Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţia PLDM cu prilejul aniversării a 10 ani de la fondare

|versiune pentru tipar||
PLDM / 8 decembrie 2017
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova aniversează astăzi 10 ani de la fondare. În această perioadă a reuşit să devină unul dintre cele mai importante partide politice din Republica Moldova, să imprime ţării o nouă direcţie de dezvoltare şi să ofere cetăţenilor ei noi perspective.

Partidul Liberal Democrat din Moldova a reuşit să demonteze guvernarea autoritară a Partidului Comuniştilor printr-o largă susţinere a societăţii şi, în mod special, a tineretului.

Revolta societăţii împotriva dictaturii, revoluţia “twitter” din aprilie 2009 a redeschis calea democraţiei în Republica Moldova. Schimbările politice au oferit şansa unei guvernări democratice în Republica Moldova, în care societatea i-a oferit PLDM-ului rolul principal. Noile abordări în politică, viziunea strategică asupra dezvoltării ţării au refăcut rapid încrederea Occidentului şi au permis Republicii Moldova să devină un partener credibil şi lăudat. Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Acordul de Liber Schimb, Acordul de liberă circulaţie sunt realizările incontestabile ale PLDM. Republica Moldova a beneficiat de asistenţă economică care a permis realizarea unui număr extraordinar de proiecte de infrastructură. Nicio localitate nu a fost omisă.

Şi nu în ultimul rând, PLDM a demontat sârma ghimpată de la Prut. Un hotar nedrept, care a despărţit acelaşi popor timp de jumătate de secol. De la poduri de flori am tins spre poduri de piatră. PLDM a urmărit crearea unor mecanisme sigure şi eficiente în relaţia dintre ţările noastre. România este mai mult decât un prieten şi partener.

PLDM a devenit însă ţinta invidiilor politice, care au căpătat un caracter premeditat şi permanent. PLDM a fost supus unui atac mediatic fără precedent şi eliminat de la guvernare. Membrii săi au fost hărţuiţi, intimidaţi şi ameninţaţi. Prin jocuri murdare de culise, PLDM a pierdut 18 din 23 de deputaţi în Parlament, 226 de primari din 287 şi câteva mii de consilieri locali, iar structurile sale teritoriale sunt atacate în permanenţă.

Republica Moldova s-a transformat într-un stat capturat, în care democraţia este doar o amintire. Relaţiile cu Uniunea Europeană au degradat într-o formă agravantă, asistenţa externă este stopată, iar guvernarea PD — PSRM uzurpează puterea şi unelteşte în continuare împotriva statului de drept, prin modificarea legilor electorale.

PLDM este acum un partid nou. Un partid în care spiritul libertăţii şi al democraţiei nu se măsoară prin numărul de instituţii controlate, ci prin dorinţa de a readuce Republica Moldova în lumea civilizată. Credem cu tărie că cetăţenii Republicii Moldova se vor opune din nou dictaturii şi oligarhismului. Ştim că libertatea este mai scumpă decât orice. Suntem dispuşi să luptăm din nou, să oferim ţării o a doua şansă. Este timpul unui nou început.

Sursa: www.pldm.md

Declaraţia Consiliului Politic Naţional al PLDM Discursul preşedintelui fracţiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu, la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului