Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat: Primul pas spre integrarea europeană a RM a fost făcut la 27 august 1989

|versiune pentru tipar||
PLDM / 25 august 2014 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

“Evenimentul din 27 august 1989 ne-a demonstrat că lucrurile mari în istorie se fac prin solidaritate naţională, prin eforturi comune şi prin mult curaj”. Declaraţia a fost făcută de preşedintele PLDM, Vlad Filat, la întâlnirea cu oamenii de cultură şi artă, consacrată aniversării a 25 de ani de la Marea Adunare Naţională şi adoptarea legislaţiei lingvistice. Evenimentul desfăşurat la Uniunea Scriitorilor a întrunit peste 70 de personalităţi marcante care au scris istoria mişcării de renaştere naţională.

“Există o legătură directă între evenimentele majore care marchează istoria unui popor. Marea Adunare Naţională din 27 august 1989 a determinat în mod decisiv votarea cu patru zile mai târziu, pe 31 august, a legislaţiei lingvistice, când a fost aprobat statutul special al limbii române şi revenirea ei la alfabetul latin”, a spus Vlad Filat.

Liderul PLDM a subliniat că ziua de 31 august 1989 a pregătit terenul pentru o altă dată importantă — 27 august 1991 — ziua proclamării independenţei Republicii Moldova.

“Fără Declaraţia de Independenţă nu ar fi existat însuşi statul Republica Moldova, nu ar fi fost posibil nici evenimentul recent, din 27 iunie 2014, când Republica Moldova a semnat la Bruxelles Acordul de Asociere şi de Liber Schimb cu Uniunea Europeană”, a accentuat Vlad Filat.

Liderul PLDM a exprimat recunoştinţă tuturor organizatorilor, dar şi participanţilor la Marea Adunare Naţională din 27 august 1989 şi a menţionat că primul pas spre integrarea europeană a ţării noastre a fost făcut anume atunci. Vlad Filat a dat asigurări că faptele mari, începute acum un sfert de secol, vor fi multiplicate pentru a mişca Moldova înainte, spre un viitor prosper, european.

Preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, publicistul Vladimir Beşleagă, actriţa Ninela Caranfil, redactorul-şef al săptămânalului “Literatura şi Arta”, alte nume de rezonanţă din spaţiul cultural au evocat importanţa istorică a mişcării de renaştere naţională pentru dezvoltarea statului independent Republica Moldova. Marea Adunare Naţională a marcat distinct şi profund ireversibilitatea renaşterii noastre naţionale, iar pachetul de legi referitoare la limba de stat a fost o victorie inestimabilă a forţelor patriotice, au subliniat vorbitorii.

Sursa: www.pldm.md

PLDM va prezenta raportul de activitate în faţa cetăţenilor Sediul PLDM din Făleşti a fost vandalizat