Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţiile lui Vlad Filat în timpul şedinţei Parlamentului din 15 octombrie 2015

|versiune pentru tipar||
PLDM / 15 octombrie 2015 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Bună ziua tuturor. Să fiu sincer, eram pregătit pentru un asemenea scenariu. De mai demult timp se vorbea prin oraş, cum se pregăteşte şi cum se va veni pe o manieră triumfalistă: pe de o parte: cu Usatîi în faţa Parlamentului şi pe de altă parte, cu acest demers al procurorului general privind scoaterea imunităţii mele din calitate de deputat. Doar că din punctul meu de vedere acest show a fost prea scump şi prea mult gândit. Era mult mai simplu să vină într-o manieră profesionistă şi una în care să se încerce ca toate problemele ţării acumulate pe parcursul timpului să fie puse într-o manieră absolut banditească în cârca unei singure persoane.

Este adevărat că pe parcursul activităţii mele am făcut foarte multe greşeli. Îmi asum în deplinătate toată responsabilitatea politică, doar că sunt pe de o parte în cunoştinţă de cauză, pe de altă parte… de fapt pot să spun tot ce ştie toată lumea: sistemul din Republica Moldova este putred şi din simplul motiv că este controlat de o singură persoană. Şi această persoană este nu altcineva decât Plahotniuc, care încearcă prin falsul zilei de astăzi, forţând pe acest Shor să semneze o depoziţie, să se eschiveze de la responsabilitate. Eu până în ultimul moment am crezut că se poate. Oamenii sigur vor dreptate. Oamenii vor ca acei care sunt vinovaţi să plătească. Dar oamenii au nevoie de o ţară. De o ţară în care sunt instituţii. Instituţii funcţionale şi care acţionează în virtutea normelor grave, nu a interesului persoanelor, sau a unei singure persoane. Sunt grave, grave probleme în întreg sistemul bancar. Sunt grave probleme în sistemul energetic. În comerţ. Deoarece… şi aici sunt nevoit să accept că instituţiile statului sunt acaparate. Am spus în debutul şedinţei de astăzi, ca replică dată domnului Voronin, care a fost şi el folosit în felul în care foloseşte Plahotniuc la nevoie, că eu nu am nevoie de imunitate Parlamentară.

Se va face procedura respectivă. Mesajul meu către colegii care sunt în comisia, să voteze pentru scoaterea acestei imunităţi, pentru ca să nu se creadă că doresc să mă eschivez de la responsabilitate. Desigur o să… în calitate de cetăţean… o să contribui la mersul anchetei şi voi încerca în speranţa că va fi un proces echitabil şi corect, dacă pot să sper că acest lucru este posibil în ţara noastră deocamdată, să-mi demonstrez nevinovăţia. Dar încă un lucru sper foarte mult: că jertfa care se aduce astăzi pe altar, şi o accept, va duce dar de această dată, va aduce la destrămarea acestui sistem odios care duce la putrefacţie ţara în care trăim noi. Dacă până odinioară spuneam că alegerile anticipate pentru Republica Moldova sunt unele nedorite, acum pot să vă spun cu certitudine că oamenii trebuie să aleagă. Oamenii trebuie să aleagă dintre aceea ce este şi ceea ce-şi doresc ei, în speranţa mare, spun lucrul acesta, că vor avea posibilitatea să-şi poată exprima opţiunea de vot.

Mă adresez pe această ocazie, cu toate că am dreptul şi în Şedinţa de Plen să vorbesc. Mă adresez către cetăţenii Republicii Moldova, şi mă adresez în mod special către membrii Partidului Liberal Democrat din Moldova. Ca şi partid am fost ţinta permanentă a loviturilor. Nu s-a dorit niciodată ca în Republica Moldova să existe un partid serios, un partid consolidat, care să promoveze valori şi să aducă ţara într-o direcţie clară. În momentul în care am obţinut acest lucru, a apărut speranţa şi aici recunosc că cel mai tare de ceea ce-mi pare mie rău că această speranţă s-a născut în 2009 şi în mare parte căreia i-am dat noi viaţa şi la care am participat personal, a fost pierdută. În mare parte şi aici trebuie să spun.

Vă rog să rămâneţi uniţi. Este domnul prim-ministru Valeriu Streleţ care are şi determinarea, are şi înţelegerea lucrurilor şi cu siguranţă va avea capacitatea cu alţi colegi să conducă partidul. Şi fiţi solidar cu cei care cer dreptate în această ţară. Şi ţineţi minte, mă adresez acum la toţi cetăţenii. Şi mă adresez şi la cei care în servesc pe Plahotniuc. Fie că este vorba de Procuratura Generală, fie că este vorba de Centrul Naţional Anticorupţie, fie că este vorba de presa, în proprietatea lui, nu contează. Mă refer la toţi. Pentru mine lucrul ăsta contează mult, dar mai puţin decât pentru fiecare dintre voi. Atât timp, cât Plahotniuc va mai fi într-un fel sau altul prezent în viaţa publică din Republica Moldova, ţara asta nu are viitor. Şi vă spun lucrul ăsta nu din semn de răzbunare, dar cunoştinţă de cauză. Eu am fost mult prea răbdător, mult prea tolerant şi din păcate am ajuns până într-aici. Iar când vorbesc de Plahotniuc, vă rog frumos să nu vă gândiţi doar la persoana dânsului. Fiindcă el fără caracatiţa care o conduce — nu reprezintă nimic. Mă refer la ceea ce se întâmplă în Procuratură, mă refer la acest partid care de fapt el în conduce şi îmi pare rău de domnul Lupu care este un om cumsecade până la urmă, dar este pus în situaţia care pus. Mă refer la umblatul prin ţară cu cumpăratul şi alegerile Parlamentare care sunt inevitabile, cu înţelegerile prealabile cu Usatîi, eventual cu Voronin şi nu exclud, aici vă rog să aveţi în vedere cu ruşii, pentru ca să organizezi alegeri şi în urma alegerilor să se schimbe şi parcursul ţării, fiindcă el în Europa nu are cum să supravieţuiască.

Aceste alegeri, dacă urmează să fie, urmează să fie libere. Ele urmează să fie fără presiunea mediatică, a presei aservite dânsului, fără presiunea CNA-ului asupra concurenţilor electorali şi a alegătorilor, fără coruperea cetăţenilor în proporţie deosebit de mare. Spuneam eu, am deja calea mea, o să-mi fac dreptate. Iar voi cetăţeni ai Republicii Moldova, tot nu aveţi de ales. Pentru că fiecare îşi pierde libertatea în felul său. Voi luptaţi pentru libertatea voastră de cetăţeni, pentru demnitatea voastră de cetăţeni şi nu vă daţi duşi de acest show mediatic, care are obiectiv să… accentele să le schimbe. Luptaţi pentru viitorul vostru şi pentru viitorul copiilor noştri.

Şi iertaţi-mă că eu nu am reuşit să fac mai mult.
Cu toate că mi-am dorit atât de mult.

Vă mulţumesc.

Sursa: www.privesc.eu

Discursul lui Vlad Filat în cadrul şedinţei Parlamentului din 15 octombrie 2015 Valeriu Streleţ preia conducerea PLDM