Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Discursul lui Tudor Deliu la începutul noii sesiuni parlamentare

|versiune pentru tipar||
PLDM / 24 februarie 2017
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Stimaţi cetăţeni, colegi deputaţi, onorată asistenţă!

Suntem în prima şedinţă din sesiune. Să sperăm că sărbătorile ne-au făcut mai înţelepţi, mai responsabili şi au aprins în conştiinţa noastră acea iubire de Patrie, care pare să fi murit în sufletul unora. Trăim timpuri atât de tulburi, încât îmi e frică să mă gândesc ce va fi mai departe cu acest petec de pământ. Suntem dezbinaţi şi rătăciţi pentru ca am ajuns să fim conduşi în ţară şi reprezentaţi în afara hotarelor ei de oameni mici, fără scrupule, care tremură în faţa unor lideri care nici nu au nevoie de linguşirea lor. Dodon şi-a pus sufletul pe tavă şi i l-a închinat stăpânului său suprem de la Kremlin, crezând că-şi va creşte popularitatea, va deveni un mare lider, un revoluţionar. Realitatea e că nu a reuşit. Deja şi în presa rusă apare ca “preşedinte decorativ”. El trebuie să fie conştient ca Putin cunoaşte mai bine realitatea din interiorul Moldovei, decât însăşi preşedintele ei. Ce diplomat sau om de stat îşi închină ţara la picioarele unui regim care ne-a ţinut zeci de ani în robie? Asta nu înseamnă relaţii diplomatice şi colaborare. Asta înseamnă să-ţi vinzi ţara gratuit.

Dar de ce se întâmplă toate aceste orori? Pentru că puterea actuală a favorizat ascensiunea unor astfel de monştri, născuţi din frustrări, care încă nu au ieşit din tranşee, continuând să lupte cu duşmanii invizibili! În câteva săptămâni de la învestire a reuşit să ne facă de ruşine, să ne ruineze ideea naţională a statalităţii şi integrităţii teritoriale. Este avid de putere şi asta îl face să piardă controlul asupra acţiunilor sale. Un astfel de personaj este extrem de periculos, pentru că faptele lui nesăbuite creează dezbinare în interiorul ţării, instigă la ură şi divizează cetăţenii. Un preşedinte de stat nu trebuie să facă pe clovnul la curtea unui stăpân care îl va privi mereu cu superioritate. Suntem înconjuraţi de marionete. Acesta este un lucru foarte grav. E ca şi cum nimeni nu mai are curajul să judece cu propria minte. Fiecare încearcă să facă pe plac cuiva. Încet, încet suntem depersonalizaţi. Umblăm cu închinăciuni pe la străini, în timp ce pe cei de acasă îi maltratăm şi îi surghiunim în propria ţară. Nimic mai tragic!

Chiar dacă puterea actuală neagă orice implicare în ascensiunea lui Dodon, se vede de la o poştă ca sunt în tandem. Trebuie să fie unul rău şi altul erou. Eroul încearcă să ne inducă ideea că stă pavăză la hotarele ţării, dojenindu-l subtil pe cel ce încearcă să scoată ţara din orânduiala ei actuală. Pe cine vreţi să minţiţi? Pe europeni? Îi speriaţi cu ruşii ca să vă dea în continuare bani? Mimaţi garantul vectorului european, ca Vestul să vă finanţeze în continuare? Aşa cum Putin l-a deconspirat pe Dodon (spunându-i în faţă că ştie foarte bine care sunt atribuţiile preşedintelui şi în ce condiţii ar putea fi anulat Acordul de Asociere cu UE), aşa şi europenii îşi vor da bine seama de jocurile găunoase pe care aveţi tupeul să le scoateţi şi în afara ţării.

Îi recomand domnului Dodon, şi mai ales celor de la guvernare, să urmărească cu atenţie sporită evenimentele din România în legătură cu legea amnistiei şi graţierii, Ordonanţa de Urgenţă adoptată în stil moldovenesc pe la miezul nopţii. Şi mai ales — discursul Preşedintelui Iohannis in plenul forumului legislativ referitor la aceste acţiuni ale guvernului şi ale partidului care şi-a asumat guvernarea. Să vadă ce înseamnă să ai propria viziune, să nu-ţi pese de cine vine la guvernare, atâta timp cât îţi cunoşti foarte bine atribuţiile, nu eşti şantajabil şi poţi să-ţi expui punctul de vedere în faţa întregii ţări, fără frică şi fără instrucţiunile de rigoare. Bandiţii nu sunt favorizaţi ca la noi. Poporul îi lasă pe mâna justiţiei. Asta ar trebui s-o facă preşedintele Dodon.

Cum spunea mult regretatul Grigore Vieru: “Nu duşmanii din exterior, dar cei din interior ne vor distruge ţara”.

În Republica Moldova corupţia a ajuns la cote alarmante. Nu forţaţi nota cu atâta tupeu că, până la urmă, asta va fi şi propria voastră ghilotină.

Dar ar fi păcat să nu fim şi un pic optimişti la începutul acestei sesiuni. Pe 25 martie 2016, domnul Candu ne promitea, cu ardoare şi încredere, într-o emisiune TV, că maximum într-un an vom trai mai bine. Vom avea locuri de muncă, locuinţe, servicii publice de calitate, medicină pe măsură, asigurări sociale, etc. Mai e puţin şi marea minune se va întâmpla! A promis un Preşedinte de Parlament, cum să nu-l credem? Ar fi fost însă oportun ca dumnealui să fi ieşit şi în faţa profesorilor şi să le fi explicat stabilitatea şi bunăstarea, aşa frumos, în maniera sa elegantă, poate ar fi reuşit să-i convingă că totul este bine şi sărăcia e doar o iluzie! Ne fug dascălii din şcoli, ţara rămâne fără intelectuali. Poate aceasta şi este miza guvernării — să faciliteze plecarea celor care mai au ceva de spus, ca să rămână cei neputincioşi, care pot fi conduşi cu lejeritate şi fără niciun stres?

Chiar dacă vocea opoziţiei tinde să fie anihilată, noi vom fi activi pe parcursul acestei sesiuni. Vom promova proiecte de legi care pot schimba spre bine condiţiile de trai a cetăţenilor noştri. Pentru că este ruşinos să fii în slujba poporului şi, în acelaşi timp, să faci abstracţie de existenţa sa. Faptul că nu ne este auzit cuvântul — ne face să fim şi mai ambiţioşi, să luptăm pentru idealurile acestui stat, a cărui valoare principală este poporul. Iar cei care încearcă să ne vândă, îşi vor găsi răsplata. Pentru ca răbdarea poporului este încercată la maximum, nu se mai ţine cont de o limită a bunului simţ şi a decenţei, suntem minţiţi în fiecare zi şi obligaţi să suportăm toate nelegiuirile unui clan, care a pierdut demult legătura cu cetăţenii săi. Dar răbdarea poporului îşi are limitele sale. Şi va veni ziua când îşi va vrea demnitatea înapoi. Atunci minciunile nu vor mai ţine de argumente solide şi nici instrumentele de manipulare nu vor mai potoli spiritele încinse. De aceasta, vă îndemn să fiţi conştiincioşi, să lăsaţi deoparte interesele proprii, să coborâţi din camerele palatelor nobile şi să vă apropiaţi de popor. Acolo, în mijlocul cetăţenilor, se află adevăratele valori ale unui neam! Autoritatea PARLAMENTUL RM este la cel mai scăzut nivel de la existenţa lui.

Mă adresez deputaţilor ce deservesc actuala guvernare care a capturat puterea în stat: Vă rog, abţineţi-vă de la înaintarea şi votarea proiectelor de acte legislative ce vizează interesele a 2–3 dintre voi, sau altele ce sunt în detrimentul cetăţenilor. Nu lăsaţi, ca din cauza robiei voastre politice, sa aibă de suferit autoritatea PARLAMENTULUI, forul legislativ al POPORULUI, nu al Coaliţiei.

Sursa: www.pldm.md

Chiril Lucinschi şi-a depus mandatul de deputat Poziţia fracţiunii parlamentare a PLDM faţă de iniţiativa lui Igor Dodon de a modifica Constituţia RM