Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Declaraţia PNL cu privire la situaţia politică şi la necesitatea unirii forţelor naţionale

|versiune pentru tipar||
PNL / 17 aprilie 2010
Partidul Naţional Liberal

In Republica Moldova, prin efortul luptatorilor pentru libertate, democratie si integrare europeana, pe 29 iulie 2009 au invins fortele ce au militat pentru inlocuirea regimului comunist cu statul de drept. Revolta si jertfa tinerilor din aprilie 2009 au servit ca factor determinant pentru manifestarea vointei partii active a societatii de a forta partidele invingatoare sa nu permita perpetuarea la Putere a clanului mafiot comunist antinational.

Din pacate, urmare a dezinformarii, pe parcursul a zece ani, alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie nu au oferit un rezultat care sa asigure stabilitatea politica necesara actualei coalitii de centru-dreapta-centru-stinga, iar nealegerea sefului statului a condus la un impas constitutional. O cauza a rezultatului, ce s-ar putea repeta, a fost reticenta fata de unirea fortelor anticomuniste intr-un front comun impotriva PCRM, care a uzurpat puterea in stat si ai carui lideri ramin inca nepedepsiti pentru cele savirsite.

Constatam ca partidele din Alianta pentru Integrare Europeana, desi inca nu au decis modul de depasire a impasului politic, se manifesta deja drept concurenti electorali, ceea ce are un impact negativ asupra evolutiilor politice, social-economice si asupra starii de spirit a intregii societati. Neincrederea populatiei in sistemul justitiei, care inca nu a devenit independenta, impactul social greu de suportat al reformelor economice dureroase, lipsa perspectivei unei bunastari minime pentru majoritatea categoriilor de populatie genereaza o deruta grava, ce poate recantona Republica Moldova in zona de Est — spatiul unor valori inca nedemocratice. Indiferent de nationalitate, apartenenta religioasa, toti cetatenii nostri isi doresc o viata civilizata ca in Vest, si nu ca in Est, lucru pe care il demonstreaza si sondajele.

PNL regreta lipsa unui dialog limpede pentru societate in interiorul AIE si a unui dialog intens al AIE cu societatea, cu partidele proeuropene, pentru a se pregati o victorie sigura si ireversibila asupra pseudocomunismului si a comunistilor, ce manipuleaza, in continuare, populatia, intr-o perioada de grave dificultati cauzate de mostenirea lasata de clanurile corupte si de criza mondiala.

PNL isi va face cunoscuta pozitia pentru depasirea impasului constitutional si indeamna partidele democratice, societatea civila sa contribuie la identificarea, cit mai urgent, a solutiei optime, pentru a se evita evolutii ce ar refavoriza, in urmatoarele batalii politice, fortele retrograde si antinationale.

Protestele tinerilor din 6, 7 si 8 aprilie 2009, dezamagirile care se resimt tot mai puternic in societate ne fac sa ne intrebam daca sint oare capabile fortele politice sa ofere un alt concept si proiect sigur de europenizare a Republicii Moldova decit conceptul regasirii celor doua state romanesti in unul sigur.

Partidul National Liberal regreta pierderea a peste 18 ani de parcurs politic pe calea R.Moldova spre democratie si spre Europa si constata, in continuare, justetea si actualitatea conceptului sau programatic privind Uniunea Interstatala Romania — Republica Moldova drept mecanism optim de avansare spre comunitatea euratlantica si spre regasirea natiunii romane din cele doua state, impreuna cu etniile conlocuitoare, intr-o singura tara. PNL se va axa, in continuare, in activitatea sa politica, pe explicarea avantajelor acestui concept pentru intreaga populatie.

Serviciul de presă al PNL

Hotărîrea Delegaţiei Politice Naţionale privind extinderea şi consolidarea structurilor PNL în perspectiva alegerilor locale şi parlamentare anticipate Raportul prezentat în şedinţa Delegaţiei Politice Naţionale de Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL