Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

PLDM propune modificarea legislaţiei electorale

|versiune pentru tipar||
PLDM / 11 mai 2017
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Fracţiunea PLDM a înregistrat la secretariatul Parlamentului un proiect de lege privind modificarea Codului electoral. Despre aceasta a anunţat preşedintele fracţiunii, Tudor Deliu, după întrevederea cu delegaţia comună a Comisiei de la Veneţia OSCE/ODIHR.

Potrivit lui Deliu, modificările propuse ţin de prevederile care au trezit suspiciuni în alegerile prezidenţiale din 2016 şi corespund recomandărilor Curţii Constituţionale conţinute în cele 6 adrese înaintate Legislativului.

Proiectul de lege prevede majorarea de la 3000 la 8000 numărul de buletine pentru secţiile de votare din afara ţării, dreptul diasporei de a vota pe parcursul a două zile, interzicerea donaţiilor către partidele politice din partea companiilor care au câştigat contracte cu instituţiile statului, în urma achiziţiilor publice. În acelaşi timp, documentul prevede că cetăţenii RM din afara ţării pot face donaţii pe contul partidelor politice.

Proiectul urmează a fi expediat Comisiei de la Veneţia pentru expertizare.

În aceeaşi ordine de idei, Tudor Deliu a reiterat că deputaţii PLDM nu vor susţine niciun proiect privind modificarea sistemului electoral. Deliu a menţionat că cele doua proiecte votate la 5 mai au concepte diferite. În urma comasării lor, va apărea un alt proiect care va trebui să treacă din nou toate procedurile parlamentare. Tudor Deliu a opinat că a solicitat experţilor Comisiei de la Veneţia să se expună anume asupra acestui ultim produs final.

Sursa: www.pldm.md

Deputaţi excluşi din fracţiune Grigore Cobzac: Schema anabolizantelor este protejată de autorităţi