Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

PNL a comemorat în PMAN, alături de preoţii de la Mitropolia Basarabiei, victimele ocupaţiei sovietice

|versiune pentru tipar||
PNL / 28 iunie 2011
Partidul Naţional Liberal

Astazi, 28 iunie 2011, dupa “calvarul” obtinerii unei autorizari — si aceea trunchiata si intirziata — de la Primarie de catre PNL pentru un Mars de la sediul PNL spre PMAN pentru comemorarea victimelor ocupatiei sovietice la Piatra din fata Guvernului, dupa niste intelegeri amiabile informale, incalcate, insa, de unii zisi lideri politici cu manifestari badaranesti, care i-au interzis PNL sa calce in Piata Marii Adunari Nationale, PNL a fost, totusi, cu reprezentanti din 22 de raioane, Chisinau si suburbiile sale, in centrul capitalei, la Piatra in memoria celor prapaditi urmare a regimului comunist totalitar de factura sovietica.

Manifestantii PNL au facut un Mars de la Sediul partidului, Calea Iesilor nr.6, pina in PMAN, insotiti, in intervalul 10.30–11.00 de politie, dupa ce, in sedinta Delegatiei Politice Nationale, au adoptat un Apel in legatura cu 28 iunie.

In Marsul sau PNL a avut un Drapel-Tricolor orizontal de 15 metri pe 5 metri, adica de marimi impresionante, drapele tricolor si drapele PNL in berna. La intrarea in PMAN, reprezentantii PL, aflati acolo, au inchis, in mod brutal, microfoanele, desi promisesera reprezentantilor Bisericii romane sa le lase deschise.

Dupa venirea PNL si a reprezentantilor unor ONG-uri romanesti, a avut loc un Te Deum oficiat de un Sobor de preoti de la Mitropolia Basarabiei, la Piatra din fata Guvernului. Au vorbit apoi reprezentanti ai societatii civile si ai PNL, au evoluat poeti si artisti.

Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, a dat citire Apelului formatiunii catre Putere si societatea civila.

Apelul PNL
PNL condamna regimul sovietic de ocupatie si cere Guvernului sa solicite despagubiri conducerii Rusiei

Astazi, 28 iunie 2011, se implinesc 71 de ani de la prima ocupatie sovietica — de cind URSS, fara nici un temei juridic, a ocupat militar, iar apoi a anexat, Moldova de la est de Prut.

Faptul a condus la declansarea terorii antinationale in acest teritoriu, anexat imperiului sovietic prin Pactul criminal Hitler-Stalin. Au urmat deportarile, exterminarea romanilor si a reprezentantilor altor etnii, oameni asezati si gospodari, foametea organizata — actiuni pe care istoricii le cerceteaza si le fac tot mai cunoscute opiniei publice, in formele lor cele mai monstruoase. Regimul totalitar comunist din URSS a comis mai multe crime, prin care a omorat peste 230 mii de basarabeni şi a deportat in Siberia peste 73.000 de oameni.

Partidul National Liberal constata ca nici regimurile retrograde — agrarian si comunist -, dar nici guvernarea liberal-democrata nu manifesta o atitudine verticala si adecvata fata de istoria si tragedia romanilor. Asa si nu au fost condamnate crimele regimului comunist de factura sovietica. In Republica Moldova inca nu a inceput decomunizarea societatii.

PNL considera ca numai lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop ar putea reda libertatea acestei palme de pamint, ar face posibila reintregirea neamului romanesc si redobindirea Unitatii Statului Roman.

PNL considera ca, in numele celor multi, de diferite etnii, care au suferit aici in urma crimelor comuniste, Guvernul Republicii Moldova trebuie sa ceara despagubiri morale si materiale, asa cum procedeaza unele foste republici sovietice, pentru ca niciodata sa nu se repete asemenea manifestari de genocid, de holocaust impotriva niciunui popor.

In urma cercetarilor efectuate in cadrul Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, s-a stabilit ca valoarea minima a despagubirii pentru urmaşii celor omorati şi deportati de catre regimul sovietic de ocupatie este, in total, de 27,8 miliarde dolari SUA — cite 92.490 dolari SUA pentru o persoana.

Daca actuala conducere a R.Moldova nu are curajul si verticalitatea sa ceara aceste despagubiri, PNL considera necesar un referendum, prin care cetatenii ar delega Guvernului sarcina de a cere conducerii Rusiei recompense pentru cei ce au avut de suferit in anii de ocupatie sovietica.

Comunicat de presă al Partidului Naţional Liberal OFNL sprijină UNIFERO şi a participat la conferinţa a treia