Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Poziţia PLR în campania scrutinului prezidenţial 2016. Precizări de etapă

|versiune pentru tipar||
PLR / 7 septembrie 2016
Partidul Liberal Reformator

Partidul Liberal Reformator a subliniat în repetate rânduri importanţa alegerilor prezidenţiale din toamna acestui an în perspectiva unui reviriment anti-oligarhic al forţelor politice din Republica Moldova.

În acest context, Partidul Liberal Reformator de mai bine de un an s-a aflat în contact cu mai multe partide anti-sistem şi a purtat discuţii în vederea identificării unui candidat capabil să cumuleze încrederea generală a populaţiei şi să surclaseze agentul puterii oligarhice care va pretinde la funcţia de şef al statului.

Astfel de contacte şi discuţii PLR a purtat atât cu partidele apărute recent pe valul protestelor generate de marile furturi din sistemul bancar, cât şi cu partidele care consideră drept prioritate reunificarea Republicii Moldova cu România.

În acest scop, PLR a participat activ la procesul de creare a unei platforme a partidelor extra-parlamentare care ar accepta cumularea celor două obiective politice: pro-european şi pro-unionist — ca discurs electoral.

Ca finalitate, tentativa de identificare a unui singur candidat s-a soldat cu îngustarea la maxim a platformei şi cu furnizarea (la moment) a doi candidaţi de acelaşi profil politic. Este un rezultat invers celui pentru care PLR a optat: în loc să se unifice forţele, ele au provocat, fără să vrea, o fragmentare a eşichierului pro-european, pro-unionist, anti-oligarhic şi anti-sistem.

În aceste condiţii, PLR constată că imperativul unei opţiuni anti-oligarhice masive, consolidate politic la nivel naţional, se confirmă ca indubitabil şi se impune cu o nouă putere. În legătură cu aceasta şi exprimându-şi respectul, consideraţia şi sprijinul partidelor implicate în procese de unificare pe diferite platforme electorale, PLR se declară liber de orice angajament care poate conduce la fragmentarea forţelor politice anti-oligarhice şi anti-sistem.

PLR nu va avea un candidat propriu sau predilect în această campanie, reieşind anume din calculul de a nu face jocul alianţei de guvernământ care urmăreşte fărâmiţarea maximă a forţelor politice anti-sistem. PLR va lucra în campanie în interesul cetăţenilor, explicându-le miza acestor alegeri, cine este cine în cursa pentru funcţia supremă în stat, va urmări cu multă atenţie comportamentul candidaţilor, va opta şi va promova candidatul anti-sistem cu şansele cele mai mari şi mau reale la funcţia de şef al statului.

PLR face apel către toate forţele politice să dea dovadă de clarviziune şi de solidaritate în lupta cu regimul oligarhic care a furat miliarde din visteria statului, a înfundat populaţia în sărăcie şi deznădejde, a abătut Republica Moldova de la drumul integrării naţionale şi europene.

Sursa: www.plr.md

Partidul Liberal Reformator susţine protestul Platformei Demnitate şi Adevăr Partidul Liberal Reformator susţine candidatul unic al forţelor antioligarhice