Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

În memoria victimelor deportărilor

|versiune pentru tipar||
PLDM / 6 iulie 2014 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, prim-vicepreşedintele, premierul Iurie Leancă, deputaţi şi miniştri liberal-democraţi, membri de partid au participat la acţiunea de comemorare a victimelor celui de al 2-lea val al deportărilor în masă din Basarabia. În memoria lor au fost depuse flori la monumentul din Scuarul Gării feroviare din Chişinău şi ţinut un minut de reculegere. Acum, 65 de ani, peste 40 de mii de persoane au fost deportate în Siberia şi Kazahstan de regimul stalinist-comunist.

Miting la Şoldăneşti în memoria victimelor deportărilor

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, însoţit de preşedintele raionului Şoldăneşti, Alexandru Reliţchi şi, deputatul liberal-democrat, Maria Nasu, a participat la acţiunea de comemorare a victimelor deportărilor desfăşurată la Şoldăneşti. În scuarul Gării Feroviare, lângă Monumentul dedicat victimelor celui de-al doilea val al deportărilor s-au adunat locuitorii oraşului, rude ale celor care nu s-au mai întors din Siberii de gheaţă, dar şi cei care au supravieţuit calvarului stalinist.

În adresarea sa, liderul PLDM, Vlad Filat, a menţionat că ziua de 6 iulie este o dată tristă în istoria Basarabiei.

“Azi ne închinăm în faţa eroismului celor care au renăscut din cenuşă, au reuşit să ne demonstreze că, prin credinţă şi adevăr, cel mai mare rău poate de învins. Este greu să numărăm toate atacurile asupra valorilor noastre naţionale, dar trebuie să scoatem în evidenţă rezistenţa manifestată de oamenii care au avut să treacă prin calvarul represiunilor. Vreau să exprim mulţumiri tuturor celor care au contribuit la edificarea acestui monument, unde cetăţenii au posibilitatea să vină şi să se închine celor care ne-au oferit o lecţie de demnitate”, a spus Vlad Filat.

Liderul liberal-democrat a menţionat că autorităţile depun tot efortul pentru ca memoria celor care au avut de suferit să fie veşnic vie.

“Mai avem de muncit foarte mult. Nu doar guvernul şi autorităţile locale, dar întreaga societate trebuie să se solidarizeze pentru ca asemenea crime şi atrocităţi să nu se mai repete”, a spus Vlad Filat.

Deputatul liberal-democrat, Maria Nasu, a menţionat că acest monument este locul perfect nu doar pentru a aprinde o lumânare, dar şi pentru a medita asupra istoriei, trecutului, dar şi asupra prezentului şi viitorului. La rândul său, preşedintele raionului Şoldăneşti, Alexandru Reliţchi, a spus că, acum 65 de ani, din acest loc au fost deportaţi mii de oameni gospodari.

“Este greu de imaginat cum, în miezul nopţii, au fost scoşi din casele lor, băgaţi în vagoane şi duşi în locuri necunoscute. Este de datoria noastră să înălţăm asemenea monumente şi să nu uităm nicio persoană care a fost deportată”, a spus Alexandru Reliţchi.

După miting, preşedintele PLDM, Vlad Filat, a discutat cu rudele victimelor deportărilor, dar şi cu cei care azi mai sunt în viaţă.

Sursa: www.pldm.md

Vlad Filat la sfat cu cetăţenii din raionul Glodeni S-a încheiat cea de-a doua ediţie a Şcolii de Studii Europene a TLDM