Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Ucraina, Moldova, Georgia — aliaţi majori non-NATO

|versiune pentru tipar||
PLDM / 19 septembrie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Pe data de 18 septembrie, Comisia pentru Relaţii Externe din cadrul Senatului SUA a votat în unanimitate Actul de Susţinere a Libertăţii cu privire la Ucraina din 2014, care prevede beneficii importante şi pentru Republica Moldova. Documentul a fost votat în unanimitate de senatori.

Potrivit proiectului, Ucrainei, Moldovei şi Georgiei li se acordă statut de aliaţi majori non-NATO, precum şi 10 milioane dolari pentru a combate propaganda anti-europeană.

De asemenea, Actul prevede să fie aplicate sancţiuni împotriva companiilor din Federaţia Rusă, care vor încerca să destabilizeze situaţia în RM, Ucraina, şi Georgia, inclusiv prin presiuni în sectorul energetic.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a spus că proiectul de lege este un semnal clar că SUA sprijină viitorul european al regiunii noastre.

“Este un sprijin politic puternic al Senatului Statelor Unite pentru Republica Moldova şi a eforturilor noastre depuse în ultimii ani”, a menţionat liderul PLDM.

Actul de Susţinere a Libertăţii a fost votat în timpul vizitei lui Vlad Filat în SUA.

Vlad Filat a participat la şedinţa comună a Congresului SUA

La invitaţia preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, John Boehner, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a participat la şedinţa comună a Congresului Statelor Unite — Camera Reprezentanţilor şi Senatul, la care a fost luată în dezbatere situaţia actuală din Ucraina şi din regiune.

De asemenea, în cadrul vizitei efectuate în SUA, Vlad Filat a avut o întrevedere cu asistentul Secretarului de stat american pentru relaţii europene, Victoria Nuland, cu care a discutat, inclusiv, despre importanţa alegerilor parlamentare din 30 noiembrie pentru asigurarea ireversibilităţii parcursului european al Republicii Moldova.

Victoria Nuland a ţinut să-i mulţumească liderului PLDM pentru prezenţa sa la Washington în contextul dezbaterilor asupra situaţiei din regiunea noastră.

La fel, după adresarea liderului ucrainean către Congresul SUA, Vlad Filat şi Petro Poroşenco au discutat despre importanţa solidarizării ţărilor din regiune pentru asigurarea securităţii, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi unei dezvoltări democratice.

Vlad Filat şi Petro Poroşenco au solicitat SUA să sporească sprijinul oferit Moldovei şi Ucrainei pentru asigurarea viitorului european al regiunii.

În timpul vizitei la Washington, Vlad Filat a avut mai multe întrevederi cu membri ai Comitetului pentru Afaceri Externe al Senatului SUA.

SUA sprijină eforturile de modernizare a Republicii Moldova

La 18 septembrie, în cadrul vizitei efectuate în SUA, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a avut o întâlnire cu senatorii John McCain şi Ron Johnson. Ambii senatori fac parte din Comitetul pentru relaţii externe al Senatului SUA.

Subiectele discutate au vizat parcursul european al Republicii Moldova şi situaţia din regiune. În acest context, senatorii SUA şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu evenimentele din Ucraina şi impactul pe care acestea l-ar putea avea asupra ţării noastre.

La fel, interlocutorii au abordat tema viitoarelor alegeri parlamentare din Republica Moldova.

În cadrul discuţiilor, senatorii şi-au declarat sprijinul pentru democraţia, suveranitatea, integritatea teritorială, precum şi pentru diversitatea instituţiilor mass-media din Republica Moldova. În acelaşi timp, oficialii americani au dat o înaltă apreciere eforturilor depuse de Vlad Filat pentru modernizarea şi europenizarea Republicii Moldova. Ei au apreciat faptul că liderul PLDM vizitează Washington-ul într-o perioadă importantă, când în SUA au loc dezbateri în susţinerea regiunii noastre.

Menţionăm că John McCain şi Ron Johnson, împreună cu senatorii John Hoeven şi John Barrasso au efectuat o vizită la Chişinău în anul curent şi sunt susţinători sinceri ai parcursului european al Republicii Moldova.

Sursa: www.pldm.md

Campania “Cărţi cu suflet” a ajuns la Anenii Noi Vlad Filat — în dialog cu studenţii basarabeni din România