Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Discursul preşedintelui fracţiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu, la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului

|versiune pentru tipar||
PLDM / 22 decembrie 2017
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Stimaţi cetăţeni, colegi deputaţi, onorată asistenţă!

Suntem la sfârşit de sesiune. Sărbătorile de iarnă se apropie vertiginos şi mi-aş fi dorit din tot sufletul să vă vorbesc cu mai mult optimism şi încredere. Din păcate, evenimentele petrecute în această perioadă mă apasă, aşa cum guvernarea actuală apasă această ţară, pe care a aruncat-o în deznădejde şi beznă. Fracţiunea noastră este şi va rămâne un aprig luptător pentru devoalarea şi stoparea nelegiuirilor ce se petrec flagrant chiar în forul legislativ suprem. Pentru fracţiunea Partidului Liberal Democrat, acesta a fost un an de muncă asiduă şi acţiuni dârze pentru a aduce o schimbare spre bine în ţara noastră. Împreună cu colegii am fost implicaţi total în activitatea parlamentară.

Astăzi vocea opoziţiei nu este auzită de către guvernanţi, dar este auzită de către popor, ceea ce constituie pentru noi victoria cea mai mare. În această sesiune s-au întâmplat lucruri condamnabile. S-a pus o presiune maximă asupra tuturor instituţiilor importante în stat prin numirea în funcţii cheie a unor persoane dubioase şi total aservite regimului.

Marea schimbare şi reformă a Guvernului este o bufonadă. În primul rând remanierea şi numirea aproape a două treimi din miniştri este anunţată cu mare fast de către o persoană care nu are nicio funcţie publică în stat care i-ar da acest drept. Şi mai grav — numele îi este asociat cu infracţiuni deosebit de grave. Cel puţin au demonstrat că PLDM — ul a fost o sursă inepuizabilă de trădători pe care guvernarea îi laudă ca reprezentanţi merituoşi ai coaliţiei, în contradicţie cu declaraţiile insinuante precum că PLDM ar fi fost cel mai corupt partid. Păi pot să vă mărturisesc ca să cunoască şi toată ţara că pe cei mai corupţi i-aţi cumpărat voi şi vi i-aţi făcut parteneri pe drumul vostru falimentar pentru dezvoltarea ţării. Mai nou, iar recidivaţi. Câtă inspiraţie — Leancă, Tănase, Gaburici. Am fi fost fericiţi dacă i-aţi fi avansat pe cei mai buni, nu pe nişte lachei slugarnici, gata mereu să slujească un stăpân sau altul. Sau poate se pregăteşte un alt furt masiv şi este nevoie de persoanele potrivite? Domnul Leancă şi dl. Gaburici au experienţa necesară de a semna documente frauduloase fără nicio remuşcare. Probabil şi de data aceasta vor fi folosiţi exact în acelaşi scop. Să ne aşteptăm la surprize de proporţii. Sunt inevitabile, la felul cum evoluează lucrurile.

De asemenea, în sesiunea respectivă, Parlamentul se poate lăuda că a reuşit să numească în funcţii conducătorii a două instituţii cruciale care ar trebui să vegheze la realizarea angajamentelor Republicii Moldova faţă de partenerii externi şi anume Centrul Naţional Anticorupţie, care este organul fundamental în procesul de prevenire şi combatere a corupţiei şi Serviciului de Informaţii şi Securitate care are obligaţia primordială de asigurare a securităţii informaţionale şi economice a statului. Realizarea domeniilor enunţate mai sus sunt vitale pentru dezvoltarea statului în spiritul angajamentelor şi principiilor democratice promovate de partenerul de bază Uniunea Europeană.

Dar ce avem de fapt: directorul Centrului Naţional Anticorupţie a fost numit în baza unui concurs, regulamentul căruia conţine exact atâtea cuvinte, cât reprezintă dorinţa coaliţiei de guvernare de a susţine lupta reală cu corupţia, adică mai puţin de jumătate de pagină. Celălalt candidat la funcţia de Director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, în general a trecut prin comisia de profil cu o lejeritate de neconceput. Ce fel de conducător al serviciului de inteligenţă apolitic este acesta, dragi colegi, din moment ce îl înaintează comuniştii, care şi ăştia au ajuns proeuropeni cu ghilimelele de rigoare?

Din păcate, am devenit un popor prigonit în propria noastră ţară. Societatea este divizată. Avem pe de o parte un preşedinte slugă la ruşi, care calcă peste interesele naţionale, devenind bufon la curtea ţarului şi pe de altă parte, o guvernarea ahtiată după putere, subjugând toate instituţiile statului. Statul de drept moare încet, fiind defăimat de un grup fără scrupule, gata să pună pe altarul interesului de partid o ţară întreagă. Am ajuns la un nivel atât de depravat, încât va fi foarte greu să ne reabilităm şi să intrăm în normalitate. Integritatea celui care ne minte, promiţându-ne un viitor luminos, este foarte dubioasă, odată ce ne serveşte non-stop atâta spectacol grotesc în media, protagoniştii căruia sunt deţinuţi, recidivişti, interlopi, killeri care încearcă din greu să-i şlefuiască imaginea.

Stimaţi cetăţeni, vi se pare corect sa aprobăm aşa conjunctură şi să tăcem? Aspirăm să ne integrăm în marea familie europeană, dar de fapt Moldova are imaginea unui grup infracţional, cu interese înguste şi mici. Instituţiile europene ne privesc suspect şi fără nici o încredere. Faptul că mai prind unii câte o fotografie în holul Parlamentului European, nu înseamnă că suntem acceptaţi şi avem respectul lor deplin. E ridicol. Şi în acelaşi timp dureros să nu folosim toate mijloacele şi resursele existente pentru a îmbunătăţi nivelul de trai al cetăţenilor noştri. Minciunile nu ţin de foame, stimaţi guvernanţi. Şi nici circul. Pentru că le serviţi prea des.

În Noul An şi în noua sesiune parlamentară Fracţiunea noastră va continua să lupte pentru bunăstarea poporului, vom înainta proiecte ce vor putea avea un impact favorabil pentru dezvoltarea ţării şi ieşirea din această neputinţă în care suntem ţinuţi captivi, deoarece iubim această ţară şi vrem să fim demni de încrederea acordată de popor.

Stimaţi cetăţeni, doar împreună vom putea să punem capăt acestor nelegiuiri şi să ne construim o ţară frumoasă! Pentru că avem valori, tradiţii şi demnitate care nu pot fi distruse de nicio forţă malefică. Am mare încredere în setea de dreptate a poporului nostru şi dorinţa lui de emancipare!

Pe această notă victorioasă vreau să felicit toţi cetăţenii Moldovei, cei de acasă şi cei de peste hotare cu ocazia Sărbătorilor de iarnă! Sunteţi valoarea cea mai de preţ a acestei ţări şi vă doresc numai bine în casele şi inimile dumneavoastră, să aveţi parte de momente fericite, bucurii şi zâmbete alături de cei dragi!

Sursa: www.pldm.md

Declaraţia PLDM cu prilejul aniversării a 10 ani de la fondare La Mulţi Ani!