Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat a întreprins o vizită de lucru în UTA Găgăuzia

|versiune pentru tipar||
PLDM / 11 august 2014 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Până la sfârşitul anului 2014, spitalul din or. Ceadâr-Lunga şi blocul chirurgical din or. Comrat vor fi date în exploatare, iar peste 130 de mii de locuitori vor beneficia de servicii medicale de calitate. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, care a efectuat, pe data de 11 august, o vizită de lucru în UTA Găgăuzia.

Liderul liberal-democrat alături de ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, directorul CNAM, Mircea Buga, deputatul Petru Vlah şi başcanul UTAG, Mihail Formuzal, au vizitat cele două instituţii şi s-a întâlnit cu angajaţii din sistemul medical. Vlad Filat s-a asigurat, în acest fel, că proiectele lansate anterior se implementează în termenii stabiliţi.

În or. Ceadâr-Lunga, preşedintele PLDM s-a interesat de mersul implementării proiectului de construcţie a secţiilor pediatrie şi terapie. “Proiectul este în plină derulare. Resursele necesare pentru a fi finalizat acest proiect au fost identificate şi urmează ca până pe data de 15 noiembrie construcţia să fie finisată”, a spus Vlad Filat.

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, a menţionat că pentru construcţia spitalului partenerii germani au alocat 5 milioane de lei, iar pentru finalizarea lucrărilor mai sunt necesare investiţii de încă 5 milioane. “Avem o politică strategică de dezvoltare a sistemului de sănătate în UTAG. În or. Ceadâr-Lunga, spitalul va fi lider în prestarea serviciilor medicale de pediatrie, chirurgie, neurologie, cardiologie şi boli interne”, a spus ministrul.

Ulterior, Vlad Filat, a mers în or. Comrat, unde a vizitat Blocul chirurgical, construcţia căruia a demarat în 2010.

“Este un proiect foarte important, în valoare de 36 milioane de lei. Urmează să mai fie alocate ultimele resurse financiare, în valoare de 2 mln 700 mii lei, astfel încât construcţia să fie finalizată către data de 1 octombrie. Toate aceste resurse sunt alocate din contul fondului de dezvoltare CNAM. Mă bucur foarte mult că în 2010, împreună cu colegii, am luat decizia de a institui acest fond de dezvoltare. Iată că, graţie lui, finanţăm proiecte importante în domeniul sănătăţii: oficii ale medicilor de familie, centre de sănătate, proiecte la nivel de spitale raionale. Foarte curând, 18 spitale raionale vor fi dotate cu aparate Roentgen performante”, a menţionat Vlad Filat.

La rândul său, Andrei Usatâi, a spus că la Comrat s-a pus accentul pe dezvoltarea serviciului de chirurgie şi traumatologie. “Blocul chirurgical va fi dat în exploatare în luna octombrie şi va oferi servicii medicale specializate pentru toată regiunea autonomă. Va fi instalat utilaj performant atât în sălile de operaţie, cât şi în sălile de îngrijire post-operatorie. Pentru cetăţenii din autonomie va fi un salt calitativ în accesul la servicii calitative şi sigure”, a menţionat ministrul.

Vlad Filat împreună cu Andrei Usatâi, Mircea Buga, Petru Vlah şi Mihail Formuzal au discutat şi cu cadrele medicale din Ceadâr-Lunga şi Comrat. În cadrul întrevederii s-a pus accentul pe modul de organizare, modernizarea şi eficientizarea activităţii medicilor. La fel, a fost pus accentul şi pe necesitatea schimbării atitudinii în prestarea serviciilor de sănătate, astfel ca, printr-un efort comun, să fie eradicată corupţia în sistemul medical.

Vlad Filat — în vizită la ferma zootehnică din Comrat

Pe data de 11 august, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a vizitat ferma zootehnică care face parte din întreprinderea agricolă “Aidîn” S.A. din or. Comrat. Întreprinderea dispune de o fabrică de vin, plantaţie de viţă de vie, elevator, plantaţie de migdale şi, nu în ultimul rând, o fermă zootehnică la standarde europene.

Directorul întreprinderii, Grigorii Suhadov, l-a informat pe liderul liberal-democrat despre lucrările de reconstrucţie şi modernizare a fermei zootehnice, care au demarat în 2013, fiind investiţi circa 20 mln lei.

“Avem vite mari cornute de rasă, aduse din Germania şi Olanda, care au o productivitate de peste 10 tone de lapte pe an. Iniţial am procurat 190 de capete, iar la momentul de faţă avem 360 de vaci mulgătoare. După cantitatea de lapte muls suntem pe primul loc în ţară”, a menţionat directorul întreprinderii.

Vlad Filat a rămas impresionat de iniţiativa şi tenacitatea tânărului antreprenor, apreciind afacerea sa drept un exemplu de abordare corectă şi o investiţie inteligentă.

La ferma zootehnică din cadrul întreprinderii agricole “Aidîn” lucrează 150 de oameni.

Sursa: www.pldm.md

În raionul Dubăsari a fost constituită Asociaţia Teritorială a Uniunii Ofiţerilor în Rezervă “STEJARUL” Generaţia Europa a ajuns la Ocniţa