Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Cine îl poate ajuta pe unionistul John Onoje?

|versiune pentru tipar||
PNL / 14 martie 2012
Partidul Naţional Liberal

De mai multa vreme discutam cu John Onoje. El este ajutat de niste oameni de bine, care il insotesc in incercarea de a-si rezolva problemele. Dar si ei au ajuns la capatul fortelor. Acum, pentru el, se apropie un pericol — sa fie dat afara de unde locuieste, unde nu mai poate nimic sa achite, pentru ca nu are unde munci.

John este in Republica Moldova din 1999. O vreme a muncit la restaurantul Kakadu, pina in anul 2005. Locuia la Buiucani in gazda, apoi la Botanica, reusind sa-si achite apartamentul. Apoi a facut o firma individuala, sa lucreze cu difuzarea publicatiilor curente si a retururilor. Iarna asta i-a venit cu totul greu pe aceste geruri.

A avut anterior document de refugiat politic, din cauza ca a fugit din Sierra Leone, urmare a unui razboi religios. Parintii si-au pierdut viata in razboi. Nu are frati, nici surori. Nu a revenit nici dupa 14 ani in Patrie.

  1. Intre timp, a locuit pe ici-pe colo, a lucrat si mai incearca sa lucreze in zona autogarii, unde a incercat sa obtina un chiosc, ca sa poata lucra pe orice timp. A depus o scrisoare la seful pietei Ion Stratulat, consilier municipal PL, i s-a spus ca toate chioscurile sunt privatizate si nu are cum sa ii satisfaca solicitarea. I-a spus sa mearga la sectia de amplasare si acolo a sunat, dar cind a ajuns nu a putut intra la seful de acolo, nu l-a primit. Apoi ai depus actele la seful autogarii, dupa ce am vorbit de citeva ori cu ministrul Anatol Şalaru. Oleg Platonov nu a rezolvat nimic, nu l-a primit, iar John nu cunoaste limba rusa, in care vorbeste, in regim necomunist, noul sef al Autogarii.
  2. Locuinta nu a solicitat cit a avut statut de refugiat, in baza art.14 din Declaratia drepturilor omului, la care RM este parte, adoptata la New York in 1948, prin care statul era obligat sa il asigure cu asistenta medicala si locativa. Insa John nu putea conta pae acest lucru in regim comunist. Nici nu a cunoscut legile, dar nici institutiile competente nu i-au explicat drepturile. Acum a primit cetatenia R.Moldova si institutiile statului spun ca el nu mai are dreptul. Ce e de facut? Deocamdata a chemat in judecata Primaria, dupa ce, in acesti ani, spune el, a sprijinit electoral si politic PL.
  3. Acum locuieste in gazda, intr-o casa pe pamint. Ii vine foarte greu sa achite facturile si chiria in conditiile cind nu-si castiga zilnic existenta, stind pe ger in strada. In plus, nu se stie ce s-a intimplat ca i-au venit facturi cu sume inimaginabile pentru electricitate si consumul de gaze, in situatia cind el nimic nu a schimbat din modul de trai. El crede ca, la mijloc, e o manipulare a contoarelor din partea raufacatorilor prin metode, despre care se spune ca sunt folosite de unii angajati neonesti. Am vorbit la compania de electricitate si i-au verificat contorul, spun ca e in regula, insa consumul a crescut brusc. Compania de electricitate spune ca s-au facut citeva luni calcule estimative, iar acum sint cele adevarate. John nu stie cum sa se lamureasca asupra cauzelor ce s-a intimplat, mai ales legat de consumul de gaze. Toate cele intimplate denota ceva murdar, pentru ca lasa impresia ca structurile ce il persecuta vor sa il forteze sa plece din gazda, proprietarul disparind sau vinzind casa, lasindu-l cu facturi mari, el neavind contract de inchiriere. E straniu, dar nu i s-au mai cerut bani pentru gazda in ultimul timp.
  4. John Onoje protesteaza impotriva comunistilor. A fost batut intr-o subterana. John a depus plingere la Procuratura generala in legatura si cu declaratiile care incita la ura rasiala, facute de Voronin. Sa vedem la ce se va ajunge. Cit priveste faptul ca a fost batut din cauza participarii la proteste, se cunosc, din surse anonime, numele persoanelor, care au functii in MAI, fiind, probabil, inca sub ascultarea comunistilor.

In concluzie:

Am mers cu John la un avocat cunoscut si i-a dat sfaturi. Am fost cu el la procuror si i s-a spus ce sa incerce sa faca sa ajute ancheta. Am incercat sa il sun pe Chirtoaca si Salaru, le-am trimis mesaje lui Dorin Chirtoaca si lui Vlad Filat sa il ajute. Nici o reactie.

Eu inteleg situatia multor oameni care abia de se descurca. Da, dar poate ca au si ei o ruda, o fiica, un fiu, o “tara”. John nu are, ca nu provine din vreun judet. Unii imi spun — l-ai primit in partid — ai sa ai cu el probleme. Pai, cine la noi nu are probleme? La sediul PNL parca suntem Maica Tereza — vin zilnic oameni si cer avocat, bani, loc de munca si se pling de injustitie. Este extrem de greu sa le ajutam. Insa cu John e foarte grav, pentru ca, se pare, el e si persecutat si batut pentru ca e unionist. Cine il poate ajuta? Chemam oamenii de buna credinta sa il ajute cu ce pot.

Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL

Sursa: www.pnl.md

PNL va chema în judecată Ministerul Justiţiei Preşedintele PNL a avut o întrevedere cu Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE