Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

PLDM: Reforma Guvernului trebuie să ducă implicit la demisia acestuia

|versiune pentru tipar||
PLDM / 30 iunie 2017
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Fracţiunea parlamentară a PLDM a adus mai multe critici proiectului de lege cu privire la Guvern dezbătut astăzi în prima lectură.

Astfel, preşedintele fracţiunii, Tudor Deliu a declarat că proiectul nu vine cu o abordare conceptuală, ci este doar o schimbare de ambalaj.

“Asistăm la o transfigurare, nu este o schimbare generatoare în funcţionalitatea executivului. Adoptarea acestei noi legi trebuie să ducă inevitabil la demisia guvernului, întrucât se schimbă actorii şi regulile de joc. Votul de învestire a guvernului a fost dat pentru întreaga listă, inclusiv pentru fiecare ministru în parte”, a menţionat Deliu.

La rândul său, deputatul Vadim Pistrinciuc a subliniat că nimeni nu pune la îndoială necesitatea reformării guvernului, tocmai de aceea trezeşte mari semne de întrebare faptul că din art 10 al proiectului a fost omisă structura executivului, aceasta fiind lăsată la latitudinea premierului. Vadim Pistrinciuc susţine că acest lucru afectează cadrul strategic de politici pe domenii şi suferă mult actul de transparenţă.

Deputatul Maria Ciobanu a specificat că în cadrul dezbaterilor în comisii a propus un amendament şi anume de a indica în proiectul de lege care sunt competenţele “coordonatorului” guvernului, de vreme ce în fiecare săptămână preşedintele PD dă indicaţii executivului. La fel, Maria Ciobanu s-a arătat interesată de necesitatea instituirii corpului de control al premierului, odată ce PD s-a opus categoric creării acestui mecanism în cadrul AIE1 şi AIE2. “Ce s-a schimbat de atunci”, a întrebat deputatul PLDM.

De la tribuna Parlamentului, deputatul Iurie Ţap a menţionat că este inadmisibil ca guvernul să vină cu un asemenea proiect, care conţine numeroase lacune de formă şi de fond.

Sursa: www.pldm.md

PLDM a sesizat Curtea Constituţională Flori la “Trenul Durerii”