Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

PPE solicită Comisiei Europene să oprească orice finanţare şi să reevalueze Acordul de asociere UE-Moldova

|versiune pentru tipar||
PLDM / 20 iulie 2017
Partidul Liberal Democrat din Moldova

“Este o ruşine că majoritatea parlamentară din Republica Moldova a ales astăzi pentru cetăţenii săi autoritarismul în locul democraţiei, corupţia în locul transparenţei şi haosul în locul statului de drept. Este regretabil faptul că 74 de membri ai parlamentului au ales să consolideze autocraţia Partidului Democrat şi a PSRM, cu liderul Plahotniuc, în loc să-şi apere interesele poporului”. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, după votarea sistemului electoral mixt.

În declaraţia menţionată se mai spune că PPE denunţă modificarea sistemului electoral în Republica Moldova şi condamnă cu fermitate ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

“Comisia de la Veneţia a avut o recomandare clară de a nu adopta un nou sistem electoral. Ca de obicei, Partidul Democrat a ignorat, în linii mari, recomandările Comisiei de la Veneţia şi preocupările Uniunii Europene privind schimbarea sistemului electoral, în schimb, a imitat nişte modificări. Cele mai mari preocupări ale Comisiei de la Veneţia faţă de noua lege nu au fost abordate, iar riscurile pe care le presupune nu au fost omise. În plus, noua lege a fost adoptată într-o manieră grăbită şi opacă, fără a implica opoziţia şi întreaga gamă a societăţii civile. Preocupările legate de finanţarea partidelor, influenţa businessului asupra politicii, delimitarea circumscripţiilor electorale, reprezentarea echitabilă a minorităţilor şi a diasporei, precum şi pragul ridicat — sunt doar câteva dintre aspectele critice expuse de Comisia de la Veneţia, care nu au fost abordate”, se spune în declaraţia lui Joseph Daul.

La finalul acesteia, preşedintele popularilor europeni, Joseph Daul declară că, având în vedere această situaţie, PPE solicită Comisiei Europene să oprească orice finanţare şi să reevalueze Acordul de Asociere UE-Moldova.

Tudor Deliu: Azi a fost spulberată şi ultima speranţă pentru a construi un stat democratic

“Fracţiunea PLDM vrea să anunţe cetăţenii că astăzi, 20 iulie 2017, a fost spulberată şi ultima speranţă pentru a construi un stat democratic, bazat pe lege. Astăzi, prin votul celor 74 de deputaţi, Moldova a fost aruncată înapoi. Moldova va trebui în continuare să se confrunte cu cei care doresc cu orice preţ să se menţină la putere”.

Este declaraţia liderului fracţiunii PLDM, Tudor Deliu, şi a fost făcută după ce majoritatea parlamentară controlată de PD, împreună cu socialiştii şi deputaţii din grupul Leancă au votat în lectura a doua proiectul de modificare a sistemului electoral.

Sursa: www.pldm.md

Declaraţia Forumului AAL ai PLDM PLDM: Solicităm guvernării să revină în albia legală