Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

PLDM va participa la negocieri, însă nu renunţă la obiectivul de resetare a sistemului politic

|versiune pentru tipar||
PLDM / 13 decembrie 2015 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

PLDM va participa la negocierile politice pentru constituirea în termen cât mai restrâns a majorităţii şi învestirea guvernului, păstrând obiectivele pe care le-a anunţat anterior cu referire la resetarea sistemului politic. Este vorba despre scoaterea instituţiilor statului din captivitatea politică, demisia şefilor instituţiilor implicate în jaful din sistemul bancar, desemnarea unui prim-ministru, care sa nu fie membru de partid, şi resetarea guvernării.

Anunţul a fost făcut de preşedintele interimar al PLDM, Valeriu Streleţ, după şedinţa Consiliului Politic Naţional al Partidului Liberal Democrat din Moldova.

“Consiliul Politic Naţional al PLDM îşi exprimă profunda îngrijorare pentru situaţia social-economică în care se află Republica Moldova după demisia guvernului, la 29 octombrie, şi anunţă implicarea Partidului Liberal Democrat în negocierile politice, reiterând obiectivele anunţate anterior şi anume: scoaterea instituţiilor independente din captivitatea politică şi partinică; un premier fără apartenenţă de partid, cu un mandat de libertate şi responsabilitate în acţiuni; depolitizarea instituţiilor de stat. Cerem modificări de esenţă, nu doar de faţadă”, a subliniat Streleţ.

Preşedintele interimar al PLDM a precizat că sunt 12 instituţii, pentru scoaterea din subordonare politică şi asigurarea activităţii eficiente a cărora a fost prezentat un plan concret de acţiuni. “Deocamdată nu avem un răspuns clar din partea partidelor cu care ne-am consultat, încă suntem în aşteptare”, a spus Streleţ.

În acelaşi timp, Valeriu Streleţ a declarat că PLDM nu va accepta propunerea PD-ului, prin care partidul “cu un număr efectiv de mandate” să aibă dreptul de a alege primul funcţiile de conducere în stat. “Principiul dreptului la prima opţiune pe aşa zisul număr efectiv de mandate încurajează corupţia politică şi stimulează traseismul politic”, a menţionat preşedintele interimar.

Valeriu Streleţ a subliniat că PLDM va urma consecvent atingerea obiectivului de a oferi Republicii Moldova o nouă şansă în procesul acestor negocieri şi de a reabilita bunul nume al orientării strategice a ţării spre integrarea europeană.

Liderul interimar al PLDM a precizat că, în cel mai scurt, va lansa propuneri pentru negocieri partidelor invitate, anterior, la consultări.

Sursa: www.pldm.md

PLDM a avut prima rundă de discuţii politice Valeriu Streleţ: Ne-am convins ca dl Sturza ar putea fi un bun prim-ministru