Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

PLDM solicită introducerea în Constituţie a sintagmei “limba română”

|versiune pentru tipar||
PLDM / 13 septembrie 2017
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Deputaţii Partidului Liberal Democrat din Moldova propun modificarea articolului 13 din Constituţie prin înlocuirea sintagmei “limba moldovenească, funcţionînd pe baza grafiei latine” cu sintagma “limba română”. În acest sens a fost elaborat un proiect de lege care urmează a fi remis Curţii Constituţionale.

În nota informativă a proiectului se precizează că temei pentru elaborarea acestuia a servit Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 36 din 5 decembrie 2013, care a statuat că “în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează”. Astfel, pentru restabilirea adevărului istoric este absolut întemeiată iniţiativa de revizuire a prevederilor constituţionale prin înlocuirea sintagmei “limba moldovenească” cu “limba română”.

Proiectul de lege elaborat de deputaţii liberal-democraţi vine să restabilească consecvenţa şi forţa juridică a prevederilor Constituţionale prin excluderea posibilităţii producerii unor confuzii referitoare la limba oficială a statului Republica Moldova.

Fracţiunea parlamentară a PLDM face apel către toate fracţiunile din legislativ să semneze acest proiect de lege pentru a fi remis Curţii Constituţionale spre avizare.

Sursa: www.pldm.md

Tudor Deliu: Parlamentul este organ legislativ şi nu o corporaţie Poziţia PLDM cu privire la parteneriatul politic pro-european