Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

PNL luptă pentru alegeri moldoveneşti în Municipiul Tighina. Decizia CSJ

|versiune pentru tipar||
PNL / 23 iunie 2011
Partidul Naţional Liberal

Pe 22 iunie 2011, Andrei Versilov a obţinut ca un complet de judecată în Curtea Supremă de Justiţie să îi satisfacă cererea şi să anuleze decizia Curţii de Apel Chişinău, care i-a respins acţiunea, în cauza 3r-1551/11, prin care a cerut să i se respecte dreptul de cetăţean al Republicii Moldova de a alege şi de a fi ales în Municipiul Tighina, conform art.38 din Constituţie.

Andrei Versilov este membru al PNL, domiciliat în Municipiul Tighina şi doreşte să candideze pentru funcţia de Primar şi de consilier municipal în Tighina/Bender.

Anterior, pe 10 mai 2011, prin semnătura preşedintelui PNL Vitalia Pavlicenco, Partidul Naţional Liberal a depus o sesizare la CEC în legătură cu neîndeplinirea, de către această autoritate naţională, a obligaţiilor sale faţă de cetăţenii cu drept electoral ai R.Moldova, domiciliaţi în Municipiul Tighina/Bender şi pe malul stîng al Nistrului.

Pe 16 mai, Iurie Ciocan, preşedintele CEC, a expediat PNL un amplu răspuns oficial, prin care a respins solicitarea PNL de a deschide comisii electorale de circumscripţie şi birouri electorale în unele localităţi din zona nistreană — în Municipiul Tighina şi pe malul stîng al Nistrului, argumentîndu-şi refuzul prin faptul că “avînd în vedere toţi factorii de risc (…), precum şi alte aspecte problematice ce vizează situaţia respectivă, CEC (…), în calitatea sa de organ electoral, nu poate şi nici nu are acest drept moral de a-şi asuma responsabilitatea pentru viaţa şi integritatea corporală a cetăţenilor Republicii Moldova, aflaţi în această zonă de conflict”.

Pe 7 iunie 2011, Filipp Druţa, reprezentantul legal al PNL în CEC, a solicitat acesteia să stabilească alegeri noi în Municipiul Tighina, şi să întreprindă toate acţiunile care derivă din această decizie, potrivit obligaţiilor sale.

În răspunsul amplu, primit pe numele reprezentantului PNL (toate actele se reproduc mai jos în formă scanată), preşedintele CEC Iurie Ciocan spune că CEC nu poate reţine nici un temei pentru organizarea alegerilor noi.

Pe 9 iunie 2011, Andrei Versilov a solicitat Curţii de Apel Chişinău să declare drept încălcare inacţiunea CEC faţă de el, ca cetăţean al R.Moldova, care are, potrivit art.38 din Constituţie, dreptul să aleagă şi să fie ales, el fiind domiciliat în Municipiul Tighina. Versilov a mai cerut să fie obligată CEC de a recunoaşte faptul nedesfăşurării alegerilor din 5 iunie 2011 în Municipiul Tighina şi, în termen de 30 de zile, conform pct.3 al art.159 din Codul Electoral al R.Moldova, să stabilească alegeri locale.

Prin Hotărîrea în numele legii, din 13 iunie 2011, Curtea de Apel Chişinău, examinînd cererea, a decis: “Se respinge, ca neîntemeiată, contestaţia depusă de către Versilov Andrei împotriva inacţiunilor Comisiei Electorale Centrale la constituirea circumscripţiilor electorale şi consiliilor electorale de circumscripţie pentru asigurarea participării la vot a cetăţenilor Republicii Moldova, domiciliaţi în m.Bender, declararea încălcării dreptului reclatantului de a vota şi a fi votat la alegerile locale generale din 05.06.2011, obligarea CEC de a recunoaşte că nu au avut loc alegerile locale generale în m.Bender la 05.06.2011 şi de a numi noi alegeri în m.Bender cu constituirea Circumscipţiilor electorale şi a Consiliilor Electorale în municipiul Bender”.

Marţi, 21 iunie, şi miercuri, 22 iunie, Curtea Supremă de Justiţie a examinat cererea în recurs din partea reclamantului Versilov Andrei, în care a cerut anularea hotărării Curţii de Apel Chişinău, arîtînd că exustă toate condiţiile ca CEC sî organizeze alegeri în Municipiul Bender/Tighina, pentru că acolo sînt instituţii de stat ale R.Moldova şi precedente de organizare a alegerilor în segmente de risc din zona nistreană mai există.

Curtea Supremă de Justiţie a anulat, irevocabil, hotărîrea Curţii de Apel Chişinău şi a dispus întoarcerea cauzei în prima instanţă, spre rejudecare. Urmează ca Versilov să intre în posesia hotărîrii motivate şi desfăşurate, pentru a o face publică.

Concluzia PNL: Eforturile partidului şi ale membrilor săi din zona nistreană de a obţine respectarea drepturilor cetăţenilor R.Moldova sînt foarte mari şi există speranţa că justiţia va pune lucrurile la punct.

Însă, dificultatea aici este că deciziile unor instituţii nu sunt conform legii, ci politice, adică se iau aleatoriu, aşa cum se dictează de sus.

În contextul eşuării eforturilor de relansare a negocierilor la Moscova în format 5 plus 2, PNL declară că Guvernul R.Moldova nu depune toate sforţările ca să asigure relaizarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor R.Moldova din zona nistreană, fapt care — dacă ar avea loc — s-ar bucura de o înţelegere şi de un sprijin major din partea Vestului, dispus să ajute statul nostru în a cîştiga dosarul contra separatismului, sprijinit de cercurile imperiale de la Kremlin.

Nu e pentru prima oară, cînd PNL şi membrii săi atacă o problemă extrem de dureroasă şi perseverează în această direcţie. Asta pentru că declaraţiile actualei Puteri, ca şi cele ale fostei Puteri comuniste rămîn demagogice, fiecare conducere — de la Chişinău şi Tiraspol — dorind, de fapt, să menţină status quo-ul, deoarece el aduce dividende materiale şi permite înflorirea corupţiei, a veniturilor ilegale în sfera energetică, a traficului ilegal de orice produse, de alcool, de fiinţe umane, de ţigări.

Decizia CSJ este încă o victorie a PNL vs CEC, după cum a fost victoria PNL în cazul anulării de către CEC a spotului unionist al partidului din referendumul de anul trecut. Este foarte clar că există toate premizele — pentru a nu se merge la CEDO — să se pună în instanţele naţionale capăt şi situaţiei ilegale, pentru a se crea condiţii ca şi cetăţenii noştri din zona nistreană să fie reprezentaţi în organele autorităţilor locale şi să aibă drepturi la ei acasă.

Se opun acestei decizii cei care fac lobby în vîrfurile Puterii pentru interesele statului rusesc, ce ţine Republica Moldova sub ocupaţie, prin staţionarea armatei străine.

Ştefan Urîtu, fost locuitor şi persoană care a suferit în zona nistreană, este vicepreşedinte al CEC şi noi mizăm pe influenţa şi argumentele sale în deciziile de mai departe ale CEC, despre care credem că va fi obligată să se conformeze legii şi să asigure tuturor cetăţenilor R.Moldova respectarea art.38 din Constituţie.

Amintim: La plîngerea depusă, Andrei Versilov a primit, anterior, răspuns de la Procuratura Generală, care a intentat un dosar administrativ privind ilegalitatea publicităţii şi a site-ului antiromânesc www.moldovenii.md, ce nu a deranjat nici PL, nici PLDM, nici PD, la fel cum nu a deranjat Puterea ilegalitatea cu banerele Pasat + Mitropolitul Bisericii ruse Vladimir, probleme pentru care luptă PNL şi membrii săi. În schimb, amintim cu tristeţe, pe Dorin Chirtocă, l-a “deranjat” publicitatea unionistă a PNL şi nu a permis-o în alegerile din 28 noiembrie 2010…

Serviciul de presă al PNL

Comunicat de presă al Partidului Naţional Liberal Comunicat de presă al Partidului Naţional Liberal