Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Comunicat de presă al Partidului Naţional Liberal

|versiune pentru tipar||
PNL / 27 iunie 2011
Partidul Naţional Liberal

Conducerea Partidului Naţional Liberal a fost solicitată de reprzentanţii unor asociaţii obşteşti, ONG-uri, de reprezentanţi ai Mitropoliei Basarabiei, în special în persoana Arhimandritului Mitrofor Andrei, stareţul Mănăstirii “Sfîntul Apostol” de la Durleşti, pentru a discuta organizarea Zilei memoriei, a zilei comemorării victimelor ocupaţiei sovietice în ziua de 28 iunie 2011. PNL a acceptat, s-a format un comitet organizatoric, din care fac parte cei ce şi-au propus să sensibilizeze populaţia că trebuie să avem demnitate şi să ne comemorăm victimele ocupaţiei sovietice constant, mai ales pe 28 iunie.

Comitetul organizatoric, în persoana dlui Gheorghe Viţă, preşedintele Uniunii românilor din Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa, urma să depună o declaraţie prealabilă în legătură cu acţiunea, care includea un Te Deum, un miting, o depunere de flori la Piatra din faţa Guvernului şi la monumentul de la Gara feroviară în memoria victimelor ocupaţiei sovietice, a deportaţilor.

PNL, prin împuterniciţii săi, a depus, pe 21 iunie 2011, o declaraţie prealabilă la Primărie, solicitînd să se autorizeze un Marş al membrilor şi simpatizanţilor, veniţi din mai multe raioane, de la Calea Ieşilor nr.6, unde e sediul PNL, pînă în piatra din faţa Guvernului, pentru depunere de flori, urmînd să se alăture mitingului comun, stabilit cu organizatorii noştri. Cînd reprezentantul PNL a depus declaraţia, nimeni nu i-a spus că mai este depusă o cerere, chiar a fost întrebat dacă mai e cineva, la care tînărul a spus că “Dvs. ştiţi mai bine”. După care, a mers, a doua zi, dl Gheorghe Viţă, cu o declaraţie privind Te Deum-ul şi mitingul, căruia i s-a spus că “PNL a depus o declaraţie prealabilă, dar, oricum, nu aveţi ce discuta cu PNL, pentru că PL-ul vrea să facă şi el acţiune în PMAN pe 28 iunie 2011”.

Noi, cei de la PNL, am tot încercat să obţinem un răspuns la declaraţie, la care nu am mai primit, decît azi dimineaţă, cînd a fost sunat vicepreşedintele PNL, Anatolie Revenco, şi anunţat că PNL are dreptul să meargă cu Marşul său numai pînă în PMAN, fără dreptul de a intra în Piaţă să depună flori, decît dacă nu va fi acolo vreo acţiune a PL.

Între timp, după ce ciţiva preşedinţi de ONG, cum a fost Constantin Lazăr, preşedintele Asociaţiei cetăţenilor romîni, istoricul Ion Varta, Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL, Gh.Viţă a oferit o conferinţă de presă despre acţiunea de mîine, dna Pavlicenco a vorbit cu persoana de la Primărie, care a informat-o că, “PL face miting exact la ora 11.00”, cînd preconiza grupul organizatoric să facă acţiunea, cu un Te Deum oficiat de un mai mare sobor de preoţi.

Iar PNL “nu are permisiunea să intre în PMAN”, pentru că “acolo va fi PL”.

PNL întreabă opinia publică, PL şi administraţia Chişinăului:

1. De ce, prin această “interdicţie” (s-a spus că dispoziţia e pe masa primarului) continuă atitudinea adoptată de conducerea Primăriei Chişinăului, care nu a permis publicitatea unionistă a PNL în campania ce a precedat alegerile din 28 noiembrie 2010?

2. A privatizat PL şi Mihai Ghimpu Piatra din faţa Guvernului şi opinia publică nu a aflat încă?

3. Trebuie ca fiecare, mîine, la intrarea în PMAN cu flori în mînă, cu tricoloruri în bernă, să prezinte cererile de membru al PL, pentru că, în caz contrar, nu va putea păşi într-o PMAN “privatizată”?

4. În centrul Chişinăului au dreptul să vină purtătorii panglicii bicolore Sfântul Gheorghe oricînd, să se posteze sub Arcul de Triumf şi să sfideze identitatea şi demnitatea naţională a românilor, iar PNL-ului îi interzice Partidul Liberal să apară acolo ori “are dreptul să vină în PMAN numai dacă vine sa asigure «masă de ascultat» pentru cuvîntările PL-iştilor şi adepţilor săi?”

5. Fraţilor, nu vă e ruşine de asemenea comportament în memoria celor care şi-au sacrificat viaţa în regimul comunist?

Partidul Naţional Liberal adreseaza Partidului Liberal îndemnul să aibă un comportament diferit de cel al comuniştilor. Nimeni nu poate privatiza o piaţă sau o zi de comemorare. Tocmai din caza unor asemenea atitudini dezamăgiţi populaţia.

Amintim: Partidul Naţional Liberal a sprijinit Decretul privind ocupaţia sovietică al lui M.Ghimpu şi chiar l-a stimulat anul trecut, plasînd un cort PNL pentru colectarea semmnăturilor în scopul lichidării consecinţelor Pactului Molotov-Ribbentrop cu două zile înainte de emiterea Decretului. PNL a cerut Comisiei pentru studierea crimelor comunismului să declare că Basarabia a fost ocupată de URSS. PNL promovează consecvent o poziţie corectă faţă de istoria adevărată a Românilor şi se bucură că îşi face loc tot mai mult în societate poziţia că numai lichidarea consecinţelor Pactului criminal Hitler-Stalin şi solicitarea de despăgubiri Guvernului Rusiei, aşa cum fac statele baltice, ar putea reda demnitatea naţională românilor din Basarabia.

PNL condamnă încercările de monopolizare a PMAN, a durerii naţionale şi cheamă partidele anticomuniste, pe toţi românii adevăraţi, la o acţiune comună, de solidaritate, în memoria victimelor ocupaţiei sovietice a acestui pămînt românesc. PNL va fi în PMAN, chiar dacă nu va putea vorbi la un necesar miting comun.

Serviciul de presă al PNL

PNL luptă pentru alegeri moldoveneşti în Municipiul Tighina. Decizia CSJ PNL a comemorat în PMAN, alături de preoţii de la Mitropolia Basarabiei, victimele ocupaţiei sovietice