Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Tinerii au discutat cu primul preşedinte al PNL

|versiune pentru tipar||
PNL / 23 martie 2011
Partidul Naţional Liberal

La sediul PNL a avut loc miercuri o întîlnire a teneliştilor cu primul preşedinte al PNL din R.Moldova, ex-deputaul Andrei Iuri-Apostol. Pentru prima oară, în anul 1992, a fost creată, în R.Moldova, după proclamarea Independenţei, o Organizaţie Chişinău a PNL din România, de către o mînă de inimoşi, printre care domnii Movileanu, Cotună şi Nederiţă, care au activat pînă la adoptarea Legii cu privire la partide, în 1992, cînd a statuat că partidele din alte state nu pot avea filiale în statul nostru.

Această primă Filială de la Chişinău a PNL a fost în situaţia de a se constitui într-un partid din R.Moldova, pe nume PNL, a cărei înregistrare a cunoscut aproape aceeasi soarta ca si actualul PNL — în ultima zi şi în ultima ora conform Legii, de catre un Minister al Justitiei condus din laboratoarele Presedintiei si ale unui SIS proruseşti. Astfel, pentru crearea PNL au semnat vreo 450 de membri, conferinţa de constituire avînd loc pe 12 aprilie 1993, înregistrarea poducîndu-se abia pe 25 septembrie 1993, cerîndu-se continuu noi documente.

În acest fel, la baza primei formule a PNL din al doilea stat românesc a fost nucleul Organzaţiei Chişinău a PNL din România. Andrei Iuri-Apostol a fost ales preşedinte al PNL, acum fiind membru al BPC al PNL-2006.

PNL a participat atunci, după eliminarea unui grup de intelectuali de seamă din FPCD, la constituirea Congresului Intelectualităţii, care îngloba şi personae, şi partide, fiind concepută ca Mişcare social-politică, dar transformată mai tîrziu în partid, fapt ce a determinat revenirea PNL la formula sa de formaţiune politică. Ulterior, PNL a participat la crearea Blocului Ţăranilor şi Intelectualilor, care a înglobat cinci entităţi politice şi formînd o Fracţiune în Parlament de 11 deputaţi.

Încetul cu încetul, revoluţia din 1989 din R.Moldova a fost confiscată de sistemul sovietic, încă mentinut cu pilonii săi extern şi kaghebist, privatizarea fiind pusă în serviciul consolidării patrimoniale a fostei nomenclaturi sovietice şi de partid — nu cumva să nimerească în mîinile reprezentanţilor partidei naţionale…

Aripa Moţpan-Sangheli, Aripa Snegur si Aripa Lucinschi au marginalizat forţele Renaşterii naţionale, care includeau şi profesorii, medicii, intelectualitatea tehnică, oamenii de afaceri cu poziţii naţionale/naţionaliste. Liberalismul era taxat ca fără sol şi fără perspective în R.Moldova, în timp ce noua nomenclatură, postsovietică, a acaparat acum şi acest segment, cu excepţia segmentului, în ascensiune, al PNL.

Ceva mai tîrziu, după apariţia unui partid liberal condus de fostul Ambasador comunist în SUA, Nicolae Chirtoacă, îngurgitat de Partidul Muncii, condus de Mircea Rusu, au început negocierile cu ultimul şi s-a format, prin fuziune, un PL, care, peste puţin timp, şi-a reschimat denumirea în PNL, în frunte cu Mircea Rusu, partid ce a început cascada de fuziuni în 2000, care a condus la apariţia altui PL, a AMN şi, ulterior, BMD, cu cele 34 de mandate ale parlamentarilor necomunişti între 2005–2009 în Legislativul de la Chişinău.

Discuţiile cu Andrei Iuri-Apostol au fost interesante, explicînd şi de ce partida naţionala nu s-a putut niciodata coagula şi consolida în măsura în care să promoveze deschis singura cale corectă şi rapidă de revenire a românilor din R.Moldova la Ţara-mamă România.

SP al PNL
Sursa: www.pnl.md

Tinerii discută cu dr Veaceslav Stavilă despre Unire Filialele teritoriale ale PNL reintră în luptă