Moldova”, a menţionat Vlad Filat.

În cadrul aceleiaşi întâlniri au fost puse în discuţie realizările şi planurile de viitor ale comunei Cucoara, dar şi subiecte ce vizează situaţia social-politică din Republica Moldova. Răspunzând solicitărilor, Vlad Filat a promis că va dota cu mobilier grădiniţa din sat.

Ulterior, preşedintele PLDM a vizitat Centrul Regional de Transfuzie a Sângelui din oraşul Cahul. Crearea unui asemenea centru la sudul republicii a fost determinată de necesitatea colectării, păstrării şi stocării materialului sanguin în nemijlocita apropiere de spitalele raionale din regiune. Costul total al proiectului a constituit circa 8,2 mil. lei, inclusiv 4,3 mil. lei — suport de la Guvernul României, restul banilor constituind contribuţia Centrului Naţional de Asigurări în Medicină.

Liderul PLDM a subliniat importanţa finalizării lucrărilor de interior şi exterior, astfel ca instituţia să devină funcţională în cel mai scurt timp. La fel, Vlad Filat a insistat să fie identificate surse financiare pentru a construi porţiunea de drum care leagă Centrul Regional de Transfuzie a Sângelui cu traseul central.

“Crearea unui sistem de sănătate calitativ este una din priorităţile noastre, iar transfuzia de sânge constituie un element esenţial al serviciilor de sănătate moderne. Aceasta poate salva viaţa sau poate să îmbunătăţească starea generală de sănătate”, a spus Vlad Filat.

Liderul liberal-democrat a vizitat şi Colegiul de Medicină, unde a avut o întâlnire cu colectivul pedagogic şi elevii instituţiei.

Vlad Filat este însoţit în vizita sa în raionul Cahul de deputatul Ion Butmalai.

Liderul PLDM s-a convins că raionul Cahul se modernizează

La 25 iunie, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a vizitat oraşul Cahul, satul Pelinei şi comuna Burlacu. Liderul PLDM s-a întâlnit cu cetăţenii, dar şi s-a asigurat că proiectele demarate în perioada în care ocupa funcţia de premier al Republicii Moldova au fost implementate cu succes.

În oraşul Cahul, Vlad Filat s-a deplasat la Unitatea Militară, Brigada Nr. 3 de infanterie motorizată, s-a familiarizat cu condiţiile de acolo, dar şi a asistat la exerciţiile tactice. Liderul liberal-democrat a donat 5 calculatoare Unităţii Militare.

Ulterior, preşedintele PLDM s-a deplasat în satul Pelinei, a vizitat grădiniţa frecventată de 140 de copii. Primarul satului l-a informat pe Vlad Filat că la grădiniţă s-au făcut reparaţii cosmetice pe interior, s-au schimbate ferestrele şi uşile. Prin intermediul FISM-ului, s-au efectuat lucrări de canalizare şi conectare la apeduct, au fost instalate o cazangerie şi un sistem de încălzire pe gaz. Primarul Nina Muntean a menţionat că, pentru 2014, s-au alocat 140 mii lei pentru schimbarea mobilierului. La fel sunt preconizaţi 470 mii lei pentru schimbarea acoperişului deteriorat. A fost elaborat un proiect tehnic de reconstrucţie a grădiniţei care necesită investiţii în valoare de 1,6 mln lei.

La gimnaziul “Ştefan cel Mare”, unde activează 33 de persoane şi îşi fac studiile 247 elevi, Vlad Filat a vizitat cele 9 săli de clasă, sala de sport şi de festivităţi şi a donat calculatoare pentru cabinetul de informatică. Tot în Pelinei, preşedintele liberal-democrat a vizitat biserica care împlineşte 100 de ani de la fondare.

În după amiaza zilei, preşedintele PLDM s-a deplasat în comuna Burlacu, unde a vizitat liceul “Nicolae Iorga”, care este frecventat de 260 elevi. În anul 2000 a fost schimbat acoperişul, iar în 2013 s-au alocat 430 mii lei din bugetul raional pentru schimbarea ferestrelor. Cu ajutorul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare a fost construit un bloc sanitar ecologic — Ecosan, în valoare de 630 mii lei.

La sfârşitul vizitei de lucru, Vlad Filat s-a întâlnit cu cetăţenii din comuna Burlacu şi a discutat despre problemele cu care se confruntă. Liderul PLDM a spus că apreciază modul în care au fost implementate proiectele demarate în localităţile din raionul Cahul, în ceea ce priveşte reconstrucţia drumurilor, grădiniţelor, şcolilor, aprovizionarea cu apă şi gaz.

Sursa: www.pldm.md

Tinerii din Ialoveni în vizită la Parlament Liliana Palihovici a avut o întrevedere cu preşedintele APCE