Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Poziţia PLDM cu privire la parteneriatul politic pro-european

|versiune pentru tipar||
PLDM / 10 octombrie 2017
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Dezbaterile din 3 octombrie curent în Parlamentul European au arătat clar că noua configurare politică de guvernare socialisto-democrată de la Chişinău ne duce vertiginos în trecutul întunecat şi izolat. Cele mai notabile realizări de la 2009 încoace, cum sunt semnarea Acordului de Asociere şi Regimul Liberalizat de Vize pentru cetăţenii noştri, sunt puse sub semnul întrebării de către alianţa camuflată PD-PSRM. Planurile acestei majorităţi de facto de a transforma Republica Moldova într-o feudă autoritară conduc spre izolarea ţării pe plan internaţional, spre lipsirea ei de resurse de dezvoltare, de imagine şi de perspectivă.

Guvernarea de la Chişinău nu a luat în consideraţie recomandările Comisiei de la Veneţia şi a votat trecerea la un nou sistem electoral în cârdăşie cu PSRM. Că votul mixt este o înţelegere între preşedintele Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc, care îşi doresc eliminarea celorlalte partide de pe arena politică, este un fapt evident pentru eurodeputaţii din grupul PPE şi nu numai.

Comunicarea guvernării pe acest subiect este bizară şi neconstructivă. Ei refuză să înţeleagă gravitatea discuţiilor purtate în Parlamentul European şi demonstrează o disonanţă cognitivă totală, când declară la Bruxelles că în Republica Moldova reformele sunt implementate, justiţia este independentă, iar lupta cu corupţia capătă amploare. Guvernarea preferă manipularea, propaganda sterilă şi minciuna, în loc să aplece urechea la criticile venite din partea partenerilor europeni.

Guvernarea de la Chişinău acuză adevăratele partide de opoziţie pentru poziţia tranşantă pe care Parlamentul European a luat-o faţă de Republica Moldova. În acest context, amintim că niciodată nu am cerut sistarea asistenţei financiare pentru Moldova, or PLDM este tocmai partidul care a deschis oportunităţile de finanţare europeană pentru ţara noastră. Înţelegem bine că sistarea finanţării totale va lovi în oamenii simpli, nu în persoanele concrete cu funcţii de răspundere de la guvernare, ei au suficienţi bani din afaceri murdare şi nu au nevoie de finanţare. Dar am solicitat insistent partenerilor de dezvoltare ca acordarea finanţării să fie condiţionată pentru reforme reale şi scoaterea din captivitate a instituţiilor statului.

Devine tot mai evident faptul că parcursul european al Republicii Moldova nu numai că este contestat de un partid deschis pro-rus, care îşi declară drept obiectiv strategic încetarea procesului de integrare europeană, ieşirea efectivă din spaţiul securităţii euro-atlantice şi transformarea statului într-o enclavă a Federaţiei Ruse, dar este şi profanat, discreditat şi abandonat de partidul de la guvernare. În pofida declaraţiilor din ultimul timp privind cursul său pro-european şi dorinţa de a face o coaliţie postelectorală cu partide de dreapta pro-europene, Partidul Democrat îşi continuă acţiunile de distrugere sistematică a partidelor de opoziţie, de erodare a instituţiilor statului şi a autorităţilor locale prin epurări de cadre şi corupere a primarilor şi consilierilor locali din partea PLDM şi al altor partide de opoziţie.

Astăzi este absolut evidentă şi imperativă necesitatea creării unui front comun pe dreapta. Există şi un precedent. În anul 2005, în pofida unor probleme de compatibilitate, s-a creat o platformă comună şi acest lucru a dus în ani la schimbarea puterii. Coeziunea forţelor de dreapta care gravitează spre familiile partidelor europene este importantă şi pentru electorat, care este unul specific şi poate uşor dezamăgit şi dezbinat.

Noi, PLDM, facem apel la unitatea tuturor forţelor de dreapta pro-europene de opoziţie. Este unica şansă de a opri guvernarea PD-PSRM, de a salva democraţia, libertatea şi cursul pro-european de dezvoltare a Republicii Moldova. Irosirea acestei şanse va transforma iremediabil Republica Moldova din cea mai săracă ţară din Europa într-o zonă depopulată, obscură, într-o spălătorie regională a banilor de provenienţă dubioasă şi o mare problemă la graniţa UE.

Sursa: www.pldm.md

PLDM solicită introducerea în Constituţie a sintagmei “limba română” Proiectul de modificare a art.13 din Constituţie va fi trimis spre avizare CC