Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Discursul domnului Ion Hadârcă în cadrul dezbaterilor pe marginea moţiunii de cenzură din 3 aprilie 2014

|versiune pentru tipar||
PLR / 3 aprilie 2014
Partidul Liberal Reformator

Stimate domnule preşedinte al Parlamentului, domnule prim-ministru, stimaţi colegi deputaţi, onoraţi oaspeţi,

Salut această şedinţă specială cu toate că este consacrată iarăşi ipocriziei comuniste, irosirii banului public şi timpului legislatorilor, deveniţi captivi ai unui exerciţiu formal. Este clar că nici această moţiune de cenzură nu va trece. Era de mirare că în noul an încă nu au întreprins comunişii nici-o tentativă să demită Guvernului. Stranie această afecţiune deosebită a comuniştilor — a unui partid prin definiţie anti-democratic — pentru aceste moţiuni, şi nu atât pentru cele simple cât pentru cele de cenzură.

Probabil anume cuvântul cenzură place atât de mult comuniştilor! Domnilor comunişti, cenzura vă defineşte pentru că esenţa comunismului este cenzura, tortura, dictatura şi limbajul suburban precum o demonstraţi permanent!

Iar cauza invocată de voi în moţiune este un bun prilej de a saluta Guvernul pentru că s-a aliniat statelor civilizate şi în primul rând a exprimat susţinerea unui popor vecin prieten! Ucrainenii au fugărit o grupare de tâlhari care au acaparat ţara, aceştia au fugit şi Europa le-a restricţionat circulaţia în spaţiul comunitar democratic. Întreaga lume civilizată, la fel şi Republica Moldova, s-a raliat la aplicarea acestor sancţiuni, la arestarea şi deferirea celor vinovaţi justiţiei. Averile şi conturile acestora sunt blocate şi sperăm că vor fi întoarse Ucrainei.

Stimată audienţă, poziţia Partidului Liberal Reformator este că prin acestă moţiune de cenzură, opoziţia încearcă să apere nişte criminali confraterni lor, care au furat ţara, au facilitat dezmembrarea Ucrainei şi se fac vinovaţi de moartea a aproape 100 de oameni pe timp de pace! Nu ne miră că celor din PCRM nu le pasă de cele 100 de vieţi, ei nu vor condamna asta pentru că nu au condamnat nici crimele odioase ale lui Stalin, PCRM fiind urmaşul de drept al partidului comunist sovietic. Au declarat-o ei înşişi din momentul fondării şi reactivării ideologiei comuniste. Dânşii nu au recunoscut vina pentru uciderea a zeci de milioane de oameni nevinovaţi, clar că nu le pasă de 100 ucraineni!

Punctual, textul Moţiunii în cauză incriminează dlui Leancă vina, citez, că şi-a “depăşit împuternicirile legale ale prim-ministrului şi încalcă grav articolele 96 şi 97 din Constituţia Republicii Moldova”. Să precizăm că articolele 96 şi 97 din Constituţie vizează Rolul şi Structura Guvernului şi că dl Prim-ministru îşi exercită atribuţiile în deplină concordanţă cu aceste norme constituţionale! Intriga rezidă în faptul că Moţiunea reprezintă, în fond o sforărie tipic comunistă orinetată în text doar împotriva dlui Leancă, dar cu pretenţii de “cenzură”, citez titlul moţiunii: “asupra acitivităţii Guvernului”. E o nonconcordanţă logică deoarece textul face delimitarea expresă între Primul-Ministru şi Guvern, insinuând că Premierul a substituit, citez “întreaga activitate a Guvernului”!

Este dificil să cauţi şi să găseşti vreo logică în documentele comuniste, dar încerc să înţeleg. Atunci când se afirmă, citez din nou Moţiunea: “nu au fost luate în consideraţie interesele cetăţenilor moldoveni. Astfel de sancţiuni (s.n.) vor lovi ireparabil în relaţiile dintre popoarele ţărilor noastre.” Să ne edificăm! Arestarea conturilor celor 8 licee româneşti din Transnistria, a salariilor pedagogilor, ştampilei şi maşinei de serviciu, împreună cu reţinerea şi hărţuirea nemotivată a directorului Liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol, dlui Ion Iovcev, la fel aplicarea embargoului “Rospotrebnadzor”-ului asupra producţiei vinicole şi agricole din Moldova oare nu-s orientate împotriva cetăţenilor moldoveni şi nu aduc prejudicii?! Şi atunci de ce nu-s condamnate astfel de manifestări reprobabile?

Şi a treia nedumerire! Moţiunea incriminează iarăşi, tendenţios şi premeditat, că aderarea la sancţiunile UE contravine articolului 11 din Constituţia RM care prevede statutul de neutralitate permanentă, prin decizia dlui prim-ministru, chipurile luându-se “parte, citez, într-o situaţie de conflict”. Este o demonstraţie total deplasată şi inadecvată. Neutralitatea permanentă a RM declarată în Constituţie este vreme de 20 de ani de la adoptarea Constituţiei permanent încălcată de Federaţia Rusă, care în pofida Rezoluţiei Summitului de la Istambul din 1999 îşi menţine trupele militare pe teritoriul nostru! Un adevăr evident pe care comuniştii nciodată nu au dorit să-l vadă, necum să ia atitudine. Iar cât priveşte situaţia nouă în care ne-am pomenit, cu toate tendindţele separatiste, în condiţiile sfidării normelor internaţionale şi tendinţelor de recroire a hotarelor prestabilite, chiar nu putem, şi nu avem dreptul să reintrăm orbeşte într-o totală izolare, urmărind pasivi cum se destramă statalitatea, cu tot cu neutralitatea ei declarată şi neasigurată realmente de nimeni!

Şi în fine “dispozitivul” moţiunii încheie prin, citez, “retragerea încrederii acordate Guvernului la investitură”. Mai ridicolă solicitare, încheiată în coadă de peşte, nici nu avea cum să fie dedusă dintr-un text plin de aproximaţii tendenţiozităţi şi minciuni.

Cum să-şi retragă comuniştii “încrederea la investitură” dacă ei nici n-au fost atraţi de ceea ce acum vor să retragă? Să-şi retragă ar putea putea doar propriul lor textuleţ, ingnorant şi infim…

Departamentul de Comunicare al PLR
Sursa: www.plr.md

Discursul Anei Guţu în Parlament: Nu există neutralitate, atitudinea face diferenţa Competiţie de baschet, organizată de Partidul Liberal Reformator în Talmaza, Ştefan Vodă