Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

MJ hărţuieşte PNL-ul unionist. Apel către deputaţii PL, PD şi Mihai Godea

|versiune pentru tipar||
PNL / 2 februarie 2012
Partidul Naţional Liberal

După ce, cu o întîrziere de trei zile faţă de prevederea legii, Ministerul Justitiei a trimis un răspuns confuz şi batjocoritor preşedintelui PNL în legătură cu Noua Redacţie a Statutului, pe care, practic, nu a înregistrat-o, spunînd că va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu art.41(4) din Constituţie, iată că au trecut 16 zile de la acel răspuns şi MJ nu a sesizat încă CC. Încercările noastre verbale, telefonice, precum şi în scris — de a afla care sunt termenele legale, uzuale sau rezonabile, în care trebuie să se încadreze MJ şi să facă ce a promis — nu s-au soldat cu succes.

O fi din cauza — aşa cum putem judeca după scrisoarea primită de la MJ — 1) a lipsei de argumente temeinice pe care să le aşeze un funcţionăraş într-o scrisoare către o instituţie serioasă precum e CC; 2) o fi că MJ nici nu intenţionează să sesizeze CC, că, de fapt, adevăratul scop al MJ e de a HĂRŢUI Partidul Naţional Liberal şi conducerea formaţiunii — rămîne să vedem. Noi, deocamdată, credem că la mijloc este HĂRŢUIREA şi discriminarea PNL, împiedicarea formaţiunii de a-şi desfăşura activitatea, pentru că actuala conducere este prorusească, şantajabilă şi, în plus, supărată pe Pavlicenco, pentru că a criticat mereu PLDM, dar şi pe membrii PNL, “care stau pe lîngă Pavlicenco”.

Cînd, acum trei ani, actualul ministru al justiţiei, Oleg Efrim, a fost vizat de mine foarte critic într-un articol pe blog, legat de trecutul său şi al unui Cazan de la Cancelaria Guvernului, intraţi în grupul liberal-democrat după ce au fost în grupul Puterii comuniste sau alături de cei mai “marcanţi” satrapi bolşevici moderni, am ştiut că ne punem o bombă sub fund, care, iată, răsbunător fiind tovarăşul ministru, acum ne-a arătat “gde raki zimiuit”. Adică se răzbună elementar. Nu ne mirăm. Noi am spus, de la bun început, că liberal-democraţii sunt un fel de mascaţi agrarieni, comunişti, că sunt exponenţi ai forţelor politice şi oculte ruseşti, antiromâneşti. Faptul că Efrim nu vrea să înregistreze Noua Redacţie a Statutului PNL, arată că el se răzbună ori din capul lui, fiindu-I lezat amorul propriu cînd i-am spus vorbe critice, ori că aşa i-a spus să facă Filat. Domnule Filat, dacă nu e aşa, demonstraţi-ne.

Nu mai spunem de “grija” pentru a nu-l deranja sau supăra pe Formuzal, care, a doua zi, după Congresul PNL, la sigur sfătuit de liberal-democraţi, care au pus la cale scenariul antiPNL, a şi “sesizat” MJ că PNL a adoptat “modificări anticonstituţionale” la Congresul al III-lea. Ce ştire a dat presa servită de Ministerul Justiţiei, puteţi urmări imediat mai jos.

Noi prevenim Ministerul Justiţiei că înţelegem foarte bine ce face şi cu ce se ocupă. Nici nu refuză, dar nici nu sesizează Curtea Constituţională. Văd că vom avea în curînd de lucru — să protestăm în faţa MJ, pentru început. Apoi, poate, şi în faţa CC. Vom scrie şi Ambasadelor străine şi instituţiilor internaţionale despre îngrădirea drepturilor cetăţenilor RM, membri ai PNL.

Vineri va fi depusă o scrisoare repetată pe adresa MJ, după ce am adresat una legat de termenele legale în care MJ urmează să sesizeze Curtea Constituţională, deşi noi considerăm că e vorba de un abuz, de o aberaţie şi o decizie dicriminatorie şi chiar de intimidare şi şantaj la adresa PNL. Am aşteptat 16 zile, ne-am expus şi Poziţia public (sperăm că nu din motive de supărare MJ nu a depus, pînă acum, sesizarea la CC…). Însă … nimic. Expediem MJ şi Poziţia aceasta, pe care o vom expedia şi altor instituţii.

Domnule sau tovarăşe ministru,

De cînd există PNL am avut numai probleme cu Puterea comunistă. Înţeleg, veniţi de acolo, dar acum sunteţi în PLDM. Ani întregi (mai exact — cinci) am fost persecutaţi şi discriminaţi de PCRM şi jumătate din Raportul prezentat de mine la Congresul PNL e despre acest calvar. Dar am sprijinit PL, PLDM şi AMN în campania pentru alegerile parlamentare anticipate de la 29 iulie 2009 şi nu pentru a ne discrimina în continuare, cînd acum aţi venit la putere şi continuaţi abordările şi practicile comuniste, prostataliste, dar de fapt, antidemocratice şi antiromâneşti. Aţi aruncat la gunoi deciziile instanţelor de judecată prin care noi ne-am cîştigat dosarele cauzate de cîrdăşia PCRM+PLDM în Comisia Electorală Centrală, prin care ne-aţi interzis spotul unionist. Degeaba cineva de la Minister vroia să ne convingă de faptul că MJ are faţă umană şi nu e organ represiv. Aţi redevenit organ represiv imediat cu venirea Dvs. la Minister şi ne vom judeca inclusiv cerîndu-vă despăgubiri pentru calvarul, nervii şi prejudiciul pe care ni-l cauzaţi.

ACUM ADRESĂM O RUGĂMINTE DEPUTAŢILOR PL, PD ŞI DEPUTATULUI MIHAI GODEA.

În activitatea mea de om politic, de deputat curajos şi de reprezentant al PNL în Parlament, am apărat următoarele partide: PPCD, cînd era persecutat de comunişti, PL, hărţuit cînd a organizat marşul auto cu retragerea trupelor ruse (există interpelările şi răspunsurile), PLDM (cînd era persecutat de PPCD şi PCRM), din care a făcut parte şi Mihai Godea.

PNL a apărat PD şi a chemat PL+PLDM să atragă PD într-o coaliţie proeuropeană, cînd acest partid oscila între PL+PLDM şi PCRM.

PNL face apel către aceste partide şi persoane să ceară Ministerului Justiţiei să înregistreze Noua Redacţie, cu prevederea obiectivului Unirii cu România. Nu deveniţi complici ai lui Filat.

Pentru PL spunem, în mod special, următoarele: pentru deputaţii PL această rugăminte a PNL este una specială. Dacă vă credeţi democraţi şi români (nu neapărat unionişti), faceţi interpelare şi luptaţi pentru dreptul la libertatea de exprimare, la pluralism politic, mai ales că suntem sub protecţia art.10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Dacă nu veţi face asta, vom bănui că sunteţi complice, împreună cu întreaga guvernare din care faceţi parte, la acest abuz şi la această discriminare din partea MJ. Să nu va faceţi iluzii că veţi fi mereu la guvernare şi că aţi renunţat pe veci la mesajul şi obiectivul unionist. Va veni timpul şi, dacă azi, nu apăraţi un alt partid, mai ales românesc şi unionist, veţi ajunge să regretaţi acest fapt, Dumnezeu o să vă pedepsească şi veţi avea probleme cu exact acest lucru cînd veţi dori să preluaţi mesajul şi obiectivul unionist. Credeţi-mă, cine sapă groapă altuia — direct sau indirect — cade primul în ea. Ridicaţi-vă de asupra orgoliilor şi sentimentelor mărunte.

Este îngrozitor că, în Republica Moldova, se poate înregistra după un congres făcut pe ascuns, fără să audă cineva, un partid cum e cel al lui Viktor Stepaniuk, acum, se pare, aliat al lui Filat, într-un apartament. Este îngrozitor că se poate înregistra un alt partid, pe care noi îl considerăm diversionist, dar aliat şi el al lui Filat, cel al lui Formuzal.

Şi este la fel de îngrozitor că, în Republica Moldova, parte a CEDO, nu se poate înregistra, sub o guvernare pretins necomunistă, pretins proeuropeană şi pretins democrată, un partid românesc, unionist!!!, care şi-a desfăşurat un congres public, avînd o prezenţă de circa 500 de invitaţi şi delegaţi, transmis pe www.privesc.eu şi pe Canalul de televiziune Accent TV, cu oaspeţi inclusiv reprezentînd partide parlamentare din România.

Ce crede despre aceasta Ambasada României? Sau aceasta se bucură de neînregistrarea unui partid unionist (să nu fie, carecumva, învinuită de “ingerinţă în treburile interne ale statului maldavinesk”?), avînd în frunte un Ambasador care merge semeţ la Biserica rusă a lui Vladimiruşka? Ce să mai credem cînd unii diplomaţi români merg la Biserica rusă pentru ca să nu fie consideraţi, probabil, “naţionalişti”? Poate că Ambasada României, ca Ambasadă a unui stat membru al NATO şi UE, va sesiza Guvernul RM să nu aplice discriminarea faţă de partidele unioniste?

Membrilor şi simpatizanţilor PNL le spunem să nu-şi facă griji, pentru că preşedintele PNL, organele de conducere şi de control sunt recunoscute şi înregistrate după Congresul partidului, Programul nostru, unionist, în Noua Redacţie, este în aplicare,şi e publicat pe site-ul www.pnl.md, iar, pînă va intra în vigoare Noua Redacţie a Statutului, PNL funcţionează în baza vechiului Statut. Dacă, după examinare, CC îi va interpreta clar şi ministrului justiţiei, cum să înţeleagă domnia sa Constituţia şi va fi obligat să ne înregistreze — asta va fi o situaţie, adică ne va înregistra şi Noua Redacţie a Statutului. Dacă va fi o altă decizie a CC, Ministerul Justiţiei ne va înregistra Statutul, exceptînd fragmentul prevăzînd “Unirea cu România”, dar asta va fi pînă la o altă decizie, care va fi pronunţată la CEDO. Nu vă lăsaţi înşelaţi de diversiunea guvernanţilor şi a şelinilor, formuzalilor, ce vorbesc incorect de neconstituţionalitatea PNL. Partidul există şi nu a comis nimic absolut nelegal, ca să fie atacat pentru neconstituţionalitate. Însă Ministrul Justiţiei va răspunde pentru prejudiciul adus membrilor PNL.

Sursa: www.pnl.md

Mesaj de salut prezentat la Congresul Partidului Poporului din România PNL mai adresează o scrisoare MJ