Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţia PLDM cu ocazia semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană

|versiune pentru tipar||
PLDM / 27 iunie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Azi, am făcut un mare pas spre atingerea obiectivului nostru naţional. După ani lungi de realizări şi eşecuri, Republica Moldova s-a afiliat la un parteneriat economic şi politic unic în lume — la Uniunea Europeană.

Semnarea Acordului de Asociere cu UE este o victorie a tuturor cetăţenilor noştri şi, totodată, o încununare a eforturilor depuse de Partidul Liberal Democrat din Moldova şi de partenerii noştri de guvernare.

Mulţumim pe această cale tuturor colegilor noştri din guvern şi din parlament care au contribuit la atingerea acestui succes!

Mulţumim partenerilor noştri europeni, colegilor din PPE, Preşedintelui şi Guvernului României, Statelor Unite ale Americii, pentru suportul acordat ţării noastre!

Asocierea cu Uniunea Europeană şi crearea unei zone de liber schimb conferă ireversibilitate procesului de dezvoltare a Republicii Moldova ca stat european, competitiv şi democratic.

De azi, intrăm într-o nouă etapă de integrare în spaţiul economic şi politic european. Acum suntem şi mai determinaţi să implementăm în Republica Moldova standardele europene — concurenţa echitabilă, calitatea vieţii, statul de drept şi economia liberă.

Construcţia unui viitor european a fost de la bun început obiectivul de bază al PLDM. Tocmai de aceea am constituit o coaliţie pro-europeană şi un guvern pro-european care realizează pas cu pas acest obiectiv.

Partidul Liberal Democrat din Moldova a promis că va obţine un Acord de Asociere cu UE şi dreptul de a călători fără vize în Europa. Acum, cele două promisiuni sunt îndeplinite. Acum, cetăţenii noştri sunt foarte aproape de a beneficia de condiţii europene de trai: mai multe locuri de muncă, salarii mai mari, mai mult comerţ şi investiţii, mai multă libertate de circulaţie, mai multe oportunităţi pentru tineri şi femei.

Pentru a asigura aceste condiţii, Partidul Liberal Democrat din Moldova îşi va intensifica eforturile în vederea implementării depline şi rapide a prevederilor Acordului de Asociere, astfel încât până în 2017 Republica Moldova să obţină statutul de ţară-candidat la aderare, iar în 2020 să devină ţară membră a Uniunii Europene.

Felicitări tuturor! ÎNAINTE, Moldova!

Declaraţiile Prim-ministrului Iurie Leancă înainte de semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, la Bruxelles

Domnule Preşedinte al Consiliului European,
Domnule Preşedinte al Comisiei Europene,
Distinşi şefi de stat şi de guvern,

De azi înainte, Moldova şi Uniunea Europeană sunt unite. Este o zi istorică, ce are o semnificaţie specială. Şi pe care aş putea-o defini printr-un singur cuvânt: viitor!

Un viitor. Şi nu e vorba doar de un viitor mai bun, ci viitorul în deplinul sens al acestui cuvânt!

De la independenţa sa, tânărul stat Republica Moldova a cunoscut suişuri şi coborâşuri, speranţe spulberate şi realizări remarcabile. Noi nu negăm realitatea.

Multe probleme mai persistă şi astăzi. Şi nimeni nu ştie mai bine decât mine care sunt provocările cărora trebuie să le facem faţă. Dar lucrurile se schimba. Ele se schimbă rapid, în special, în direcţia cea bună. Din 2009, de la formarea unei coaliţii de guvernare pro-europene, Republica Moldova a făcut alegerea. O alegere definitivă, de integrare europeană.

Această alegere ne obligă. De asemenea, ne dă puterea să mergem înainte! De-a lungul acestui parcurs strategic, nu avem dreptul să facem compromisuri sau să ezităm, pentru a ne atinge obiectiv principal — cel de a deveni membru cu drepturi depline a marii familii a Uniunii Europene. Noi ştim cât este de exigent acest parcurs şi nu subestimăm în niciun fel dificultăţile. Dar nu avem nicio îndoială referitor la determinarea noastră. Totul va fi făcut pentru a reforma şi a moderniza Moldova.

Ţara mea este supusă unor tensiuni foarte mari, ca şi întreaga regiune. Ştiţi acest lucru cu toţii, la fel de bine ca şi mine. Astăzi, probabil, la frontierele de Est ale Uniunii Europene, valorile fondatoare ale integrării europene sunt puse la încercare. Dar tot acolo se află şi cei mai înflăcăraţi susţinători ai integrării europene. Şi ei au nevoie de sprijinul dumneavoastră. Ei merită acest lucru.

De aceea, aş dori să vă mulţumesc pentru sprijinul pe care l-aţi acordat obiectivului nostru de integrare europeană, pentru cooperare şi solidaritatea faţă de ţara mea.

Doamnelor şi domnilor,

Aş dori să continui acest discurs într-o altă limbă oficială a Uniunii Europene — în limba română care, de asemenea, este limba vorbită de ţara mea!

Pentru Moldova, Europa este cea mai clară şi grăitoare imagine a vieţii pe care ne-o dorim şi pe care o vom avea — o viaţă mai bună, o viaţă demnă şi o viaţă trăită în pace!

Pentru aceasta, va trebui să muncim din greu. Dar cred cu tărie că vom merge înainte. Inainte, nu inapoi! Şi asta, deoarece integrarea europeană ne va face mai puternici!

Mă gândesc acum la moldovenii de acasă, dar şi la cei stabiliţi în afara ţării, care ne susţin arborând drapelul moldovenesc şi cel European, în zeci de oraşe din toată lumea.

Dragi concetăţeni,

Ziua de azi este istorică! Dar, în scrutinul parlamentar din toamnă va trebui să confirmăm că, într-adevăr, am ales viitorul şi că ne-am rupt de trecut!

Va fi un vot determinat, care va cimenta cursul european al ţării şi perspectiva de aderare la Uniunea Europeană.

Atunci când, la 29 noiembrie 2013, parafam la Vilnius Acordul de Asociere, vă spuneam că am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeană!

Astăzi, vă promit că vom merge până la capăt pe acest drum şi că vom reveni acasă, în Europa!

Sursa: www.pldm.md

PLDM salută desemnarea lui Jeane-Claude Juncker în calitate de candidat la preşedinţia Comisiei Europene Liderul PLDM a avut o întrevedere cu Carl Bildt