Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

PNL impartaseste ingrijorarea reprezentantilor UE

|versiune pentru tipar||
PNL / 26 noiembrie 2008
Partidul Naţional Liberal

Partidul National Liberal a facut repetate declaratii adresate opiniei publice din interior si de peste hotare in legatura cu situatia grava din R.Moldova privind nerespectarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale omului, precum si privind compromiterea totala, de catre partidul de guvernamint si aliatii sai, a climatului politic si electoral.

PNL a declarat ca anul preelectoral 2008 este pierdut pentru procesul democratic din R.Moldova, fiind folosit de agentii comunistilor doar pentru a le asigura acestora, cu orice pret, perpetuarea la putere.

Reprezentatii UE la Chisinau au facut in ultimul timp frecvente declaratii in care si-au aratat ingrijorarea pentru starea de lucuri inadecvata unui stat ce s-a angajat in fata Consiliului Europei a fi un stat de drept.

Aparitia unei noi Pozitii a misiunilor diplomatice din R.Moldova demonstreaza si mai marea preocupare a statelor-membre ale UE pentru modul in care guvernantii se pregatesc, prin abuzuri, de alegerile parlamentare din 2009, de o importanta cruciala pentru orientarea politica a R.Moldova.

PNL simte pe propria piele toate abuzurile guvernantilor, persecutarile si tertipurile la care acestia recurg pentru a nu permite un exercitiu democratic autentic, in care sa fie prezenti toti actorii politici. Opozitia nu are acces, in continuare, la mediile publice, cetatenii romani nu au dreptul sa participe la alegerile pentru Parlamentul de la Chisinau, dar nici la campania electorala pe care Romania o desfasoara nestingherit in toate tarile unde sint romani, deci si in R.Moldova. Partidele-partenere ale comunistilor, optind direct sau indirect pentru un candidat la Parlamentul Romaniei fac ce vor in R.Moldova, fara frica de persecutare, spre deosebire de partidele sprijinitoare ale contracandidatilor aliatilor comunistilor.

PNL a propus in Parlament discutarea crearii cadrului firesc pentru participarea cetatenilor romani la alegerile pentru Legislativul Romaniei, insa MAE al R.Moldova, aflat sub calciiul Presedintiei antieuropene si antiromanesti, ataca in continuare Romania, stat-membru al UE, dispus mereu sa ne ajute ca tara avind cu noi aceeasi limba, cultura, istorie, traditii si trecut.

Nemodificarea legislatiei electorale discriminatorii si cu vadite accente xenofobe, nerespectarea deciziilor CEDO, persecutarea etnicilor romani majoritari, in proportie de 80 la suta in cel de-al doilea stat romanesc, lipsa de pluralism politic, pluralism de opinii, reprimarea libertatii de exprimare, intimidarea institutiilor presei independente, cum sint “Vocea Basarabiei”, PRO TV Chisinau, unele ziare romanesti, intimidarea oponentilor politici ai coalitiei PCRM-PPCD, inclusiv vizitarea la domiciliu cu diferite pretexte ciudate, denota ca alegerile parlamentare din R.Moldova nu se vor putea desfasura conform standardelor internationale pentru alegeri democratice si nu vor oglindi adevaratele optiuni ale alegatorului.

In asemenea conditii, PNL crede ca exista minime sanse pentru ca alegerile sa poata fi validate, pentru ca procesul electoral nu se rezuma la ziua alegerilor, ci la intreaga perioada cind populatia trebuie sa fie informata corect despre prestatia si ofertele politice si electorale ale partidelor.

PNL invita partidele necomuniste sa accepte ideea unei Mese rotunde pentru monitorizarea climatului politic si electoral din R.Moldova in preajma alegerilor parlamentare din 2009 si adoptarea unor Pozitii comune fata de abuzurile PCRM si ale aliatilor sai, care se multiplica pe zi ce trece.

PNL ii invita pe detinatorii de cetatenie romana sa vina la vot pe 30 noiembrie, la Chisinau PNL a sarbatorit Ziua Naţională a Romaniei împreună cu românii