Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

PNL salută adoptarea, la Bucureşti, a Legii Lustraţiei. Pe când la Chişinău?

|versiune pentru tipar||
PNL / 29 februarie 2012
Partidul Naţional Liberal

Partidul Naţional Liberal salută adoptarea Legii Lustraţiei de către Parlamentul României. O adoptare întârziată, dar e bine mai târziu decât deloc. Cel mai important este cum va fi aplicată această lege, ceea ce ţine de voinţa politicienilor, care trebuie să le ceară acest lucru instituţiilor abilitate.

În rândurile PNL există foarte mulţi membri care au şi cetăţenia română, care îşi dau voturile pentru reprezentanţi în Senatul şi în Camera Deputaţilor ale Statului Român, care au copii ce studiază sau îşi construiesc deja cariera profesională şi viaţa personală în spaţiul românesc, în dreapta Prutului. În acest sens, nici românii din Republica Moldova nu pot fi indiferenţi în legătură cu mersul lucrurilor în societatea românească, în România, stat, pe care membrii şi simpatizanţii PNL îl doresc tot mai puternic, urmare a realizării unităţii româneşti.

PNL are prevăzut în Program, în mod expres, următoarele: “În Republica Moldova majoritatea populaţiei înregistrează o degradare continuă a nivelului de viaţă, inclusiv la capitolul drepturi şi libertăţi umane, ocrotirea sănătăţii, educaţia, cultura si calitatea mediului. Această stare de lucruri este cauzată de aflarea, la putere, timp de 14 ani, în Republica Moldova, din cei 20 de ani de Independenţă, a unor forţe antireformatoare, antipopulare, antiromâneşti şi antieuropene. PNL consideră că acest lucru poate fi schimbat numai prin adoptarea Legii Lustraţiei, prin care s-ar evita propulsarea spre Putere a unor persoane şantajabile, care, fiind în înalte funcţii de demnitate publică sau în oricare alte funcţii publice importante, execută ordinele celor ce dispun de informaţii despre trecutul lor dubios, kaghebist, de foşti colaboratori cu structurile securităţii sovietice, comuniste, cu alte structuri oculte din URSS. Adoptarea Legii Lustraţiei ar corespunde şi practicilor parcurse de statele ex-socialiste, înscrise deja în circuitul euratlantic.”

PNL este convins că în Republica Moldova nu s-a făcut decît încercări timide de a se depune un proiect de Lege a Lustraţiei, fără abordări serioase, din cauza, probabil, că nimeni nu vrea să îşi taie craca pe care stă. În acelaşi timp, societatea este timorată, iar reprezentanţii curentului românesc şi unionist sunt supuşi defăimării, calomnierii şi suspiciunilor din partea exact a celor care au colaborat cu structurile oculte, de securitate, sovietice şi comuniste, din partea celor care, de-a lungul anilor, sunt măcinaţi, în forul lor interior, de această povară pe suflet şi pe conştiinţă, de păcatul vieţii lor duse — dedublate, murdare şi criminale — şi care caută să “împartă” povara cu oamenii care au rezistat şi nu s-au lăsat racolaţi de structurile de ocupaţie sovietică şi comunistă.

PNL îşi reafirmă poziţia fermă că, numai prin purificarea morală a societăţii, impregnate în prezent de neîncrederea, cauzată de necunoaşterea adevărului despre autorii persecutărilor românilor din Basarabia, am avea speranţa şi oportunitatea să plasăm în prim-planul sferei decidente a societăţii, în vîrful Puterii, în actualele două state româneşti, şi în viitorul Stat Unitar Românesc, persoane curate, patrioţi români adevăraţi, netraşi de sfori şi şantajaţi din centre imperiale antiromâneşti.

PNL a adoptat, încă acum cinci ani, la 21 februarie 2007, Codul Etic al PNL.

Sursa: www.pnl.md

Ministerul Justiţiei a sesizat Curtea Constituţională Consiliul Unirii a cerut la Iaşi Unirea celor două state româneşti