Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Discursul deputatului Ion Hadârcă în cadrul dezbaterii moţiunii de cenzură din 22 octombrie

|versiune pentru tipar||
PLR / 22 octombrie 2013
Partidul Liberal Reformator

Domnule preşedinte al Parlamentului, domnule Prim-Ministru, Onoraţi deputaţi şi miniştri, doamnelor şi domnilor,

Acum câteva zile, de la această înaltă tribună constatăm cu tristeţe că în loc să ne preocupe problemele stringente şi cu adevărat importante pierdem timp preţios dezbătând nesfârşite moţiuni sau cereri de demisie. Simpla dezbatere a ordinii de zi a şedinţelor Parlamentului s-a transformat din procedură tehnică în show politic. Dezbaterea proiectelor de legi se face nu cu argumente şi propuneri de esenţă, ci prin discursuri şi asalturi bolşevice. E lesne de văzut cum tratează comuniştii democraţia, cum o folosesc pentru a destabiliza statul. Departe de mine că subiectul transnistrean nu ar fi unul important, doar că el ar trebui scutit de asemenea hărţuieli politice!

Încă din sesiunea trecută opoziţia periclitează lucrul normal al Parlamentului, acum dau peste cap şi activitatea membrilor Cabinetului de Miniştri. Ne întrebăm ce surprize urzesc pentru ziua de mâine? Să ne aşteptăm oare la tentative de blocare a unor instituţii ale statului cu funcţii vitale? Am impresia că în aceste condiţii ne putem aştepta la orice numai să nu se admită parafarea iar apoi semnarea şi ratificarea Acordurilor de liber schimb şi a celui de asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Domnilor opozanţi, nu o să vă iasă nimic! Atât Guvernul, cât şi Parlamentul vă asigurăm că vor reuşi să parcurgă întreaga agendă până la summitul de la Vilnius!

În ce priveşte tema moţiunii înaintate, chiar nu putem pricepe cum de mai aveţi nas, domnilor tovarăşi comunişti, să vă atingeţi de tematica transnistreană? Voi, care aţi promis reunificarea ţării într-un timp record de câteva luni, aţi guvernat ca în codru adică “haiduceşte” în stilul lui Kotovski timp de opt ani jumate şi, în loc de reunificare, aţi blocat toate procesele de negocieri, aţi blocat traficul de trenuri, aţi izolat practic regiunea de restul ţării. În consecinţă, nu aţi făcut absolut nimic pentru redresarea conflictului!

Guvernarea pro-europeană de după 2009 a reuşit să demonstreze că procesul de integrare europeană a Republicii Moldova este unul benefic pentru redresarea conflictului transnistrean. A apărut un dialog, sau mai bine zis a fost relansat dialogul, chiar dacă pe alocuri dificil, dar stabil, între toate părţile implicate. Au fost obţinute unele decizii de real folos pentru cetăţenii simpli, în premieră se atrage o atenţie sporită localităţilor din zona de securitate. Tematica transnistreană, dacă o raportăm la ce era în anul 2009, o putem considera un domeniu complex şi încă problematic, dar cu o atenţie sporită a partenerilor internaţionali interesaţi într-o soluţionare paşnică a diferendului, cu tot mai multe şanse de ameliorare în ultimii ani. În mod evident — fracţiunea reformatoare pe care o reprezint nu va susţine această moţiune speculativă şi neîntemeiată.

Iar la final, aş ruga colegii care pregătesc îmbunătăţirile pentru regulamentul parlamentar, să urgenteze prezentarea acestora pentru aprobarea legislativului. Trebuie să eliminăm aceste tendinţe tot mai evidente de sabotare a activităţii Parlamentului. Chiar şi opoziţia comunistă trebuie să ştie că democraţia nu e totuna cu anarhia şi cu lipsa de răspundere.

Mulţumesc pentru atenţie!

Sursa: reformapl.md

Poziţia oficială a PLR faţă de problema concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău şi situaţia la Banca de Economii Deputaţii liberal reformatori au atacat în judecată concesionarea de către Guvern a Aeroportului Internaţional Chişinău