Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Parlamentul a adoptat Declaraţia cu privire la procesele de reintegrare teritorială a ţării

|versiune pentru tipar||
PLDM / 10 iulie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat o declaraţie cu privire la procesele de reintegrare teritorială a ţării în contextul parcursului european al Republicii Moldova. Declaraţia vine ca urmare a asocierii Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător.

Proiectul a fost prezentat de vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, care a menţionat că interesul general al autorităţilor moldoveneşti constă în implicarea plenară a regiunii transnistrene în procesele de integrare europeană.

“Autorităţile moldoveneşti au demonstrat deschidere şi au depus eforturi susţinute pentru a asigura prezenţa reprezentanţilor din regiune la negocieri, precum şi informarea administraţiei de la Tiraspol despre conţinutul tratativelor. Înainte de parafarea Acordului de Asociere la Vilnius, autorităţile moldoveneşti au propus Tiraspolului crearea unui grup de lucru special pe problematica Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător”, a spus Palihovici.

Vicepreşedintele Parlamentului a menţionat că administraţia tiraspoleană demonstrează reticenţă faţă de acest subiect, în situaţia în care agenţii economic din regiune denotă un interes sporti faţă de impactul Zonei de Comerţ Liber. Ca urmare a demersurilor Chişinăului şi pentru a facilita procesul decizional la Tiraspol, UE a decis să prelungească aplicarea preferinţelor comerciale autonome pentru companiile din regiunea transnistreană până la finele anului 2015.

Liliana Palihovici a specificat că este necesară identificarea unei formule optime de implementare a Zonei de Comerţ Liber în stânga Nistrului, iar declaraţia propusă parlamentului spre aprobare reprezintă în sine un apel politic din partea Chişinăului către Tiraspol de a începe discuţiile asupra modalităţilor de implementare a Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător în regiune.

“Lansarea acestui apel va demonstra, pe de o parte, deschiderea, iar pe de altă parte preocuparea Chişinăului faţă de situaţia economică din regiune şi va contribui la contracararea afirmaţiilor privind «blocada economică» a regiunii transnistrene”, a menţionat Palihovici.

Sursa: www.pldm.md

Tudor Deliu a propus transformarea a patru oraşe în municipii Liderul PLDM — în vizită în comuna Vatici