Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţia Consiliului Politic Naţional al PLDM

|versiune pentru tipar||
PLDM / 4 noiembrie 2017
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Întrunit în şedinţă la 4 noiembrie 2017, Consiliul Naţional Politic al PLDM DECLARĂ:

Constatăm cu îngrijorare că, în disperarea de a se menţine la putere, actuala guvernare sfidează în mod deliberat atenţionările societăţii civile, ale partenerilor de dezvoltare, ale experţilor naţionali şi internaţionali, recomandările Comisiei de la Veneţia privind derapajele antidemocratice şi înrăutăţirea situaţiei social-politice şi economice.

Aşa-zisa stabilitate, la care face trimitere guvernarea, nu este decât mimarea, sfidarea şi profanarea valorilor democratice şi a statului de drept şi, în consecinţă, adâncirea crizei social-politice. Instituţiile statului rămân în continuare ostatice ale regimului, justiţia slujeşte guvernarea, exodul populaţiei ia proporţii uriaşe, iar oamenii rămaşi supravieţuiesc la limita sărăciei.

Declaraţiile guvernării privind adeziunea la cursul pro-european al Republicii Moldova sunt sterile, nu au acoperirea unor reforme reale în folosul cetăţenilor şi urmăresc doar intenţia de a obţine finanţare externă. În realitate, guvernarea, care a uzurpat puterea, continuă acţiunile de distrugere sistemică a partidelor de opoziţie, de epurare a funcţionarilor publici incomozi şi de corupere sau persecutare a aleşilor locali neloiali puterii.

Noua lege electorală, modul de organizare a circumscripţiilor, limitarea reprezentativităţii Diasporei şi a cetăţenilor din stânga Nistrului în procesul de alegeri vădeşte clar înţelegerea dintre PD şi PSRM de a crea bariere partidelor de opoziţie şi a frauda masiv viitoarele alegeri.

În aceste condiţii, PLDM îşi reiterează apelul la unitatea tuturor forţelor pro-europene de opoziţie şi îndeamnă formaţiunile de dreapta de a participa într-un bloc comun la viitoarele alegeri parlamentare, în baza unor liste deschise, create exclusiv pe principiul meritocraţiei, integrităţii şi onestităţii. PLDM se pronunţă principial împotriva oricăror partajări politice pre- şi post-electorale.

Conştientizând rolul PLDM în coagularea forţelor de opoziţie pro-europeană, CPN pledează pentru întreprinderea unor acţiuni eficiente de finalizare a procesului de reformare a partidului, de demarare a competiţiei pentru identificarea celor mai buni şi integri candidaţi pentru lista comună şi pe circumscripţii, de urgentare a încheierii unui acord de principiu privind crearea blocului comun al forţelor de dreapta pro-europene.

Sursa: www.pldm.md

PLDM nu va susţine moţiunea comuniştilor Declaraţia PLDM cu prilejul aniversării a 10 ani de la fondare