Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Discursul lui Vlad Filat în cadrul şedinţei Parlamentului din 15 octombrie 2015

|versiune pentru tipar||
PLDM / 15 octombrie 2015 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Stimaţi deputaţi,

Am aşa un uşor sentiment de-déjà vu. Şi anume sentimentul ăsta a precedat decizia Curţii Constituţionale din 22 aprilie, zi importantă pentru unii, da, 22 aprilie 2013, cînd, după negocieri fulminante de formare a majorităţii parlamentare, negocieri inclusiv la sediul PD, cînd în faţa presei am ieşit şi am spus: gata, ţara are majoritate, ţara are Guvern ca noaptea… că la noi în ţara aceasta aşa se întîmplă: ori noaptea pe furiş, ori, aşa, dimineaţa tare, cînd încă nu s-a trezit nimeni, se ia decizii importante.

S-a luat o decizie şi spuneam atunci că nu trebuie să fie privită ca fiind împotriva mea, a fost o decizie care a creat un precedent foarte periculos, care va fi urmată şi în continuare, a fost urmată de multe decizii ale acestei aşa-numitei Curţi Constituţionale în frunte cu, cred că cel mai popular, nu popular, cel mai prezent personaj politic pe toate ecranele din ţară, mă refer la preşedintele Curţii Constituţionale.

Şi vorbeam că va urma, pentru că fostul coleg, domnul Lupu, spunea că se aşteaptă o decizie, iarăşi, istorică care vizează scoaterea neutralităţii ş.a.m.d. şi urmează şi nu doar aceasta. Ei, astăzi vreau să vă spun că trăiesc acest sentiment de déjà-vu, pentru că mai avem încă un precedent instituit în ţara noastră.

Aici se vorbeşte despre drepturi, despre libertăţi şi tot aşa mai departe. Spuneţi-mi, vă rog frumos, da de cînd în ţara noastră denunţul unui nu ştiu de care serveşte temei, în primul rînd, de viteză, atîta hărnicie este, s-a discutat, s-a semnat şi s-a venit cu aşa viteză fără, cel puţin, că acum eu trebuie să fac clarificări aici, da, fără, cel puţin, eu să fac cunoştinţă şi deputaţii să ia cunoştinţă nu de demersul Procurorului, căci drept s-a spus aici că nu poate să vină cu învinuiri, vine cu demers.

Şi, apropo, în procedură legală, cu demers care nu trebuie să fie citit de la tribuna centrală, dar trebuie să fie transmis celui care prezidează, finului.

Şi mai este un lucru foarte important asupra căruia a atras atenţia domnul Ţurcan. Într-un proces penal probele nu trebuie să fie plimbate aşa prin tîrg, pentru că aceasta serveşte, spre exemplu, pentru apărare ulterior motiv pe unele de a le scoate din proces. Şi eu vreau să vă spun că justiţie este nu doar în Republica Moldova, justiţia se face şi în afara Republicii Moldova. Aceasta, aşa, ca şi constatare generală.

Uitaţi-vă atent pe toată procedura şi pe tot acest demers şi aici vreau să trag linie, deschid o paranteză şi o închid foarte rapid, dacă voi consideraţi că aduceţi pe altarul bunăstării Republicii Moldova jertfă, atunci o să accept să fiu eu jertfă, dar am să vă spun pentru ce mai tîrziu oleacă.

Uitaţi-vă cum se mişcă lucrurile la noi, spuneam despre libertăţile cetăţeneşti, despre drepturi, valori şi aşa cum se discută la noi, dar în cazul aceasta ca şi procedură, inclusiv normă scrisă clară în lege că votul este secret, aici, în Parlament, să fie public. Întrebarea: pentru ce? O să vă răspund tot eu. Pentru că este un scenariu bine regizat.

Şi cu aducerea în faţa Parlamentului. Eu accept că acei prezenţi în sală nici nu ştiu de scenariu, pentru că au fost folosiţi în toată această perioadă şi cred că în perioada următoare o să vedeţi cu ce scop, ca să mai fie făcut un pas, pentru ca domnul Voronin să vină să vorbească aici despre ridicarea imunităţii, pentru ca nu briefing şi nu comunicat de presă, aşa cum am discutat în alianţă, domnule Ghimpu, că la domnul Lupu nu mă mai adresez, că nu contează, domnul de pe Cantemir, el ştie despre ce este vorba şi în subsol la PD, şi în ogradă la PD, că aici era discuţia cum îşi dă demisia Procurorul General: prin briefing sau prin comunicat de presă?

Dimineaţă m-am întîlnit cu acel care am zis că nu contează şi l-am întrebat: eu ce să le spun colegilor mei de fracţiune, cum procedăm astăzi, aşa cum ne-am înţeles ieri. Eu doar nu am întrebat: veniţi să scoateţi imunitatea deputatului Filat sau nu? Am întrebat cum procedăm, pentru că solicitările oamenilor, încă o dată, nu sînt înguste.

Astăzi se termină această etapă, dar problemele ţării şi problemele cu care se confruntă oamenii rămîn. Şi acei care consideră că prin… hai să vă spun, mizeria care se face astăzi rezolvă problemele oamenilor, greşiţi amarnic şi răspunderea va fi totală.

“Borsetka”, televiziuni, procuraturi, CNA, Curţi Constituţionale şi multe, multe alte lucruri pe care le folosiţi nu o să mai ajute, nu o să mai ajute. Majorităţi cumpărate, şantajate prin toate consiliile raionale şi acum cu… am crescut. Eu nu ştiu ce aţi crescut, aţi distrus.

Eu îmi asum în deplinătate şi îmi cer scuze, în primul rînd, de la părinţii mei şi de la familia mea, şi de la cetăţenii Republicii Moldova pentru că am fost complice în toată această perioadă.

Pentru că am vorbit despre… iarăşi, hai să mai facem un pas înapoi, hai să mai tolerăm, hai să mai vedem. Important să fac eu un pas înapoi sau noi să facem un pas înapoi ca ţara să meargă înainte, să avem Acord de asociere, să avem liberalizarea regimului de vize şi avem Acord de asociere, liberalizarea regimului de vize şi avem stat care nu are instituţii, sînt mult mai slabe decît au fost cînd am preluat noi aceste instituţii în cadrul unei dictaturi a unei persoane, dar a unei persoane cel puţin politice, nu vă fac compliment, şi care a mers şi a obţinut mandat în faţa cetăţenilor, dar nu a unei persoane pe care aţi născut-o şi aţi crescut-o, domnule Voronin, dumneavoastră personal. Iar noi i-am oferit posibilitatea să conducă tot în ţara aceasta.

Eu nu vreau acum să merg mai departe cu multe detalii, eu, cel puţin, să ştiţi că o să scriu, dacă nu o să pot să vorbesc. Spuneam într-un interviu mai devreme că în momentul în care o să vorbesc o să sară în aer tot sistemul acesta politic din Republica Moldova şi poate a venit timpul să sară, naibii, odată în aer şi să construim ceva sănătos, funcţional, nu cinic şi făţarnic despre valori patriotice, mari adunări naţionale şi tîrguri pe la spate pentru funcţii, inclusiv tîrg pentru acest scenariu ticălos de astăzi şi mă refer la acei care luptă pentru neam, pentru ţară şi care, în rezultat, încă o dată, sînteţi, eu nu ştiu, şantajaţi şi voi sau nu mai ştiu cine sînteţi, poate chiar şi cumpăraţi cu tot cu pantaloni, dar aceasta este cu totul altă istorie.

Eu doar vreau ca domnul Gurin să-şi aducă aminte cum a fost el numit Procuror General şi ce a precedat acea numire, cu toate că mi-a fost coleg de universitate, pentru anumite calităţi îl respect, dar v-o spun eu în cunoştinţă de cauză, deciziile nu se iau la Procuratura Generală, deciziile nu se iau la CNA, nu se iau în instanţele de judecată, nu la CCA, nu pe Tighina 32 la Partidul Democrat, deciziile se iau pe strada Cantemir sau la Nobil Club şi pot să vă spun încă cum, cu dosare clasificate, acest dosar merge aşa, dosarul… eu o să vă spun, o să vedeţi, acesta pe data respectivă se închide, acesta pe data respectivă se suspendă, atunci… Aşa se face justiţia în Republica Moldova şi nu doar.

Acum vizavi de acest aşa-numit denunţ. Este un tovarăş acolo în spate Iaralov Serioja îi spune, care, cel puţin, mă bucur, este în această sală, ştie că a participat, practic, la toate discuţiile şi la toate tîrgurile făcute şi îmi cer… păi, iată, eu recunosc încă o chestie că am participat, pentru că aşa, iarăşi, ţară, popor, inclusiv discuţii cu Guvern minoritar şi cum să guvernăm şi multe alte lucruri, inclusiv cu idei de salvare a băncilor, de concesionare a Aeroportului.

Şi, apropo, eu vreau să văd viteză şi în concesionarea Aeroportului, că acestea sînt preţuri plătite pentru ca cineva să vină să facă un denunţ care eu vă spun acum, ştiţi cum, viaţa bate filmul, viaţa bate filmul.

Sumele acestea aruncate aşa, sute de milioane de euro. Eu nu ştiu dacă cineva înţelege ce înseamnă 250 de milioane de euro. Şi din sumele totale cum 250 de milioane puteau să fie îndreptate în scheme de acestea foarte interesant desenate. Eu nici nu m-am uitat pe ele, că se vor ocupa avocaţii şi sper că se vor ocupa cu acces la tot ce înseamnă oferirea posibilităţii de apărare. Dar ideea era alta.

Cu acelaşi succes, domnule Voronin, pot să facă denunţ şi pe dumneavoastră şi cu avioane, şi cu cadouri, şi cu mese cam o dată pe săptămînă, mă refer la Shor. Poate să facă şi pe altul, dar ştiţi de ce nu o să facă, pentru că pînă cînd nu o să i se spună nu o să facă.

Deci pe data de 12 — denunţ, pe data de 13 — totul e gata, împachetat. Întrebarea mea este simplă: dar de ce nu am fost chemat eu ca cetăţean al Republicii Moldova, că aici nu e nevoie de imunitate, domnule Gurin, să mi se pună, cel puţin, întrebări, fără ca să mi se arate probele? Să mă întrebe una, două, trei, să-mi dea calitate de martor. Unde aţi mai întîlnit asemenea viteză? Unde aţi mai întîlnit în justiţia Republicii Moldova atîta viteză decît acolo unde este interes? Să se preia un business, să distrugă o persoană sau să distrugă instituţii sau oameni mai mulţi luaţi împreună.

Of, eu aş putea să mai spun multe, dar o să las foarte liniştit să pun pe hîrtie, ca să fie bine structurat şi foarte, şi foarte accesibil pentru cetăţeni.

Vorbeam de jertfă, da? Scuzată să-mi fie, poate, această asociere. Însă imediat din această clipă, eu vreau să vă spun, ca şi cetăţean al Republicii Moldova, calitatea asta nu poate să mi-o ia nimeni, nici măcar Procuratura ş.a.m.d., dar eu ca cetăţean al Republicii Moldova şi chem fiecare cetăţean al acestei ţări să nu mai recunoască această Procuratură condusă politic, acest aşa-numit Centru Naţional anti-PLDM astăzi, mîine o să fie anti-Partidul Comuniştilor şi el deja este anti-Partidul Socialiştilor şi va fi anti tot ce înseamnă împotriva interesului pe care îl reprezintă ei.

Această justiţie controlată, cu decizia instanţelor de judecată luate înainte ca procesul să înceapă, anii se negociază înainte ca să înceapă procesul: cam cîţi ani acolo? Aşa, acolo uslovno, aşa, poselenie, aşa этот наш, туда, сюда ş.a.m.d. Şi vă rog frumos să nu faceţi feţe că nu-i aşa.

Eu de acum înainte am calea mea, dar eu pe cei care rămîneţi în Parlament şi mă adresez, în primul rînd, la colegii mei, reveniţi la ceea ce am fost la început. S-a terminat perioada compromisurilor. Eu nu ştiu, acuşi cred că show cu arestările ş.a.m.d. va urma, totul e OK, dar nu cumva să mergeţi pe alt scenariu. Iată stă în spate salvatorul naţiunii — tovarăşul Leancă, care a fost scos din partid şi murat aşa ca variantă de rezervă, ca în cazul în care Filat incomod se duce, se duc din PLDM acolo, vin acuşi europeni eventual prieteni, de ce nu de la Berlin, cum se întîmplă cînd are nevoie, şi haideţi să salvăm Uniunea Europeană sau vectorul european.

Oameni buni,
Salvaţi ţara, salvaţi-vă pe voi!

Ce se va întîmpla astăzi, iată este, încă o dată, şi Iaralov aici este şi …
Costea,
Mă scuzi, dar aşa te numeşte lumea în ţară “Borsetka”. De o perioadă lungă de timp i-am spus cum o să se întîmple. Eu am să dau ce scrii tu la aceste chestii. Şi asta denotă încă o dată că voi nu sînteţi doar aşa cum sînteţi, voi sînteţi mincinoşi şi, în acelaşi rînd, ticăloşi, pe la spate.

Am fost împotriva alegerilor anticipate şi astăzi încă sînt împotriva alegerilor anticipate. Dar eu vreau să vă spun că ei pregătesc alegerile anticipate şi nu pentru cei care le cer, domnule Dodon. Şi, în mod special, mă adresez la cei din Piaţa Marii Adunării Naţionale, Platforma DA, care nu ştiu de ce eu sînt responsabil de orice reacţie şi orice … Deci nu Plahotniuc e … ce a făcut el cu această ţară şi fiecare om din această ţară ştie ce reprezintă el. Dar dacă cineva spune de rău sau dacă cineva … eu sînt vinovat. Deci nu el a făcut rău, dar eu sînt vinovat că nu asigur ca cineva să nu spună un cuvînt de rău de el.

Nu pentru voi sînt pregătite aceste alegeri, pentru totul alt exerciţiu. În acest sens, să nu mizaţi pe minciunele iarăşi şi pe gogonele, aşa cum am asistat şi la adunarea generală a Alianţei ieri seara. Şi aţi văzut ce unitari eram noi, ce porneam noi să facem regulă, aşa-i domnule Ghimpu, să ne implicăm aici, să facem totul cum trebuie.

Peste 600 de dosare, domnule Ghimpu, are nepotul matale Primar general şi administraţia Primăriei la Procuratură. Cînd o să înceapă să buhnească ele Dumnezeu ştie, dar cu certitudine o să buhnească atunci cînd seara o să vi se spună că împreună o să fericiţi poporul moldovenesc.

Acum mai departe. Dacă se va ajunge la alegeri anticipate, faceţi regulă înainte de asta, faceţi regulă în ceea ce înseamnă aşa-numita presă moldovenească. Şi în sensul acesta fac apel şi la jurnalişti, care cu atîta demnitate se numesc a fi jurnalişti, dar, de fapt, sînt killeri morali. Noi pentru o palmă dată cuiva putem pune la puşcărie, dar pentru că se distruge soarta omului cu atacuri la persoană, cu calificări ş.a.m.d., familii întregi, libertatea e în expresie. Şi mai cu seamă într-o perspectivă electorală poate să influenţeze dramatic viitorul nu pentru un an sau doi, poate să influenţeze în continuare dramatic viitorul acestei ţări.

Faceţi regulă în ceea ce ţine de finanţarea nu doar în alegeri, dar şi după, că în alegeri încă se poate de cîştigat, dar după care … Despre banii care se scrie aici şi mulţi, mulţi alţii se folosesc foarte bine în a cumpăra partide, deputaţi, ş.a.m.d. Prietenii ştiu de ce spun eu lucrul acesta şi dumneavoastră ştiţi de ce spun eu lucrul acesta.

Alegători, domnule Preşedinte, consilieri, primari ş. a. m. d. Dar dacă nu se dau cumpăraţi doar cu bani, este Procuratura Generală, drum, gard, o semnătură pusă, abuz de putere, neglijenţă. Vrei să întrerupem dosarul, soluţia fermecată: scrie cerere în Partidul Democrat şi eşti liber. Vreau să vă spun că eu cerere în Partidul Democrat nu scriu. Şi eu ceea ce vreau şi spun lucrul acesta, domnule Diacov, cu durere, că am fost cu matale atunci cînd am construit acest partid la început, dar unde a ajuns partidul nu-i ceea ce ai vrut matale, nu-i ceea ce am făcut noi. Şi asta îmi pare rău.

Şi vreau să vă mai spun încă ceva, nu lăsaţi milioanele acestea care se învîrt, întîi miliarde, pe urmă milioane, acuşi ceva o să mai apară trilioane, să acopere restul problemelor. Eu vă rog şi pe voi, şi pe voi, şi pe voi, şi pe toţi, societatea civilă, pe cei din Piaţă, clarificaţi-vă pînă la urmă cîte miliarde s-au furat din “Moldtelecom”, cîte sute de milioane pe “Metalferos” se fac, cîte milioane se pun pe seama oamenilor pe tarife la gaz, la energia electrică şi atunci o să aveţi şi un răspuns de ce trăim aşa de prost în ţara asta. Nu pe fiţuica asta.

Eu vă spun … sînt OK, durerea mea vine din altă direcţie: că aici Păpuşarul a mai reuşit să mai facă un joc şi foarte curînd o să înţelegeţi pentru ce face jocul acesta. Şi o să mai aveţi un răspuns de unde se iau bani şi se întîmplă anumite procese şi anumite lucruri în această ţară.

Eu, în încheiere, ca să nu vă plictisesc. Desigur, nu este uşor, desigur … ei, cum să vă spun … desigur, mie îmi pare rău de ceea ce urmează să se întîmple ca involuţie pentru o perioadă scurtă de timp în ţară, dar sînt absolut sigur că asta pînă la urmă va face curăţenia necesară pentru ca să ajungem la evoluţie.

Eu, să ştiţi că indiferent unde nu mă voi afla, îmi voi continua activitatea şi o să vedeţi că va fi una prodigioasă.

Partidul Liberal Democrat din Moldova, începînd cu ziua de astăzi, va fi condus de către domnul Streleţ şi vă rog frumos încă o dată, să fiţi luptători.

Domnule Voronin,
Ştiţi cum este o vorbă foarte bună: rîde cel care rîde la urmă.
Jertfa următoare, de fapt, matale eşti jertfă de cînd ai făcut cunoştinţă cu dînsul, pur şi simplu nu înţelegi. Îi faci jocul şi, din păcate, foarte mulţi comunişti şi de aici, şi din ţară, săracii, nici nu ştiu.

Mie îmi place aşa sarcasmul acesta, dar ar fi cazul să ne mai aducem aminte şi de alte lucruri: cum un fecior de preşedinte cu cîte 80 de milioane prin carduri bancare, parfumuri şi nu ştiu ce mai cumpăra, păduri de sute de hectare şi multe alte lucruri, dar acestea le trecem cu vederea, că-i omeneşte. Pentru cineva e omeneşte.

De acord. În încheiere chiar, ziua de astăzi va trece, de mîine viaţa continuă. Şi încă o dată, stimaţi colegi, aveţi grijă de ceea ce urmează să faceţi în perioada viitoare şi aveţi grijă de Republica Moldova.

Vă mulţumesc frumos.

Sursa: www.parlament.md

Discursul lui Vlad Filat, preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, în deschiderea sesiunii legislative de toamnă-iarnă 2015 Declaraţiile lui Vlad Filat în timpul şedinţei Parlamentului din 15 octombrie 2015