Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Deputatul PLR Ana Guţu solicită CCA retransmitera posturilor TV româneşti pe teritoriul RM

|versiune pentru tipar||
PLR / 10 noiembrie 2013
Partidul Liberal Reformator

Pe blogul său, Ana Guţu face referinţă la raportul de activitate a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, discutat Joi, 7 noiembrie, în şedinţa plenară a parlamentului.

“Conform acestui raport, spaţiul informaţional al statului suveran şi independent Republica Moldova este dominat de posturi TV şi Radio cu emisie în limba rusă. Această stare de ocupaţie contribuie la distorsionarea percepţiilor sociale referitor la chestiunile existenţiale ale cetăţenilor RM: problema identitară, vectorul politicii externe şi partenriatelor strategice, nivelul culturii lingvistice.” concluzionează Ana Guţu.

“Dispariţia TVR1, începând cu anul 2007, adevărat atac raider comunist asupra unui simbol naţional inalienabil, a dus la rusificarea şi mai intensă a serviciilor TV. Frecvenţele de emisie sunt acordate unor agenţi economici, care, judecând după preferinţele de retransmisie a posturilor TV şi radio, sunt antinaţionali în esenţă, deoarece promovează posturi TV şi Radio dintr-un stat, care nici măcar nu are frontieră comună cu RM! A invoca ideea de business în calitate de motivare a acestui fenomen, aşa cum a facut-o M.Pocaznoi în şedinţa plenară a parlamentului de joi, 7 noiembrie, denotă o indolenţă crasă în raport cu interesul naţional ce ţine de securitatea statului.” scrie în postarea sa autoarea.

Pentru a depăşi această situaţie deputata propune ca autorităţile CCA să aplice prevederile Convenţiei cu privire la televiziunea transfrontalieră, semnată de RM în 1999 şi ratificată de parlament în 2003. În conformitate cu această convenţie statele pot reglementa retransmisia fără licenţă special eliberată de autorităţile statelor semnatre a canalelor TV.

“Aceasta ar înseamna la ora actuală — posibilitatea de a RETRANSMITE (inclusiv în conformitate cu art.30 p.3 din Codul audiovizualului al RM) a canalelor publice româneşti. Astfel TVR1 ar reveni fără distorsiuni de programe, în casele cetăţenilor RM. Nu mai vorbesc de alte canale româneşti private, care ar putea fi transmise cu acordul gestionarilor, dacă s-ar solicita acest lucru.” e de părere deputata.

În postarea sa, Ana Guţu se întreabă: “Şi, dacă ne propunem să aderăm la UE, unde sunt canalele TV din statele membre ale UE? De ce suntem invadaţi la 90% de canale ruseşti? Atâta timp cât vom merge pe filiera «business şi profit», vom distruge în continuare spaţiul informaţional românesc din RM şi vom contribui la formarea unei gândiri sociale mutante, duplicitare, fără pivot civilizaţional ferm.”

Sursa: reformapl.md

Viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Sergiu Gheţiu s-a întîlnit cu studenţii liberali reformatori Organizaţiile teritoriale PLR îşi aleg delegaţii pentru Congresul de Constituire al partidului