Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat — în dialog cu studenţii basarabeni din România

|versiune pentru tipar||
PLDM / 20 septembrie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Astăzi, 20 septembrie, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a avut o întâlnire cu 50 de tineri basarabeni care îşi fac studiile în România. În cadrul discuţiei s-au mai implicat ministrul Educaţiei, Maia Sandu, viceministrul de externe, Iulian Groza, şi deputatul PLDM, George Mocanu.

Vlad Filat, care a absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, şi-a amintit cu nostalgie de anii de studenţie, dar şi de primii paşi făcuţi în politică.

“Îmi aduc aminte cu drag de perioada când am făcut studii în România. Era una romantică. Aveam o mulţime de vise. Studiile m-au ajutat foarte mult. Ulterior, am revenit în Moldova şi am decis să mă implic în procesul politic. Mă bucur că împreună cu colegii mei am reuşit să facem faţă actului guvernării. Am oferit ţării un parcurs european, iar la moment implementăm reforme deloc uşoare, dar necesare. Am scos ţara din izolare. Am demonstrat lumii întregi că suntem o ţară care are capacitate să îşi propună obiective şi să le realizeze. De fapt, Moldova trăieşte o perioadă a marilor realizări”, a spus Vlad Filat.

Liderul liberal-democrat a îndemnat studenţii să acumuleze cât mai multe cunoştinţe pe care ulterior să le aplice în practică. De asemenea, Vlad Filat a făcut un apel către tineri şi i-a îndemnat să nu fie indiferenţi de soarta ţării, iar după finisarea studiilor să se întoarcă acasă şi să se implice în procesul decizional.

La rândul său, Maia Sandu a vorbit studenţilor basarabeni despre reforma demarată în domeniul Educaţiei, precum şi despre planurile de viitor ale ministerului pentru modernizarea şi îmbunătăţirea sistemului de învăţământ. Ministrul a discutat cu studenţii şi despre Codul Educaţiei, beneficiile acestuia pentru elevi, studenţi şi cadre didactice.

Iulian Groza a făcut o expunere a relaţiilor Republicii Moldova cu România. “În comun cu statul român se implementează mari proiecte: se repară drumuri, se construiesc poduri, se renovează şcoli. Să nu uităm şi de construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni”, a spus Iulian Groza.

Viceministrul a accentuat şi beneficiile semnării Acordului de Asociere şi Liber Schimb. “Moldova este o ţară europeană. În UE suntem văzuţi ca o ţară care atinge performanţe. Noi am demonstrat lumii întregi că suntem o ţară cu un popor unit, solidar care realizează tot ce îşi propune”, a punctat Iulian Groza.

Deputatul George Mocanu, membru al Comisiei moldo-române pentru Integrare Europeană, a amintit despre legea care prevede ca experienţa acumulată în studenţie să fie considerată drept experienţă de muncă la angajare.

Studenţii au adresat, la rândul lor, multiple întrebări ce ţin numărul de burse oferite basarabenilor, locurile de muncă disponibile din Moldova, perspectivele reale de integrare europeană a Republicii Moldova, etc.

Sursa: www.pldm.md

Ucraina, Moldova, Georgia — aliaţi majori non-NATO Oficiali chinezi — în vizită la PLDM