Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

PLDM a avut prima rundă de discuţii politice

|versiune pentru tipar||
PLDM / 1 decembrie 2015 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

PLDM a avut azi o primă rundă de consultări şi discuţii politice cu partidele care şi-au anunţat disponibilitatea de a participa la constituirea unei majorităţi pentru învestirea guvernului.

În cadrul acestora, PLDM a reiterat dezideratul că este nevoie de o nouă abordare a procesului de guvernare, o condiţie principială fiind scoaterea instituţiilor independente ale statului din subordonare partinică. Doar astfel, în opinia PLDM, există şanse de a instituirea unei noi majorităţi parlamentare, capabile să învestească un guvern funcţional, care să asigure păstrarea vectorului european al Republicii Moldova.

Reprezentanţii PPEM şi PL au salutat demararea discuţiilor, menţionând că susţin necesitatea depolitizării instituţiilor de stat.

În schimb, reprezentanţii PD nu acceptă niciun fel de condiţii sau precondiţii şi propun începerea imediată a negocierilor în format deplin cu toate partidele pro-europene.

Valeriu Streleţ a declarat după discuţia cu reprezentanţii PD că nu a primit niciun răspuns clar la nicunul din subiectele anunţate: scoaterea instituţiilor independente din captivitate partinică, numirea unui prim-ministru neafiliat politic şi varianta zero de demarare a negocierilor.

Urmează ca poziţia PD să fie adusă la cunoştinţă Biroului Permanent Central al PLDM şi fracţiunii parlamentare.

PLDM a dialogat cu PL

PLDM a avut azi o primă rundă de consultări şi discuţii politice cu PL în vederea identificării unor poziţii comune pentru instituirea unei noi majorităţi parlamentare şi crearea unui guvern funcţional.

PLDM a reiterat dezideratul că atitudinea faţă de procesul de guvernare urmează a fi schimbată. O majoritate de guvernare poate fi constituită, doar dacă se va înţelege că instituţiile de stat trebuie scoase din captivitatea partinică.

“Noi am menţionat că putem merge înainte doar dacă toate părţile implicate vor înţelege că avem nevoie de schimbări, doar dacă toate părţile vor avea egalitate. Nu putem să guvernăm dacă nu avem o abordare coerentă. Avem şi un plan pe care l-am propus înainte de demiterea guvernului. În baza acestui plan şi a celor propuse de colegi, putem constitui un plan de acţiuni comun. Fiind într-un blocaj de 5 săptămâni trebuie să ne mişcăm rapid, dar să avem schimbări consistente şi nu de faţadă”, a declarat după discuţii vicepreşedintele PLDM Valeriu Streleţ.

Mai mult, Valeriu Streleţ a arătat disponibilitatea de a cere resetarea unor instituţii, dacă cineva dintre participanţii la discuţii vor considera că acestea au afiliere cu PLDM.

Vicepreşedintele PLDM a mai spus că noul guvern trebuie să fie constituit sub mai multe principii şi anume, un premier neafiliat politic, cu o poziţie de start care să îi permită să promoveze reforme, bazându-se pe încrederea cetăţenilor.

Opinii apropiate între PLDM şi deputaţii grupului Leancă

Poziţia PLDM şi cea a deputaţilor neafiliaţi din grupul Leancă, privind necesitatea unor transformări de esenţă în procesul de guvernare, este similară.

După întrevederea avută cu deputaţii neafiliaţi, Valeriu Streleţ a declarat că opinia lor a coincis cu cea a PLDM pe două dimensiuni: depolitizarea instituţiilor şi negocieri de la zero.

Reprezentanţii PPEM au salutat demararea discuţiilor, menţionând că susţin propunerea PLDM privind depolitizarea instituţiilor de stat. Ei au subliniat că instituţiile cu funcţii regulatorii, chemate să asigure supremaţia legii, în niciun caz, nu ar trebui să fie partajate politic.

S-au constatat afinităţi de poziţii şi în ceea ce priveşte resetarea guvernării de pe principiul zero, dar mai există diferenţe de opinii în problema neafilierii politice a viitorului prim-ministru.

Sursa: www.pldm.md

PLDM iniţiază consultări şi discuţii politice PLDM va participa la negocieri, însă nu renunţă la obiectivul de resetare a sistemului politic