Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Raportul prezentat în şedinţa Delegaţiei Politice Naţionale de Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL

|versiune pentru tipar||
PNL / 17 aprilie 2010
Partidul Naţional Liberal

Stimati membri ai Delegatiei Politice Nationale
Stimati invitati,

Precedenta sedinta a DPN avut loc pe 19 decembrie 2009. Am discutat atunci deschis despre starea Partidului National Liberal, inclusiv daca mergem mai departe sau ne dizolvam ca formatiune. Am decis atunci, cu totii impreuna, ca nu punem problema dizolvarii. De asemenea, mai multi dintre Dumneavoastra ati propus — si noi am adoptat la DPN si la BPC — decizia de a trece in Opozitie constructiva fata de guvernarea liberal-democrata.

Recent, a aparut o carte despre partidele politice din Moldova, scrisa de jurnalistul Igor Volnitchi, acum purtator de cuvint al Guvernului. Spunea cineva, la lansare, ca ar fi bine sa existe doar citeva partide, iar altele sa isi incheie existenta, fiind vorba, desigur, de partidele extraparlamentare. Insa analistul Igor Botan a spus ca “daca era asa si nu se respecta pluripartidismul, nu mai ajungea Partidul Reformei, devenit ulterior Partidul Liberal, multi ani ramas extraparlamentar, sa aiba un speaker al Parlamentului si un sef interimar de stat in persoana lui Mihai Ghimpu, sau un Primar al Chisinaului, in persoana lui Dorin Chirtoaca”.

Cred ca veti fi de acord ca starea de lucruri in Alianta pentru Integrarea Europeana este de natura ca se chinuie acum si ei, dar se chinuie si societatea, deoarece nu s-au luat numarul de mandate confortabil pentru a fi alesi toti demnitarii principali ai statului. Adica, actuala coalitie nu este stabila, nu poate infaptui ferm reformele menite sa ne scoata din saracia si coruptia alimentate in ultimii zece ani de catre guvernarea comunista. Daca acest lucru se va repeta in alegerile parlamentare anticipate, tot mai probabile, nu se stie la ce vom ajunge, mai ales ca actul guvernarii erodeaza si comunistii stau inca bine, lucreaza intens in teritoriu.

Pe 2 februarie Partidul National Liberal a implinit 3 ani. Nu am facut sarbatoare, cea mai mare emblema a noastra fiind pozitia noastra in toti acesti ani, a caror justete se adevereste sub guvernare democrata si se va adeveri tot mai pregnant daca nu vor reveni comunistii. Pozitia noastra este sa nu se colaboreze direct sau indirect cu PCRM, ori sa se cocheteze cu ei, incit ei sa revina la Putere. Ultimele confruntari dintre PL si PLDM pe subiectul de 7 aprilie, abordat si de noi in ultimele luni, demonstreaza ca partidele liberale intra in campanie electorala si e regretabil ca transforma victimele de la 7 aprilie in presupuse dividende electorale. Credem ca era mai corect sa se discute totul in Alianta, care sa vina cu mesaje comune in fata populatiei, care este acum destul de dezamagita de aceste lupte interne, in defavoarea dorintei moldovenilor de a se scapa, o data si pentru totdeauna, de regimul comunist.

In mesajul adresat opiniei publice cu ocazia implinirii a trei ani de la inregistrarea PNL la Ministerul Justitiei, am spus ca, in acesti trei ani, am cunoscut perioade extrem de grele, pentru ca, in politica noastra, lucrurile nu se desfasoara dupa regulile din statele cu democratiile avansate. Aceasta scurta perioada poate fi impartita in trei subperioade: 1. Lupta contra comunistilor, inclusiv folosind tribuna parlamentara. 2. Campanii electorale, cind am participat, impreuna cu o alta formatiune, apoi, intr-o alta campanie, PNL retragindu-se in favoarea partidelor cu sanse mai mari si mai sigure, pentru a se evita revenirea vreunor mandate comunistilor. 3. Opozitie constructiva in raport cu Alianta pentru Integrarea Europeana.

In acesti trei ani PNL a ramas fidel principiilor programatice, care inseamna, in primul rind, a ne spune deschis pozitia, a promova valorile ce inseamna apropierea de Romania si integrarea in NATO si UE, iesirea din zona de influenta rusa si din CSI — decizii definitorii pentru a marca o cotitura radicala a parcursului istoric al R.Moldova spre o alta lume. Si daca astazi nu toate aceste obiective sint realizabile, consideram ca trebuie sa existe un partid care sa le spuna si sa pledeze constant pentru infaptuirea lor. PNL isi asuma aceasta sarcina. PNL are conceptul Uniunii Interstatale Romania-Republica Moldova, a carui justete, actualitate si oportunitate se arata tot mai pregnante in realitatea noastra.

Demnitatea pentru recunoasterea adevarului trebuie sa existe si in politica. Iar demnitatea PNL inseamna a spune ca “Libertatea e aproape”, dar inca nu este ireversibila. De aceea, pledam puternic pentru asigurarea ireversibilitatii orientarii europene a R.Moldova si pentru recunoasterea necesitatii trecerii sub scutul de securitate euratlantic, in care sa fim impreuna cu Romania. In acest sens, PNL a adoptat si o declaratie.

In continuare, ma voi referi la munca desfasurata de noi in ultimele trei luni si jumatate.

In primul rind, si-a reluat activitatea staful. Am incercat sa tinem legatura cu structurile, ajutam pe fiecare cu ce putem in situatia cind transferul de putere spre liderii fortelor democratice s-a facut parca la virf, nu si in institutiile statului, unde lucrurile nu ca nu se schimba in bine, ci se deterioreaza.

Nu am avut pierderi de membri, de activisti, nu am avut scandaluri, cu exceptia plecarii dlui Nicolae Crudu, primarul de Durlesti, cu familia, despre care noi credem ca nu a procedat corect, insa i-am obisnuit pe oameni sa fie liberi. Le-am multumit pentru ce au facut si le-am dorit succes in noua lor simpatie politica — in PLDM. Drept ca acolo se intilnesc si cu multi fosti comunisti, care merg incolonati la partidul considerat “al puterii”, adica cel care are decizia asupra banului public. Nu stim, in cazul in care Filat nu ar mai fi premier, daca ar mai adera toti la PLDM. Dar asta e politica moldoveneasca, ce plateste tribut pentru ca Stinga s-a aflat la putere un deceniu.

In aceasta perioada, am avut sistematic sedinte ale BPC. Am discutat mai multe chestiuni, am adoptat un plan de lucru, am incercat sa adoptam un grafic al conferintelor teritoriale, am discutat aspectele actuale ale evolutiilor politice si ne-am propagat pozitiile in fata opiniei publice.

Am avut trei conferinte de presa pe teme considerate de noi importante. Prima a fost consacrata celor “100 de zile de guvernare liberal-democrata. Prioritati legislative”, la care au participat Anatol Revenco, vicepresedinte al PNL, George Avornic, Secretarul General, Mihai Creanga, membru al BPC, si cea care va vorbeste. Am difuzat presei un document de analiza ampla, elaborat impreuna cu specialistii nostri din Birou — despre ceea ce a fost bun si ce a fost mai putin bun in cele 100 de zile de guvernare liberal-democrata si ne-am expus cu bunavointa sugestiile. O parte din oamenii politici, din oamenii nepolitici spuneau ca nu ne inteleg de ce am trecut in Opozitie constructiva fata de AIE, dar le-am explicat ca partidele componente ale AIE nu se inteleg in interior, pentru a ne fi clar si noua ce fac si ce mai vor sa faca.

A doua conferinta de presa a fost consacrata subiectului “Faradelegi si abuzuri postcomuniste in raioane”, referindu-ne la persecutarea activistilor PNL de structurile sau de persoane responsabile din institutiile statului. A fost foarte interesant, au participat Nina Tampiza, presedintele PNL-Cahul, Ion Ciobanu, presedintele PNL-Causeni, Mihai Morteanu, presedintele PNL-Falesti. Din pacate, faradelegea si abuzurile par la ele acasa mai bine ca inainte, ceea ce ne intristeaza. Asta noi am spus in conferintele de presa.

O conferinta extrem de importanta a fost privind redobindirea cetateniei romane. Aici am fost ajutati de simpatizantul PNL Gheorghe Vita, presedintele Uniunii Romanilor din Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, noi aratind cauzele principale ale ritmului incetinit de depunere a dosarelor de redobindire a cetateniei — cazierul si programarea. Pentru a forta autoritatile romane sa anuleze aceste doua piedici ilegale si artificiale, am propus un APEL CATRE ROMANII DIN BASARABIA CARE AU EXPEDIAT PRIN INTERMEDIUL “POSTEI MOLDOVEI”, INTRE ANII 2006–2009, SECTIEI CONSULARE A AMBASADEI ROMANIEI LA CHISINAU, CERERE DE PROGRAMARE PENTRU DEPUNEREA ACTELOR DE REDOBINDIRE A CETATENIEI ROMANE.

Am tinut aceasta conferinta de presa intr-un moment foarte oportun, inainte de venirea la Chisinau a Presedintelui Traian Basescu, responsabil in mod direct de faptul ca procesul de redobindire treneaza. Vicepresedintele PNL Anatol Revenco i-a readresat Presedintelui interimar Mihai Ghimpu solicitarea de a se accentua in discutia cu Traian Basescu problemele legate de reacordarea cetateniei romane si ele, intr-adevar, au fost abordate in intilnirile oficiale, conferintele de presa ale celor doi sefi de stat si la emisiunea In profunzime, la PRO TV, multe aspecte invocate confirmindu-se — fapt oglindit si pe site-ul PNL.

Vom dedica viitoarele conferinte de presa starii justitiei, altor subiecte, cu participarea lui Alexandru Cojocaru, Iulia Deleu si Filip Druta, pozitiei noastre fata de decizii importante ale conducerii, de reforma agrara si de evolutiile in economie, fata de predarea religiei in scoala, legat de mesajul nostru de baza.

Este adevarat, presa nu a devenit libera, inca nu a trecut in Opozitie fata de noua putere, continuind a servi actuala guvernare, adica fosta Opozitie, de aceea nu prea vine la conferintele de presa ale PNL care critica noua guvernare. Poate acum, cu aparitia a doua televiziuni mai deschise — JurnalTV si PublikaTV — lucrurile se vor schimba.

La acest capitol, al aparitiilor in presa, putem aminti citeva: la Jurnal TV am fost invitati de trei ori ori cind era televiziunea doar pe Internet, apoi, de trei ori de Televiziune prin satelit. Am fost deja de doua ori la PublikaTV, in problemele legate de oligarhi si de monumentele comuniste, Am aparut si discutat, imediat dupa sedinta DPN din 19 decembrie, la Vocea Basarabiei. Ceva mai recent, am fost la Moldova-1, am mai filmat pentru Post-scriptum, emisiune moderata de Aleksei Puskov si Serviciul BBC de la Moscova, legat de aparitia sistemelor antiracheta americane la Constanta. Un interviu amplu a fost plasat pe Unimedia, in care am expus pozitiile PNL.

In special tinerii nostri, Nicolae Margarint, Ion Calmic, ajutati de un nou membru al PNL, incadrat in extinderea PNL, Roman Cociu, au intreprins doua actiuni frumoase — nu la nivel national — de 8 martie si de 7 aprilie. In prima actiune au fost pregatite si difuzate mesaje de felicitare doamnelor in Chisinau, Cantemir, Orhei, Soldanesti, Criuleni. In a doua actiune s-a depus o coroana de flori la mormintul lui Valeriu Boboc, ucis pe 7 aprilie, iar membri ai nostri au participat la procesiunile de comemorare din 6 si 7 aprilie din Piata Marii Adunari Nationale. Un gest extrem de frumos a fost facut de Mihai Creanga, presedintele nostru de la Cantemir, membru al BPC, care a adunat mai multi combatanti la o frumoasa slujba religioasa si le-a oferit apoi o masa crestineasca intru pomenirea celor praoaditi in luptele nedrepte de rezistenta in fata Imperiului Rus.

Reprezentanti ai PNL au participat la conferinte in problema litigiului territorial Palanca si in problema modificarii Codului Electoral, pe al carui subiect mai sintem invitati. Cunoasteti deja ca Parlamentul a adoptat, in prima lectura, modificarea Legii partidelor pentru anularea prevederii ce dispune dizolvarea, prin justitie, a partidelor care nu au participat la doua campanii electorale consecutive pentru Parlament sau au luat mai putine voturi decit e necesar pentru inregistrarea unei formatiuni politice. Sigur, asta nu s-a facut pentru PNL, evident, ci pentru Partidul “Moldova Unita”, al lui Vladimir Turcanu, satelit presupus pe stinga al PLDM, agreat de acesta mai mult decit PD.

Avem un succes frumos — membrul nostru tinar Vadim Cheptanaru este membru al Parlamentului Tinerilor, care va activa un an, pacat doar ca nu s-a reusit, asa cum era cazul, sa fie ales vicepresedinte al acestei structuri de formare a liderilor politici.

Un grup de tineri PNL a fost invitat la congresul tinerilor national-liberali din Romania.

Am exprimat public pozitiile PNL, in special dupa discutii in cadrul Biroului Permanent Central, pe care le-am desfasurat cu invitarea presedintilor de filiale ale raioanelor situate la o distanta mai mica de Chisinau. Este vorba de atitudinea PNL fata de modificarea Constitutiei, de alegerile anticipate, fata de formarea Comisiei pentru cercetarea si analiza activitatii regimului comunist-totalitar in R.Moldova, de obiectivele pe care si le propune, de necesitatea adoptarii de urgenta a Legii Lustratiei. Un material amplu am consacrat “Comisiei Cojocaru”, pentru analiza crimelor comuniste, cu sugestii si riscuri. Noi am sprijinit activ gestul de autolustratie facut de membrul Comisiei, doctorul in istorie Veaceslav Stavila. Vom urmari daca se va da dovada de curaj in elaborarea si aprobarea unui Raport care sa fie unul de demnitate cu adevarat nationala. Am avut fericita ocazie sa ii vorbesc despre acest lucru si Presedintelui interimar Mihai Ghimpu. Vorbind despre pozitia noastra fata de mai multe situatii importante, vedem ca se discuta acum si despre repunerea comunistilor in afara legii, fapt invocat de PNL constant.

Sigur, in mod normal, noi am cerut pozitii clare din partea AIE, ele, insa, oscileaza nu doar in interiorul Aliantei, dar chiar in interiorul PLDM — Sandu Tanase, de exemplu, pare sa aiba in unele chestiuni alte pozitii decit Vlad Filat. Acum urmeaza sa se decida cind vor fi alegerile anticipate — la toamna sau la primavara. Se spune ca institutiile europene, care ne monitorizeaza, ar inclina spre alegeri in toamna, dar la fel doresc si comunistii, par sa le doreasca PLDM si PD. Cit priveste PL si AMN, aceste partide nu ar dori alegeri anticipate, sint si forte care ar considera ca ele trebuie aminate spre primavara si chiar cumulate cu alegerile locale. Presedintele interimar Mihai Ghimpu are pozitia sa si lui ii apartine semnatura. Si PNL, care a expus oficial pozitia ca alegerile anticipate sa fie evitate, considera ca, daca asta nu e posibil, ele ar fi bine sa aiba loc in primavara. Insa de noi nu depinde, noi avem doar sarcina sa ne consolidam ca formatiune politica sa ne extindem structurile. Astayi vom adopta o declaratie si o hotarire in care ne vom fixa reperele pentru activitatea noastra ulterioara, care trebuie sa fie una cit mai activa. Despre ce cred oamenii, adeptii si simpatizantii, cum ar fi mai corect sa procedam si ce pozitii sa adoptam, urmeaza astazi sa ne spuneti aici.

Vreau sa mentionez si sa exprim multumiri activistilor nostri care au oferit interviuri interesante pentru site-ul www.pnl.md. Vreau sa ii numesc — este vorba de George Avornic, Nina Tampiza, Vadim Cheptanaru, Ion Calmic, Ion Ciobanu, Ion Dragutan, Mircea Rusu, Filip Druta, Anatol Revenco, Mihai Creanga. Asteptam raspunsuri de la Mihai Morteanu, Alexandra Can, Mihai Severovan, Andrei Iuri-Apostol, Alexandru Cojocaru. Astazi am repartizat intrebari mai multor presedinti de filiale si altor activisti ai nostri.

Vreau sa-l mentionez pe dl Ion Dragutan, care aduce multe materiale interesante — plasate pe site-ul PNL, pe blogul meu. Noi am deschis posibilitatea de discutii si pe site. Materialele propuse au tratat asemenea subiecte precum controlul de catre politia inarmata a unor microbuze cu calatori pasnici, amenajarea si dezvoltarea infrastructurii in Lunca Prutului dupa scoaterea sirmei ghimpate de pe Prut, materiale propagandistice si de agitatie, concept de promovare a PNL si de participare la alegeri, concept de reforma agrara etc. Este adevarat, Alianta nu are un sistem inchegat de a lua in consideratie toate propunerile si sugestiile, noi, insa, ne facem datoria.

In cadrul discutiilor avute cu un grup de experti americani in problemele legate de dezvoltarea democratiei si cunoscatori ai regiunii Europa de Est am declarat ca “R.Moldova necesita ajutor pentru a trece accelerat de la un regim dictatorial la o societate democratica”. Dialogul a vizat starea democratiei actuale in R.Moldova, constringerile pentru activitatea partidelor politice, libertatea presei, legislatia electorala, alte aspecte. Le-am spus expertilor despre abuzurile guvernarii comuniste si pozitia national-liberalilor, am mentionat necesitatea schimbarii, in societate, a sistemului, a abordarilor, nu doar a substituirii unui grup de la conducerea statului cu un altul. Am mentionat lipsa spatiului public de dezbateri in R.Moldova, faptul ca presa nu poate trece in Opozitie fata de Putere, sub presiunea fricii de revenire a comunistilor, am subliniat lipsa schimbarilor in raioane, prezenta mafiei, a coruptiei si a injustitiei, care macina societatea, aplicarea, de catre unele partide democratice, a practicilor vechii guvernari, in special recrutarea, prin metode neloiale, a membrilor din partidele neaflate la guvernare, defilarea cu donatii luate de la agenti economici, adica acelasi racket de stat, acelasi sistem de impozitare neoficiala, aceleasi amenintari ca “daca nu veniti cu noi, nu veti avea proiecte pentru sat”.

Am sugerat examinarea de catre USAID a posibilitatii de desfasurare a unor programe menite sa ajute societatea moldoveneasca sa parcurga in mod reusit si accelerat drumul de la un regim dictatorial la un sistem cu adevarat democratic.

Toate materialele noastre legat de sedintele DPN, BPC, cu foto si opiniile exprimate de membrii organismelor noastre colegiale, le plasam pe site-ul PNL, le difuzam presei, sintem transparenti, ceea ce am urat si le uram noilor guvernanti.

In perioada de dupa sedinta din decembrie a DPN au aderat la PNL 500 membri. Am purtat discutii cu multa lume. Un aport mare este al lui Roman Cociu care a atras multa lume si asta ne bucura. Este corect — decit dezamagitii sa mearga la alte partide, e mai bine sa vina la noi.

In acest rastimp — desi ne-am bucurat de o iarna foarte bogata si frumoasa — am fost impreuna cu dl Anatol Revenco la Causeni, Soldanesti, Soroca, Floresti, Nisporeni, Drochia. Am reusit sa identificam grupuri-nuclee in unele raioane unde ele lipseau sau erau mai firave, precum si in unele sate importante. Cred ca activitatea noastra se va axa pe identificarea de echipe in cit mai multe localitati, in perspectiva alegerilor locale, dar si a alegerilor anticipate parlamentare. Ne asteapta o toamna, o primavara si o vara grele.

Putem spune ca am avut si un inceput de dialog in cadrul mesei rotunde initiate de MAE, de Veaceslav Untila. S-a dat dovada de putina “inspiratie” in plasarea PNL alaturi de partide ca “Pentru Neam si Tara”, “plecat odata la PLDM”… Dialogul nu a continuat, in al doilea rind, pentru ca MAE-ul nu-si cunoaste locul politic — nu stie daca e la guvernare sau in Opozitie, daca e partid parlamentar sau extraparlamentar. Ne temem ca ii vor apuca alegerile in asemenea stare, dar MAE ramine deocamdata satelitul pe dreapta al PLDM.

Aici reintervine nedumerirea pe care o provoaca Mihai Ghimpu, ca lider al PL, care si-ar putea rata misiunea de a uni fortele liberale nationale si de a nu admite subtierea segmentului national, romanesc in Parlament, in raport cu extinderea si umflarea continua a PLDM, situat pe o pozitie cosmopolita. De AMN — ce sa spunem — ar putea forma acest partid sau PL, asa cum am mentionat, si nu MAE un “Bloc al Unitatii Nationale”, care sa adune partidele proeuropene. Daca nu, AMN ar putea merge cu PD sau cu PL. Poate e o realitate trista si paradoxala, vom vedea.

Legat de alte probleme: dosarul meu contra lui Voronin la CEDO a fost comunicat Guvernului si urmeaza ca procesul sa aiba loc in acest an. Noi am luptat contra lui Voronin cind era pe cal rosu, si nu doar acum, cind e un ciine mort ce se odihneste la Karlovi Vari. Desi poate renaste, nu dea Domnul.

Ce variante avem in continuare? Sa lucram, sa ne extindem, sa adunam dezamagitii si neinfricatii, sa ne intilnim cu oamenii, sa le adunam problemele, sa le depunem in banca de date si sa ne construim, pe aceasta baza, mesajul. Din pacate, se intimpla ca nici guvernarea democrata nu poate rezolva problemele cetatenilor. Statul nostru nu are memorie si practici statale, de aceea grabirea regasirii celor doua state romanesti intr-o singura tara pare sa revina in actualitate si PNL si-ar putea asuma aceasta povara de onoare. Am discutat la BPC, acum vom discuta si in DPN despre pozitia si mesajul nostru in alegerile urmatoare. Va invit la discutii si le multumesc vicepresedintilor care m-au ajutat la redactarea proiectelor de documente pentru sedinta de ayi a DPN.

Va multumesc pentru atentie.

Serviciul de presă al PNL

Declaraţia PNL cu privire la situaţia politică şi la necesitatea unirii forţelor naţionale Declaraţia OTNL cu privire la dezinformarea şi manipularea practicate de Vasile Costiuc