Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Turcia, ca si Romania, va fi in UE si, mereu, alaturi de R.Moldova

|versiune pentru tipar||
PNL / 7 decembrie 2008
Partidul Naţional Liberal

In zilele de 5–6 decembrie, s-a desfasurat la Sopot, in Polonia, Forul “Europa — Turcia”, in organizarea Institutului pentru Studii Estice din Polonia — Institut ce desfasoara, pe parcursul mai multor ani, Forul economic de la Krynica — cunoscut printr-o participare ampla a politicienilor, expertilor din intreaga lume si prin contributia pe care Vestul e dispus sa o ofere pentru a accelera pregatirea si admiterea spatiului estic in NATO si UE. La acest for a fost invitata sa participe Vitalia Pavlicenco, deputat, membru al Comisiei de politica externa si integrare europeana, presedintele PNL.

Forul de la Sopot a fost consacrat analizei procesului de pregatire — care dureaza de aproape cinci decenii — a Turciei, stat-membru al NATO, pentru UE. Au fost invitate la for 130 de persoane din Turcia, SUA, state-membre ale UE, state postsovietice si din alte zone, care au dezbatut, in cadrul a opt paneluri consecutive, subiectele “Turcia si integrarea Europeana”, “Turcia, ca punte intre Est si Vest si rolul sau in Securitatea Energetica a UE”, “Regiunea Marii Negre si implicarea UE”, “Rolul Turciei in relatiile UE-NATO”. “Potentialul Economic al Turciei si Piata comuna a UE”, “Rolul Turciei in Europa de Sud-Est si in Orientul Mijlociu”, “Turcia si Identitatea Europeana”, “Investitiile straine directe: Profilurile investitionale ale Turciei si UE”.

In comunicarea sa, Vitalia Pavlicenco a vorbit despre potentialul economic si rolul Turciei in sud-estul Europei, prin prisma relatiilor Turcia-R.Moldova, a caracterizat istoricul si raporturile actuale dintre statele noastre, inclusiv cooperarea in cadrul aranjamentelor regionale si internationale, asistenta si proiectele desfasurate de Turcia pe teritoriul autonomiei gagauze.

“Pentru tinarul stat Republica Moldova bunele relatii cu Turcia au un rol foarte important. In primul rind, coperarea creeaza o baza pentru stabilitatea economica si politica, in conditiile cind R.Moldova are o asezare geografica unde se intilnesc interesele geopolitice ale marilor state. In al doilea rind, intrarea Turciei in UE va oferi mai multe oportunitati pentru valorificarea politicilor si a programelor de buna vecinatate — Republica Moldova, alaturi de Romania si Turcia, urmind sa acceada mai repede in NATO si UE. Este asteptata si elaborarea, implementarea, impreuna cu alte state riverane, a Conceptiei de Securitate in bazinul Marii Negre, a carei importanta a fost invocate si de Presedintele Romaniei, Traian Basescu” — a spus deputatul Pavlicenco.

Vitalia Pavlicenco a avut o intrevedere cu Zigmunt Berdychowski, presedintele Consiliului de Programe al Forului Economic. Dna Pavlicenco i-a multumit pentru cele patru invitatii de a participa, in ultimii doi ani, la forurile Institutului de Studii Estice. Dl Berdychowski i-a remis dnei Pavlicenco invitatia de a paticipa la al treilea for Ucraina-Europa, care va avea loc in luna februarie 2009 la Kiev . Amintim, in februarie 2008, dna Vitalia Pavlicenco si Alexandra Can, vicepresedinte al PNL, au participat la cel de-al doilea for Ucraina-Europa, desfasurat, de asemenea, la Kiev.

Serviciul de Presă al PNL
PNL a amenajat un stand bogat si frumos la Tirgul partidelor politice De Ziua drepturilor omului, PNL a protestat in Scuarul Operei Nationale