Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Comunicat de presă al Partidului Liberal Reformator

|versiune pentru tipar||
PLR / 4 noiembrie 2015
Partidul Liberal Reformator

La 4 noiembrie 2015, Partidul Liberal Reformator a organizat o conferinţă de presă susţinută de domnii Ion Hadârcă, preşedinte, Oleg Bodrug, co-preşedinte, Tatiana Potîng, vicepreşedinte, Valeriu Saharneanu, membru al Biroului Politic al PLR.

Tema conferinţei, “Cine, totuşi, a trădat Republica Moldova şi cursul ei european?”

Preşedintele partidului, academicianul Ion Hadârcă a invocat în deschiderea conferinţei starea de durere şi suferinţă în care se mai află societatea în urma tragediei de la Bucureşti şi a exprimat încă o dată compasiunea pentru rudele şi apropiaţii jertfelor acestui eveniment regretabil. În legătură cu el, a subliniat dl Hadârcă, Partidul Liberal Reformator susţine aprecierea exactă făcută de preşedintele României Klauss Iohannis, că fenomenul corupţiei ucide. Or, dacă în România lumea mai suferă din cauza corupţiei încă neeradicate, în Republica Moldova fenomenul a adus societatea la starea de sufocare generală, iar corupţia se află în forma ei cea mai perfidă. Corupţia este caracteristică principală a clasei politice de la guvernare care a creat o stare permanentă de criză şi de instabilitate. Generatorii crize şi instabilităţi este Alianţa Oligarhilor constituită din Plahotniuc-Filat-Ghimpu şi camarila lor supusă. În mai puţin de un an ei au deraiat cursul european al Republicii Moldova. Alianţa toxică a trădat Revolta tinerilor din 7 aprilie 2009 şi Opţiunea europeană a alegătorilor în cele trei scrutine electorale generale din anii 2009–2010 şi 2014. Furturile, delapidările, minciuna şi ipocrizia este azi faţa clasei politice de la guvernare. Miopi, inculţi, lacomi, lipsiţi de viziune politică şi responsabilitate, Oligarhii au urmărit alianţe pidosnice şi vendete, îmbuibarea şi controlul statului, nu dezvoltarea lui. PLR le-a stat în gât pentru că nu a acceptat să le fie complice, aşa cum a făcut-o Ghimpu în 2013 şi iată, acum, în 2015. Ce fel de politică fac aceştia se vede din ultimele acţiuni care anunţă aducerea comuniştilor în Alianţă, care, cică, va fi tot pro-europeană. Iată trădătorii: Plahotniuc-Lupu şi sluga lor credincioasă — Ghimpu; la fel arestatul Filat. Comportamentul lui Ghimpu la una din televiziuni în chiar debutul săptămânii este o sfidare a bunului simţ, pentru că el este trădătorul intereselor Republicii Moldova, nu reformatorii care au lansat semnalul instalării dezastrului sub ameninţarea oligarhilor. Republica Moldova, fără oligarhi — sloganul PLR din alegerile precedente — a devenit, din păcate, dezideratul nr.1 al Republicii Moldova de azi.

“La ora actuală considerăm că sunt nevoie de mutaţii serioase pe eşichierul politic, de schimbări inclusiv şi în cadrul constituţional de aceea noi împărtăşim solicitările şi decizia Consiliului Marii Adunări Naţionale de a desfăşura un referendum pentru modificarea Constituţiei Republicii Moldova, considerăm că într-adevăr articolul 2 din constituţia Republicii Moldova a fost alterat, este sub un mare semn de întrebare şi trebuie ca societatea să facă eforturi ca suveranitatea poporului să fie redată poporului, ea a fost împreună cu statul, a fost captivată şi de aceea aceste acţiuni sunt pe deplin legitime. De aceea Partidul Liberal Reformator va pune la dispoziţia Comitetului pentru demararea culegerii de semnături pentru referendumul de modificare a constituţiei, structurile partidului şi întregul nostru suport”, a punctat dl Hadârcă.

Doamna Tatiana Potîng, vicepreşedinta partidului s-a concentrat în discursul ei pe esenţa declaraţiilor mincinoase ale liderului PL, Mihai Ghimpu, care cu fiecare ocazie nu pregetă să atace Partidul Liberal Reformator, dânsul fiind, de fapt, cel care a trădat valorile liberale şi democratice, aşteptările electoratului şi a intrat în cârdăşie cu oligarhii. Acum M. Ghimpu participă cu tot elanul la jocul monstruos al păpuşarului care vrea să-şi construiască o alianţă docilă alcătuită din frânturi de fracţiuni, din persoane şantajabile de la toate partidele, al căror principală calitate este loialitatea faţă de Plahotniuc. Acum M. Ghimpu se teme mai mult decât oricine de alegeri anticipate pentru că ştie că minciuna nu mai ţine şi va fi taxat pentru trădare de electorat. Acum M. Ghimpu este gată să facă alianţă şi cu satana numai să rămână la guvernare şi să-şi obţină funcţia de Preşedinte al RM, indiferent de preţ, a subliniat doamna Potîng.

Co-preşedintele partidului, Oleg Bodrug, a reiterat consecvenţa Partidului Liberal Reformator în efortul de scoatere în vileag a unor proiecte grave de furturi şi delapidări, cum ar fi concesionarea ilegală a Aeroportului Internaţional Chişinău şi devalizarea Băncii de Economii. Dl Bodrug a cerut primului ministru interimar liberal să organizeze, aşa cum a fost preconizat, o şedinţă specială de Guvern în data de 6 noiembrie dedicată analizei raportului comisiei create să examineze respectarea contractului de concesionare şi, implicit, dacă presupunerile preliminare se confirmă, adoptarea unei hotărâri de reziliere a contractului.

Valeriu Saharneanu a menţionat că aşa cum la Bucureşti spiritul protestatar a obţinut demisia guvernului, tot aşa şi la Chişinău presiunile străzii care durează de aproape un an de zile trebuie să impună un comportament adecvat al clasei politice. Reformarea clasei politice anunţate de PLR în 2013 este cea mai actuală problemă a Republicii Moldova. Unificarea forţelor reformatoare din societate este un deziderat de primă importanţă pe fundalul descompunerii morale şi a decăderii partidelor apărute pe scena politică în urma evenimentelor din 2009.

Corupţia ucide, strigă lumea azi la Bucureşti. Corupţia ucide oameni în cluburi la Bucureşti, corupţia ucide oameni în spitalele din Chişinău şi în toată Republica Moldova. Corupţia a ucis speranţa şi perspectiva europeană a Republicii Moldova. Corupţia ucide Republica Moldova. Filat a recunoscut la 15 octombrie că a fost complice la furturi doar înainte de i se pune cătuşele. Să o facă acum şi alţii, cei care în 2009–2015 au prădat şi trădat Republica Moldova, au devalizat sistemul bancar, au dat ilegal în concesiuni întreprinderi strategice ale statului, au semnat legi prin asumarea răspunderii ocolind parlamentul, şi-au asumat bugete de stat, guvernări minoritare obscure. Clasa politică de la guvernare chifteşte de trădători, prădători, de corupţi şi de profitori. Partidul Liberal Reformator cheamă societatea să se mobilizeze ca în timpul cel mai apropiat să facem în Republica Moldova o curăţenie generală, a concluzionat Saharneanu.

Sursa: www.plr.md

Evenimentul din 6 septembrie 2015 al Platformei DA şi poziţia PLR Comunicat de presă al Partidului Liberal Reformator