Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Comunicat de presă al Partidului Liberal Reformator

|versiune pentru tipar||
PLR / 27 mai 2015
Partidul Liberal Reformator

La 27 mai 2015, la sediul Partidului Liberal Reformator a avut loc o conferinţă de presă susţinută de dnii Ion Hadârcă, preşedinte, Oleg Bodrug, co-preşedinte, doamna Tatiana Potâng, vicepreşedinte şi dl Valeriu Saharneanu.

Conferinţa a fost prilejuită de intenţia Curţii de Apel Chişinău de a examina la 3 iunie a.c. apelul PLR în cazul concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău şi lansării unui apel către cetăţeni în susţinerea luării unei decizii de către instanţă corelată cu interesul naţional şi public.

În deschiderea conferinţei dl Hadârcă a insistat să dezavueze campania de dezinformare şi defăimare declanşate în jurul conferinţei de presă de către centrele politice şi de media oligarhice prin intermediul unor surse obscure. Exprimându-şi regretul pentru astfel de atacuri, preşedintele Hadârcă a subliniat că Partidul Liberal Reformator îşi păstrează şi va onora şi de acum înainte angajamentul său de parte constitutivă a “Platformei Populare Europene — Iurie Leancă”, precum şi încrederea că în alegerile locale din 14 iunie noul bloc electoral va obţine un rezultat promiţător vis-a-vis de schimbările de esenţă care se impun în timpul cel mai apropiat. Preşedintele PLR a atras atenţia că aceste schimbări sunt cerute din ce în ce mai insistent în cadrul mişcărilor protestatare de mare amploare concentrate în jurul unor importante organizaţii ale societăţii civile şi ale tineretului. Partidul Liberal Reformator va susţine şi de acum înainte aceste mişcări pentru că ele exprimă voinţa majorităţii populaţiei şi consună cu obiectivele strategice ale PLR care sunt: pentru Moldova fără oligarhi şi fără corupţie, pentru justiţie independentă, pentru reforme, pentru mass-media liberă, pentru cetăţeni avuţi şi cu demnitate.

Co-preşedintele PLR Oleg Bodrug a reiterat pentru mass-media şi opinia publică istoria de aproape doi ani a perigrinărilor subiectului din instanţă în instanţă fără a fi examinat de niciuna din ele. Încă de la început PLR s-a declarat împotriva concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău, fiind prima şi unica forţă politică parlamentară membră a fostei coaliţii de guvernare care promovează acest subiect. PLR nu doar s-a declarat împotrivă dar a şi întreprins măsuri active îndreptate spre anularea actelor ilegale privind concesionarea aeroportului. Spre regret, eficienţa acestor măsuri este direct determinată de independenţa judecătorilor şi legalitatea actului de justiţie, stări care în Republica Moldova întârzie să se manifeste. În cele ce urmează prezentăm unele date privind soarta cererii de chemare în judecată adresată instanţei judecătoreşti. Intenţia Curţii de Apel Chişinău de a examina la 3 iunie 2015 apelul PLR este un nou test pentru justiţia Republicii Moldova şi reformatorii solicită susţinerea ei publică.

Doamna Tatiana Potâng a amintit că la 29 mai 2013 când Guvernul Filat a adoptat, în afara competenţelor, Hotărârea referitoare la concesionarea Aeroportului, miniştrii PL, pe atunci Anatol Şalaru şi Mihai Moldovanu, au votat de rând cu miniştrii PD şi PLDM iniţiativa ministrului Economiei Valeriu Lazăr, ceea ce a făcut posibilă declanşarea în surdină, pe ascuns a unor proceduri netransparente de concesionare în valoarea unui subiect obscur a principalului obiectiv strategic al Republicii Moldova. Dna Potâng a dat citire unui Apel de solidarizare al PLR către cetăţeni în care se spune:

În situaţia în care obiecte strategice de importanţă naţională se dau în concesiune în condiţii dezavantajoase pentru RM, când instituţiile de drept şi coercitive nu-şi îndeplinesc funcţia făcându-se complici prin tăcere şi inacţiune la jafuri de proporţii din averea statului, PLR face un apel de solidarizare în sprijinul actului de justiţie imparţial şi obiectiv.

După multiple tergiversări ale şedinţei de judecată, la 3 iunie, la Curtea de Apel Chişinău se va examina apelul Partidului Liberal Reformator în cazul concesionării ilegale a AIC.

În această zi, la ora 10:30, pe bulevardul Ştefan cel Mare, Partidul Liberal Reformator va organiza o pichetare a Curţii de Apel Chişinău pentru a încuraja justiţiarii să nu se lase intimidaţi de eventuale presiuni politice şi să lase să triumfe adevărul şi dreptatea. Chemăm cetăţenii de bună credinţă să ne susţină în acest demers!

Precizăm că sesizarea va fi examinată la instanţa de pe bulevardul Ştefan cel Mare, 73.

Valeriu Saharneanu a precizat poziţia PLR vis-a-vis de Summitul Parteneariatului Estic de la Riga din 21–22 mai 2015. Dânsul a subliniat că până acum niciun partid politic de la guvernare nu a abordat tema în public şi nu şi-a asumat consecinţele. Ori, Summitul de la Riga trebuie considerat drept un mare eşec al clasei politice de la guvernare. Cauzele eşecului nu sunt nicidecum evenimentele din Ucraina, cum au vrut să motiveze în mod ridicol unii demnitari. Cauzele rezidă în abaterea de la principiile europene de guvernare, mimarea reformelor şi a luptei cu corupţia, controlul politic al justiţiei şi a altor instituţii ale statului, capturarea, monopolizarea şi controlul domeniului mass-media, devalizarea sistemului bancar şi, prin explozia preţurilor, provocarea asupra populaţiei a unui nou val de sărăcie. Astfel, “povestea de succes” a Parteneriatului Estic de care vorbea întreaga Europă politică la Vilnius în noiembrie 2013, referindu-se la performanţele Republicii Moldova, a fost convertită iresponsabil în luna mai 2015 într-un eşec lamentabil şi ruşinos. Rezervele partenerilor europeni şi occidentali, protestele din ce în ce mai frecvente şi mai numeroase ale societăţii sunt dovada unei politici antinaţionale şi antidemocratice promovată de actualele forţe politice aflate în Parlament şi la Guvernare, forţe, care trebuie să dispară.

Sursa: www.plr.md

PLR condamnă expulzarea cetăţeanului român George Simion din Republica Moldova Declaraţie de solidarizare cu Mişcarea protestatară din Republica Moldova