Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Flori la “Trenul Durerii”

|versiune pentru tipar||
PLDM / 6 iulie 2017
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Victimele celui mai mare val de deportări staliniste din Basarabia au fost comemorate astăzi prin depuneri de flori la Monumentul “Trenul Durerii” din Scuarul Gării Feroviare.

Preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu, a remarcat că deportările masive din noaptea de 5 spre 6 iulie reprezintă cel mai tragic moment din istoria Basarabiei.

“Practic atunci a început exterminarea populaţiei băştinaşe. Am recitit acel «ukaz» al PCUS de atunci şi m-a înfiorat un lucru: au fost ridicaţi «chiaburii şi marii comercianţi». Mă întreb: dacă nu erau ridicaţi marii comercianţi, poate azi Republica Moldova întrecea Germania la nivel de tehnologii şi dezvoltare economică?”, a menţionat deputatul.

Numărul exact al celor ridicaţi în toiul nopţii, încărcaţi în vagoane pentru vite şi trimişi în Kazahstan sau Siberia nici până astăzi nu se cunoaşte. Mulţi nici nu au ajuns la destinaţie. Au murit sufocaţi în vagoanele supraîncărcate şi au fost pur şi simplu aruncaţi din tren. Alţii şi-au pierdut viaţa chinuiţi de frig, foame şi boli. Puţini au supravieţuit şi s-au întors acasă, unde au avut parte de aceleaşi lipsuri şi suferinţe, fiind deposedaţi de toate bunurile muncite şi trataţi drept duşmani ai poporului. Deşi au trecut aproape 7 decenii, reabilitarea victimelor deportărilor staliniste rămâne încă a fi un deziderat, iar revendicarea dreptului de a primi compensaţii pentru averea confiscată este un proces atât de anevoios şi birocratic, încât puţini supravieţuitori sau urmaşi ai lor se încumetă să o facă.

E de datoria noastră să păstrăm vie memoria acelor timpuri, să nu permitem repetarea acelor orori, într-o formă sau alta, mai ales într-o societate dezbinată pe criterii geopolitice, etnice, lingvistice, cu o conducere de vârf care alimentează xenofobia şi intoleranţa.

Memoria colectivă nu poate fi ştearsă cu buretele, iar adevărul istoric niciodată nu este prea târziu de a-l cunoaşte.

Sursa: www.pldm.md

PLDM: Reforma Guvernului trebuie să ducă implicit la demisia acestuia Parteneriatul PLDM — PNL România se consolidează