Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

PNL — pe 27 martie 2011

|versiune pentru tipar||
PNL / 28 martie 2011
Partidul Naţional Liberal

Pe 27 Martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu Romania, PNL a organizat un sir de manifestari in cel de-al doilea stat romanesc.

La Anenii Noi a avut loc o conferinta raionala a PNL, la care au fost rememorate evenimentele din 1918 si la care participantii au vorbit despre necesitatea propagarii continue in rindul populatiei a adevarului despre limba si trecutul romanilor, dar si despre unica oportunitate de regasire si a romanilor, dar si a alogenilor, din R.Moldova in Europa — prin reintregirea neamului romanesc dupa model german. La conferinta au fost prezenti Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, si Petru Moisei, Secretarul General al formatiunii.

La ora 12.15, un grup de membri ai PNL au depus flori la Monumentul Unirii de la Buiucani.

Intre orele 12.00 si 14.00, membri ai PNL au difuzat Sageti cu textul Horei Unirii in sase localitati — la Chisinau, Balti, Orhei, Telenesti, Cahul si Leova. La Chisinau, tinerii national-liberali au difuzat chisinauenilor si textul Memorandumului adoptat de societatea romaneasca globala, postat in continuarea acestui comunicat de presa, semnat de persoane fizice, PNL si ONG-uri, pe care il repostam si aici, sub pozele de la actiuni. Pe parcurs vor fi adaugate poze din localitati.

La ora 14.00 Vitalia Pavlicenco a participat la o emisiune pe tema Unirii la Publika TV, in cadrul careia s-a referit si la Memorandumul Adunarii Comemorative a Romanilor din California cu ocazia sarbatoririi Actului Istoric de la 27 Martie 1918 prin care Sfatul Tarii de la Chisinau a hotarat Unirea Basarabiei cu Romania.

La ora 14.00 un grup de penelisti, cu esarfe PNL la git, cu un tricolor de dimensiuni impresionante, s-au alaturat si au sprijinit Actiunea organizatorilor Marsului de Ziua Unirii, care a avut ca punct de plecare Piata din fata Academiei de Stiinte din Chisinau. Acest Mars s-a incheiat cu o Hora a Unirii in Scuarul Operei Nationale, unde, pe 9 mai, anul 2008, in plin regim communist, a organizat Ziua Europei si a dansat Hora Unirii.

Remarca: Sarbatoarea Unirii, printr-un egoism straniu si al unor participanti, care par a fi veniti chiar din Romania, nu si-a facut ca obiectiv in Republica Moldova si la Chisinau unirea tuturor partidelor necomuniste intr-un demers comun proUnire, ci eliminarea insemnelor tinerilor PNL de la actiune. De ce? E clar de ce. Ca sa nu se vada ca alte partide nu au aceasta pozitie. Iar unele partide, cum ar fi PL, ascunse indaratul lozincii “facem actiuni fara politizare”, sint interesate azi de populismul moldovenist si statalist, pentru a avea voturi in alegeri si a fi alaturi de partidele antiromanesti la guvernare. Ce promoveaza ei? Vedeti cu totii. Noi le dorim “succes”.

Ca membri ai societatii romanesti globale, semnatarii acestui Memorandum,

Comemorand cu adanca piosenie si mandrie nationala actul istoric de la 27 Martie 1918, prin care Sfatul Tarii de la Chisinau a dat semnalul infaptuirii Romaniei Intregite,

Fiind constienti ca starea de separare actuala a Romaniei in totala contradictie cu mostenirea pe care anul 1918 ne-a lasat-o trebuie sa fie indreptata prin actiunea concertata a tuturor fortelor romanesti atat ale statutului, ale clasei politice cat si ale societatii civile:

Tinem sa aducem omagiul nostru celor 86 de romani basarabeni care, prin semnaturile lor, au devenit adevarati parinti fondatori ai Romaniei Intregite.

Solicitam societatii civile romanesti ca, impreuna cu mass media de pe amandoua malurile Prutului, sa inceapa o campanie sustinuta pentru educarea populatiei si constientizarea necesitatii reunificarii tarii.

Prin activarea Congresului Romanilor de Pretutindeni, cerem viitorilor reprezentanti ai romanilor de pretutindeni sa aiba in agenda lor ca prioritate absoluta sustinerea eforturilor pentru readucerea Basarabiei in cadrul Romaniei Reintregite.

Cerem Presedintiei, Parlamentului, Guvernului Romaniei, partidelor politice sa-si separe mesajul national de limbajul ideologic si sa adopte o pozitie comuna si unitara in problema nationala in concordanta cu idealurile unitatii nationale si ale statului unitar Roman, a carui infaptuire este oficial recunoscuta prin declararea zilei de 1 Decembrie, ca Ziua Nationala a Romaniei.

Cerem organismelor statului roman sa intreprinda masuri concrete politice si diplomatice pentru a sensibiliza opinia publica internationala, institutiile Uniunii Europene si celelalte state, asupra dorintei poporului roman pentru reunificare printr-un proces asemanator celui prin care cele doua foste state germane au devenit un singur stat.

Consideram ca cele doua guverne de la Bucuresti si Chisinau au datoria morala de a-si armoniza politica externa in directia reprezentarii comune a unei politici nationale, care sa conduca la o tranzitie fara sincope spre integrarea Basarabiei in Romania si, prin aceasta, populatia Basarabiei sa obtina de drept cetatenia Uniunii Europene.

Cerem Presedintelui si Parlamentului Romaniei sa adopte un act normativ, prin care ziua de 28 Iunie 1940, in care a inceput agresiunea armata impotriva Romaniei si catatenilor Romaniei, sa fie declarata zi a ocupatiei sovietice a teritoriul Romaniei, asa cum a procedat si presedintele de la Chisinau domnul Mihai Ghimpu.

Cerem ca autoritatile romane sa dea curs si sa se implice in ridicarea Memorialului Patimilor Romanesti, care reprezinta omagiul adus martirilor romani ai ocupatiei sovietice, conformandu-se declaratiei politice din data de 9 Iunie 2009, prezentata in plenul Senatului de Presedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului, care sustinea necesitatea construirii acestui Memorial la initiativa romanilor si a organizatiilor romanesti din intreaga lume. Declaratia nu a intampinat nicio obiectie din partea membrilor Senatului.

Cerem ca PL-Basarabia si PNL-Basarabia, ca forte politice pro-romanesti si pro-unioniste, sa gaseasca modalitatea ca, in cel mai scurt timp, sa se uneasca, pentru a constitui o forta credibila si reprezentativa a populatiei majoritare romanesti din Basarabia.

Citit si aprobat in cadrul Adunarii Comemorative a Romanilor din California cu ocazia sarbatoririi Actului Istoric de la 27 Martie 1918, prin care Sfatul Tarii de la Chisinau a hotarat Unirea Basarabiei cu Romania.

Sursa: www.pnl.md

Va invităm pe 27 Martie alături de PNL Echipa PNL de la Cantemir intră hotarît în alegeri locale