Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Zi mare pentru Complexul monastic Curchi

|versiune pentru tipar||
PLDM / 18 octombrie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a participat azi la Liturghia de Sfinţire a Catedralei “Naşterea Maicii Domnului” de la Complexul Monastic Curchi. Slujba arhierească a fost oficiată de către Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, împreună cu un sobor de preoţi.

Preşedintele PLDM, ctitorul principal al Catedralei, a spus că trăieşte momente de bucurie şi emoţie.

“Simt un sentiment de mulţumire că, după multă muncă, lucrările de reparaţie la biserică au fost finisate, iar enoriaşii vor avea posibilitatea să vină şi să se roage pentru pace, sănătate şi belşug. Preacucernici părinţi, vă mulţumesc pentru îndrumare. Domnul să ocrotească Republica Moldova”, a menţionat Vlad Filat.

ÎPS Vladimir a mulţumit preşedintelui liberal-democrat pentru suportul oferit bisericii în finisarea lucrărilor de reparaţie, dar şi pentru faptul că, de-a lungul timpului, a ctitorit şi alte lăcaşuri sfinte.

“Mulţumiri domului Vlad Filat pentru dragostea faţă de biserică. Sunt sigur că în această catedrală se vor înălţa rugăciuni întru sănătatea sa”, a spus mitropolitul.

La rândul său, Arhimandritul Siluan a spus că pentru Complexul Monastic Curchi ziua de azi este o zi mare.

“Au trecut 15 ani de când sunt stareţ la aceastã mănăstire şi azi sunt fericit pentru faptul că, cu sprijinul oamenilor de bună credinţă, asistăm la sfinţirea Catedralei. Lucrările au fost ample si costisitoare, din acest motiv mulţumesc tuturor pentru implicare”, a punctat arhimandritul. În semn de mulþumire, Arhimandritul Siluan i-a dăruit lui Vlad Filat o icoană care “să-i protejeze de toate relele familia şi copiii”.

Mănăstirea de călugări Curchi este unul din cele mai însemnate monumente ale arhitecturii basarabene. Este compusă din cinci biserici, două clădiri cu chilii, stăreţie, mai multe încăperi auxiliare, livadă, un schit cu arhondaric şi un bazin de piatră. Biserica “Naşterea Maicii Domnului”, construită în 1775 de către Iordache Curchi, este un exemplu de stil neobizantin, iar biserica “Sfântul Nicolae” este construită în stilul clasicismului cu elemente de baroc.

Sursa: www.pldm.md

Locuri de muncă şi management European La Orhei a fost inaugurată o sală modernă de box