Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat şi Iurie Leancă — cei mai influenţi politicieni ai anului 2014

|versiune pentru tipar||
PLDM / 24 decembrie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, şi prim-vicepreşedintele, premierul Iurie Leancă, au fost desemnaţi drept cei mai influenţi politicieni ai anului 2014 de către Institutul de Analiză şi Consultanţă Politică Politicon. Politicienii au acumulat acelaşi număr de puncte, câte 1091, din partea experţilor.

În comentariul Politicon se menţionează că “pentru Vlad Filat acest loc secund în topul celor mai influenţi politicieni valorează cât locul întâi. Supus unei presiuni mediatice fără precedent, atât din partea oponenţilor politici, cât şi din partea aliaţilor săi formali, lipsit de potenţial administrativ instituţionalizat, Vlad Filat a dat dovadă de o capacitate exemplară de supravieţuire şi ambiţie politică, în aşa mod, garantându-şi un loc extrem de înalt în TOP 50. Cu siguranţă, anul politic 2014 a fost cel mai greu în biografia politică a liderului PLDM, el înfruntând, în linii mari, cu brio toate pericolele şi injustiţiile care s-au abătut asupra lui. Chiar şi cu pierderile electorale de rigoare, Vlad Filat a fost capabil să menţină PLDM pe poziţiile celui mai influent şi puternic partid proeuropean din Republica Moldova, să se menţină cu siguranţă pe poziţiile unuia din liderii de prim plan al politicii moldoveneşti”, notează experţii.

De asemenea, experţii estimează că “de numele lui Iurie Leancă sunt legate nemijlocit succesele de suprafaţă ale cursului european al Republicii Moldova. Şeful cabinetului de miniştri a fost politicianul capabil să evite crizele interne caracteristice precedentelor guverne europene, să manevreze abil între diversele grupuri politice şi să evite scandalurile politice supărătoare anterioare”.

Pe locul trei în Top 10 s-a plasat Natalia Gherman, şeful diplomaţiei moldoveneşti. “Prestaţia exemplară, fără cusur, a Nataliei Gherman în fruntea diplomaţiei moldoveneşti, doar i-a întărit poziţiile în ierarhia celor mai influenţi politicieni moldoveni, contribuind pe această cale la îmbunătăţirea componentei gender a politicului moldovenesc”, menţionează experţii Politicon.

Fiecare politician, intrat pe parcursul anului 2014 în TOP 50, a fost notat în perioada lunilor ianuarie-noiembrie2014.

Sursa: www.pldm.md

Comunicat de presă cu privire la şedinţa fracţiunii parlamentare a PLDM La mulţi ani pentru scriitori