Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Discursul Anei Guţu în Parlament: Nu există neutralitate, atitudinea face diferenţa

|versiune pentru tipar||
PLR / 3 aprilie 2014
Partidul Liberal Reformator

Domnule preşedinte, doamnelor şi domnilor deputaţi,

Nebănuite sunt căile Domnului, dar nu putem spune acelaşi lucru despre căile PCRM, care sunt previzibile, chiar dacă reprezintă nişte rătăciri iremediabile, în dorinţa disperată de a destabiliza situaţia politică din RM. Acesta de fapt este scopul real al neobositei opoziţii comuniste, acum, când Republica Moldova se află în pragul unor evenimente cruciale, istorice pentru destinul cetăţenilor.

Subiectul moţiunii de cenzură este unul cel puţin bizar, judecând după maniera fracţiunii PCRM de a vedea paiul din ochiul altuia şi a nu remarca bârna din propriul său ochi. Invocarea motivului de aderare a Republicii Moldova la sancţiunile Uniunii Europene vizavi de unii foşti reprezentanţi ai puterii din Ucraina, în condiţiile situaţiei geopolitice din regiune, şi, anume, sfidarea de către Rusia a normelor de drept internaţional prin anexarea Crimeii e pe dea dreptul fariseică. PCRM a uitat că după evenimentele din 7 aprilie 2009, fără să consulte constituţia Republicii Moldova la care autorii moţiunii fac referinţă cu atâta pietate, fără să consulte acordurile bilaterale încheiate şi angajamentele asumate în planul de acţiuni Republica Moldova-UE, a introdus unilateral, de o manieră brutală, vize pentru cetăţenii români, a expulzat ambasadorul României, şi nu şi-a bătut deloc capul de relaţiile de buna vecinătate cu România. De fapt, relaţii mai mult decât de vecinătate. De ce nu aţi consultat atunci opinia experţilor şi a societăţii civile, pe care o invocaţi cu atâta evlavie fariseică în textul moţiunii?! Aţi mers nu doar împotriva bunului simţ, ci aţi ridicat la rang de politică de stat xenofobia şi ura rasială.

V-aţi transformat peste noapte în chiţibuşari constituţionali, v-aţi amintit brusc de dreptul constituţional la informaţie, art.34 din constituţie, dar oare nu PCRM, timp de 8 ani de zile, a a persecutat orice liberate de exprimare, a privatizat posturi TV şi Radio (vezi cazul Euro Tv şi Antena C), a închis gura publicaţiilor anticomuniste, a percheziţionat şi arestat redacţii şi sedii ale televiziunilor şi ziarelor incomode guvernării de clan, nu mai spun de memorandumuri odioase prin care se negocia suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Cât de scurtă este memoria unui comunist! Scurtă şi neîncăpăptoare, deficitare fiind circumvoluţiunile şi conexiunile neuronale responsabile de gândirea de stat.

Exagerarea exaltată a statutului neutralităţii RM în textul moţiunii pare să demonstreze că PCRM a încremenit în naivitatea sa de a crede că la începutul secolului XXI mai poţi fi neutru! Lipsa de opinie nu este opinie, stimaţi comunişti! Lipsa de opinie este doar o opţiune, dar care nu face faţă niciunui om de stat. A sta de o parte, ca simplu spectator, atunci când o ţară precum Rusia sfidează însuşi noţiunea de drept internaţional, invadând neruşinat o altă ţară, anexând o parte din teritoriul acesteia, înseamnă a aproba tacit astfel de acţiuni. Şi atunci, mă întreb şi vă întreb, tovarăşi comunişti, autori ai moţiunii de astăzi, nici nu mai ştiu a câta la număr, să înţelegem că secesionismul încurajat de Rusia în raionale din stânga Nistrului (unde autoproclamatele autorităţi nu sunt decât nişte marionete de trei parale la cheremul intereselor imperiale ale Rusiei) şi din autonimia Gagauz Yeri — tot le acceptaţi, sub pretextul neutralităţii de atitudini?

Avem o armată străină pe teritoriul Republicii Moldova, iar riscul de a ne pomeni cu apărătorii cetăţenilor ruşi din RM în Piaţa Marii Adunări Naţionale este unul iminent. Propuneţi să nu reacţionăm?

Anume acum Republica Moldova trebuie să reacţioneze, să fie fermă în decizia sa de a adera la spaţiul valoric european, care înseamnă securitate economică, dar şi asumarea unei poziţii clare vizavi de tot ceea ce se întâmplă în complicata noastră regiune.

Înţeleg că aveţi nostalgii incurabile, că doriţi să le alimentaţi cu puţinele speranţe care vă mai rămân. Chiar devin tot mai puţine aceste speranţe. V-a părăsit fruntaşa ideoloagă comsomolistă. Condoleanţe. Tot mai multă lume înelege că doriţi să ne menţineţi într-o zonă gri, unde şantajul şi prepotenţa proprietarului robinetului de gaze naturale e mai presus decât demnitatea umană.

Nu există neutralitate, domnilor comunişti, atitudinea face diferenţa. Atitudinea înseamnă şi sancţiuni, care, în opinia noastră, poate nici nu sunt atât de drastice în raport cu marea daună ce a cauzat-o Rusia Ucrainei. Am asisitat cu toţii la evenimente istorice regretabile — o schimbare de discurs între două popoare slave, aceasta, de fapt, este tragedia cea mai mare. Iar Republica Moldova nu poate să rămână neutră într-o astfel de criză geopolitică, având un conflict îngheţat pe teritoriul său. Republica Moldova are nevoie de susţinerea solidară a adevăraţilor săi parteneri strategici, şi nu a celor declaraţi, care sunt gata să o constrângă din toate părţile, numai de ar orpi-o din parcursul său european. De aceea trebuie să manifeste hotărâre şi determinare în cazul exceselor de orice gen. Anume aşa a procedat premierul Leancă şi Guvernul său.

În final, chiar dacă pun la îndoială apartenenţa dumneavoastră, stimaţi tovarăşi comunişti, la cultul religios creştin, pentru a încuraja lepădarea d-stră de neutralitate, care e interpretată deseori ca laşitate şi lipsă de voinţă, îl voi cita pe marele Dante Alighieri. El scrie în “Divina Comedie”: “Locurile cele mai fierbinţi în iad sunt rezervate celor care pe timpuri de mari crize umane au luat o poziţie de neutralitate”.

Vă mulţumesc pentru atenţie!

Departamentul de Comunicare al PLR
Sursa: www.plr.md

Discursul lui Valeriu Saharneanu în Parlament: PCRM — Coloana a Cincea a Federaţiei Ruse în Republica Moldova Discursul domnului Ion Hadârcă în cadrul dezbaterilor pe marginea moţiunii de cenzură din 3 aprilie 2014