Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

PNL sprijina Decretul prezidential privind 28 iunie — Zi a comemorarii victimelor ocupatiei sovietice

|versiune pentru tipar||
PNL / 26 iunie 2010
Partidul Naţional Liberal

Partidul National Liberal a salutat deciziile exponentilor Puterii, indreptate spre restabilirea adevarului istoric, spre afirmarea demnitatii nationale a romanilor, care constituie majoritatea populatiei din al doilea stat romanesc.

PNL a salutat si a facut sugestii concrete privind activitatea Comisiei pentru cercetarea si analiza activitatii regimului comunist-totalitar in R.Moldova, sugestii tinind de definirea drept perioada de ocupatie a intervalului de timp scurs dupa 28 iunie 1940 pina la proclamarea Independentei Republicii Moldova fata de Uniunea Sovietica, cea care a ocupat teritorii istorice ale Romaniei. PNL considera ca si republica Moldova se afla sub ocupatie ruseasca prin faptul ca, in stinga Nistrului, stationeaza ilegal o armata ruseasca.

Raportul respectivei Comisii, apropierea tristei zile de 28 iunie, aspiratia unei parti tot mai mari de populatie de a iesi de sub opresiunea ideologiei staliniste, bolsevice, comuniste asupra istoriei, asupra evenimentelor produse romanilor din stinga Prutului au stat la baza emiterii Decretului prezidential de catre seful de stat interimar Mihai Ghimpu, prin care demareaza reasezarea istoriei pe un fagas obiectiv, ce demonstreaza si holocaustul nostru national.

PNL a manifestat de mai multe ori indoieli serioase privind valorile si viziunile impartasite de unele componente zise liberale si democrate din Alianta pentru Integrare Europeana. Ultimele declaratii ale unor lideri ai AIE in raport cu Decretul prezidential ce da identitate romaneasca populatiei si statului, ingrijoreaza profund societate, creind si alte linii de demarcatie decit cea intre comunisti si anticomunisti. Opinia publica ce impartaseste vederi evoluate, bazate pe optici si experiente europene, este nedumerita de apropierea pozitiilor unor componente ale AIE de cele ale comunistilor.

Partidul National Liberal considera ca Decretul prezidential nu poate fi, in nici un caz, anulat sau retras, si spera ca si Curtea Constitutionala, chemata sa decida asupra legalitatii lui, va pune la baza legea, nu influentele comercial-politice. AIE trebuie sa se convoace de urgenta in deplina componenta, sa discute si sa apara in fata opiniei publice cu o pozitie clara si unica privind adevarul istoric indiscutabil si sa nu dezamageasca societatea ce nu se mai vrea manipulata.

PNL si aripa sa tinara desfasoara o actiune de sensibilizare a populatiei si prin colectare de semnaturi privind necesitatea lichidarii consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop.

PNL va cobori drapelele in berna in Scuarul Europei pe data de 28 iunie si va remite Cancelarului federal al Germaniei Angela Merkel solicitarea sa procedeze, impreuna cu Presedintele rus Dmitri Medvedev, la lichidarea consecintelor Pactului Stalin-Hitler.

PNL va fi prin reprezentantii sai in fata Parlamentului in ziua de 28 iunie, pentru a-si manifesta sprijinul fata de Decretul prezidential, fata de pozitia lui Mihai Ghimpu si pentru a-si expune dezacordul cu deputatii ce se vor deda la incercari sau decizii nesabuite in raport cu seful interimar al statului.

PNL invita alogenii din Republica Moldova sa fie alaturi de adevarul istoric privind pamintul pe care ei locuiesc alaturi de populatia bastinasa romaneasca si sa se integreze plenar in viata politica, economica, sociala si spirituala a celui de-al doilea stat romanesc — Republica Moldova.

PNL nu face nici un pas inapoi in privinta demnitatii nationale romanesti, ce include, in primul rind atitudinea fata de trecut. Trecut care pentru basarabenii romani a fost si ramine unul extrem de nedrept. Nu vrem ca si viitorul sa ne fie la fel.

PNL considera ca numai prin libertatea cetateanului se va putea ajunge — mai devreme sau mai tirziu — si la votarea pentru reunificarea celor doua state romanesti, din care sa rezulte Romania mare — un stat puternic, membru al familiei euratlantice.

TNL demarează, în Scuarul Europei, o acţiune de comemorare a zilei de 28 iunie PNL este alături de sinistraţi!