Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat a vizitat Complexul Monicol

|versiune pentru tipar||
PLDM / 15 octombrie 2014 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a vizitat astăzi întreprinderea de prelucrare a fructelor SRL Monicol din s. Nimoreni, Ialoveni, specializată în uscarea şi procesarea nucilor şi prunelor. Liderul PLDM, însoţit de directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Ion Sula, a vizitat halele întreprinderii şi s-a familiarizat cu procesul de producere a fructelor uscate.

Complexul Monicol a beneficiat de asistenţă din partea Băncii Mondiale, în cadrul Proiectului de Ameliorare a Competitivităţii. Investiţiile în dezvoltarea întreprinderii, care sunt estimate la circa 3 mln de dolari, au făcut posibilă sporirea eficienţei operaţionale, a capacităţii de prelucrare, dar şi a calităţii produselor.

Directorul SRL Monicol, Dumitru Vicol, a menţionat că, în prezent, întreprinderea comercializează producţia în toate ţările europene, inclusiv Germania, Elveţia, Italia, Belgia şi Franţa, dar şi în SUA, Canada şi China. Anual sunt exportate circa 2000 tone de miez de nuci şi între 200 şi 600 tone de prune uscate.

Vlad Filat a apreciat înalt activitatea întreprinderii, menţionând că aceasta este un exemplu de investiţie inteligentă, care nu doar oferă locuri de muncă bine plătite, dar şi asigură realizarea producţiei pe pieţe sigure de desfacere.

“Pentru a avea o piaţă sigură de desfacere, cum ar fi cea occidentală, este nevoie de a stabilitate la capitolele cantitate, calitate şi aspect. Când sunt respectate procesul tehnologic şi rigorile pieţei, atunci desfacerea producţiei este asigurată. Pentru Moldova este vital să avem o piaţă sigură şi diversificată, unde cererea este dictată de calitatea produsului şi nu de preferinţele politice. Pentru că riscurile pe care le-a avut Moldova, prin impunerea unor embargouri nejustificate cu caracter politic, au creat nu doar pierderi, dar şi stagnare în lansarea unor importante proiecte”, a subliniat Vlad Filat.

Liderul liberal-democrat a menţionat că există un consens deplin cu agenţii economici, dar şi cu investitorii asupra eforturilor comune ce urmează a fi făcute pentru a asigura o economie sănătoasă, condiţii bune pentru investiţii şi locuri de muncă.

“Pentru PLDM, crearea locurilor de muncă este un obiectiv foarte important la care muncim. Avem rezultate palpabile în aceşti 5 ani de guvernare, avem şi soluţii pentru dezvoltarea afacerilor, atragerea investiţiilor care, în rezultat, să creeze noi locuri de muncă bine plătite şi stabile. În perioada de viitor ne vom concentra pe finanţarea si asigurarea condiţiilor pentru producători de a cunoaşte pieţe noi, asta înseamnă şi subvenţionare la promovarea produselor şi garantarea certificării calităţii lor”, a spus Vlad Filat.

La întreprinderea de prelucrare a fructelor “SRL Monicol” lucrează circa 300 de angajaţi.

Sursa: www.pldm.md

Vlad Filat — oaspete dorit în satele Măşcăuţi, Micleşti şi Drăsliceni Agenţii economici — generatori de locuri de muncă